Kirjoitukset avainsanalla posti

- Mummi, mikä on postikortti?

Ei ole kaukana aika, kun tenavat ihmettelevät outoja pahvikuvia.

Teetti työtä saada pienen ihmisen synttärikortti matkaan. Huomasin tuijottavani tyhjää seinää paikalla, jossa vielä vuosi sitten oli tuttu postinkeltainen loota. Kiersin kirkonkylän isoimman kaupparakennuksen ympäri, nuohosin viereisen korttelin Ärrän, apteekin, kampaamon ja Matkahuollon nurkat.

Lopulta loota löytyy. Kauempaa, kiertoliittymän toiselta puolen. Sen toisen kaupan kyljestä. Yksi keruulaatikko koko kylässä? Häviävää maisemaa siis tämäkin.

Ja Posti tekee kaikkensa saadakseen muutoksen aikaan. Postimaksuja nostetaan. Taas. Viimeksi vuosi sitten. Senttejä sinne taikka tänne. Mitä välii?

Ainakaan oma tulotaso ei ole noussut, että kaikilla elämänalueilla jatkuvasti nousevat maksut voisi huoletta jättää omaan arvoonsa. Silti aion jatkaa korttien lähettelyä, myös joulukorttien. Jos en muuten, niin ihan piruuttani. Siis Postin kannalta. Saajilleen toivon pelkkää hyvää. Tietty!

Postinjakelu ylipäätään on mennyt ihan hulluksi. Itse viemällä saisi varmimmin perille. Ja oikeaan aikaan. Jakelun harventaminen on ilmastoteko - väittää tuo liikelaitos. Haha! Voi vitsi, mikä vitsi! Oon jotenkin ymmärtänyt, että puun pienpoltto ja savumerkkien lähettely olisi enempi haitallista ilmastolle.

Hesarin toimittaja totesi, ettei tiistaisin tarvitse enää pohtia kirjepostia. Kyllä muuten tarvitsee. Meille tulee usein posti tiistaisin - ne jakamatta jääneet maanantain postit.

Juu ei, etten olisi kiitollinen, että ylipäätään tulee. Jakajille peukku ylös! Liiketoiminnan ohjaustyhmälle - (eikäku -ryhmälle) peukku alas! Oliko jollekin yllätys, että kansalaisten luottamus postilaitokseen on alentunut huomattavasti?

Ihan toinen juttu on, että korttien ja kirjeiden loppuessa katoaa suunnaton määrä tietoa ihmisten elämästä. Siitä oikeasta. Siitä, mikä ehkä tulevaisuudessakin tutkijoita kiinnostaisi. Miten ihmiset elivät, mitä ajattelivat, tunsivat ja kokivat menneinä vuosikymmeninä?

Some korvaa. Kerran netissä, aina netissä? Paitsi, jos tekniikka pettää ja tavut katoavat bittiavaruuden tuolle puolen.

- Mummi, mikä on posti?

Eipä taida olla kovin kaukana tämäkään kysymys.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saanko esitellä - pian yhtä outo muisto kuin puhelinkioski - tämäkin erikoinen esine katunäkymässä.

 

 

Posti toi laskun, jonka päiväys oli jostain viikon takaa. Maksu vain ei ehdi perille ajoissa, koska se olisi pitänyt toimittaa edelleen pankkiin. Kirjeitse.

Voiko yksi taho muuttaa sääntöjä keskenään muiden osapuolten kustannuksella? Yksinkertaisesti vain ilmoitetaan jakelun hidastuvan ja sillä selvä. Maksa lisää, kurja kuluttaja, jos haluat postisi kulkevan.

Miksi, voi miksi Posti ei voinut keskittyä ydintehtäväänsä ja jättää ne nurmikot, lapset ja vanhukset asiantuntijoiden hoidettaviksi?

Putiikki työntää väkeään pihalle sitä voimallisemmin, mitä enemmän kirjepostin määrä hiipuu. Ja väheneehän se, kun ei se vähäinenkään kulje kohtuuajassa perille. Milloin viimeksi olet odottanut peruspostia viikon?

Luurityön lisäksi lähestyn kansalaisia kirjeitse. Sillai vanhanaikaisesti paperisella kirjeellä, aika usein jopa käsin kirjoitetuin osoitetiedoin. Tästä käsinkirjoittelusta joskus toiste, hei.

Usein saan kuulla, ettei kirjettä ole nähty. Syitä on erilaisia. Moni on sitä mieltä, että laatikoihin tulee vain roskapostia. Koska kaikki TÄRKEÄ liikkuu sähköisesti? Kellään ole mitään ongelmia selata asiaviestejä sähköisen roskapostin seasta?

Marhailuillani näen täyteen sullottuja postilaatikoita. Tälläkin viikolla kuulin, ettei oltu käyty postilaatikolla aikoihin. Hän sai kirjeeni tuplana. Onnekas.

Siis, koska kuitenkin tunnistaa vielä postilaatikon. Ja siis, koska molemmat kirjeet päätyivät perille. Ei sekään ole itsestäänselvää. Kai kumpikaan?

Ite oon varmaan vaan niin utelias, että käyn postilaatikolla säännöllisesti. Ja raapaisen kirjeen kuin kirjeen - siis paperisen - auki, vaikka vain vilkaistakseni. Ei tunnu vaivalloiselta.

Oli aika, kun lähetys oli perillä seuraavana päivänä.

Ainakin ennen toista maailmansotaa.

Kommentit (0)

Yritys lähestyi mainoksen muotoon tehdyssä viestilehdykässä.

Hei. Kiitos.

Olipa hyvä, että kerrottiin.

Kuinka moni nykyään jakaa.

En tosin haluaisi tietää.

EVVVK. Olisi ennen sanottu.

WTF!? Se taannoin myös ilmaistiin.

Eih. Eih. Eih.

Ei pitäisi olla minun asiani pohtia, mikä/kuka sitä postia kuljettaa.

Haluan vain, että se tulee perille. Ja menee. Silloin, kun itse lähetän.

Lehdykässä lukee jopa: Asiakaspalvelu vastaa

Hei. Kiitos.

Mutta.

Se EI ole asiakaspalvelua, jos kansalaisten pitää alkaa arvailla, mihin toisille kuuluvia kirjeitä kulloinkin kuljettelisi.

Enkä T-O-D-E-L-L-A-K-A-A-N aio ryhtyä salapoliisin tavoin tutkimaan kirjeiden lähetystunnuksia.

Mene nettiin - lienee ensimmäinen ohje?

Etsi oikea jakeluyhtiö.

Valitse jakelualue.

Ja sillai askel kerrallaan.

Kun virheen/erheen - inhimillistähän se on - on joku muu tehnyt.

Silti kirjeen päätyminen oikealle vastaanottajalleen onkin yllättäen kanssaihmisten velvollisuus. 

Niinkö?!

Saatte siellä yhtiöissänne ihan keskenänne tarkastella niitä ohjeita!

Meillä on – ainakin vielä - laitos, jonka tehtäviin se jakelu ja sen valvonta kuuluisi.

Hei. Sen nimi on P-O-S-T-I.

Olisi yksi pyyntö vain:

Eikö Posti voisi vain jatkaa siinä tehtävässä, mihin se luotiin?

Antaisi niiden muiden leikata nurmet, kolata lumet, hoitaa lapset ja vanhukset, lajitella pullovedet, kuljettaa ruuat, kaapittaa, hyllyttää tai jättää hyllyn alle, vartioida ja mitä kaikkea nyt maailmassa tehdään.

Miksei Posti vain tekisi sitä omaa ydinosaamistaan niin hyvin kuin osaa.

Jakaisi vain. Sitä postia.

PLIIIIIIS!

 

 

Kommentit (4)

Vierastelija
1/4 | 

Juuri näin. Ja nykyään kun lähettää 1. lk kirjeen, ei voi ollenkaan olla varma, että menee perille seuraavaksi päiväksi. Vaikka siitä maksaa....

Vierailija
2/4 | 

?, ihan käsittämätöntä, miksi meidän pitäisi korjata muiden tekemät virheet? Tuskin esimerkiksi vaatevalmistaja korjaa toisen vaatevalmistajan tekemän virheen. Onko meidän vika jos kilpailu on vapautettu ja alalle on tullut muita jakelijoita, jonka takia osittain pitää ottaa muita hommia tehtäväksi koska muut jakavat halvemmalla, kenties laadusta tinkien? Kukin meistä haluaa tehdä työnsä moitteettomasti mutta myös postinkantaja voi erehtyä, en usko että kukaan meistä haluaa pahoittaa asiakkaan mieltä väärin jaetulla postilla. Ja tässä tapauksessa ehkä jakeluyhtiön olisi itse toimittava asiassa ja kerrottava selkeästi kuka on kirjeen jakanut ja minne voi ottaa yhteyttä. Ei ole mukava ottaa vastaan valituksia muiden tekemistä virheistä.

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015

Juu. Ei. Laadusta on tingitty. Sitä yritinkin tässä pyytää. Kunpa Posti hoitaisi postin ja ne muut sitten sen kaiken muun. Kukin omalla alallaan niin hyvin kuin ikinä. Vaan ei. Mitä useampi kokki, sitä pahempi soppa? Silputaan toiminnot ja sitten kaikki tekevät, kuka tosissaan, joku vasemmalla kädellä. Ja nyt ei tartte siellä vasureiden hikeentyä. Se on sanonta. Meidän oikeakätisten vasen on ihan turha kapine. Kateeksi käy teitä, joilla molemmat kädet toimivat. :)

Sain työpaikalta perjantaina viestin, jossa kerrottiin materiaalitilaukseni olevan toimitettu. Hyvä. Kirje on siis jo postissa. Pääsen pian jatkamaan töitäni, johon osana kuuluu myös kirjeiden lähettäminen.

Seuraavana keskiviikkoiltana toimitus on ilmeisesti edelleen postissa. Tänne kauas naapurikaupunkiin asti se ei ole ehtinyt.

Sen sijaan tiistaina mainokset tulivat ajallaan. Oikein tuplana. Ensin päiväjakelussa. Ja sitten illalla uudestaan.

Postia ei Kusti sitten jakanutkaan. Kun jakavat mainokset. Ulkoiluttavat vanhukset. Ruokkivatkin. Tekevät lumityöt. Kesällä ajavat nurmikot. Leikkaavat pensaat ja haravoivat. Hoitavat kaupoissa hyllytyksen.

Ulkoiluttaisivatko koiratkin? Voisivat myös lasten iltapäivähoidosta huolehtia. Voisivat laajentaa ala-asteen opetukseen, miksei siis yläasteellekin. Lääkejakelun voisivat hoitaa. Vahtia vanhusten aamu- ja iltapillerit. Keittää puurot. Kaupan viimeiset kassatoiminnotkin voisivat naputella.

Kyllä moniosaajat osaavat. Ja ehtivät?

Kirjepostin määrä vähenee. Totta. Tällä menolla se lakkaa kokonaan.

Vaan haitanneeko sekään. Kun kysyn kirjeen saapumisesta, moni vastaa, ettei ehdi kaikkia kirjeitä avata.

Kaikkia?

On siis ihmisiä, joille posti kulkee. Kirjepostikin. Oikein haitaksi asti?

Kommentit (2)

turhautunut
1/2 | 

Tää on niin tuttua.Mainoskirjekuoria nimellä kyllä tulee mutta tilatut lehdet,kortit ja kirjeet ei tule perille.Lehdistä olen soittanut usein toimitukseen että lähettäkää uusi kirjekuoressa johan tulee jo seuraavana päivän.Vetääkö posti välistä???????? Lehdet itselleen.?

Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat