Kirjoitukset avainsanalla lainasanat

Kielioppitermit on täysin ruosteessa, mutta jotain on silti syöpynyt mieleni sopukoihin.

Onko suomen kieli muka niin köyhä, että pitää ruåttista lainata rikkauksia? Kalarikkaat järvet? Miksei kalaisat vedet? Tai noh. Toisaalta ihmisistä puhuttaessa väkirikas kuulostaa hippusen verran paremmalta kuin väekäs. Vai runsasväkinen? Hmmm.

Ja sieltä lännestä se on vapauskin suomeen rantautunut. Eikö vain?

Vaan kyllä oon niin paljon unohtanut. Todellakin. Toivottavasti ei opet ynnä muut kielenhuoltajat ahdistu. Hehee.

Mutta.

Kanssa ja ilman on eri asioita.

Niin kuin, jos on saamatta lounasta, niin on ilman ruokaa. Se -matta pääte sen kertoo. Sen sijaan, jos erehdyt väittämään olevasi ilman saamatta, oletkin saanut roppakaupalla, varmaan kaverinkin lounaan omalle tarjottimellesi. Eikö vain?

Tässä kohtaa voi muistella myös matemaattista sääntöä, jossa –  mun mielestä ilman mitään logiikkaa – kaksi miinusta onkin yhdessä plussa. Mutta toimii. Ja siksi ja juuri siksi Egotripin biisi (h)ei, älä koskaan ikinä muutu – on mun lemppari. Luurissakin se oli soittoäänenä monta vuotta. Koska siinä oli jopa mulle riittävästi negatiivisuutta, mutta parillisina ne kumosi toisensa. Joojoo! Ihihiiiiii-h.

Ja takaisin kielioppiin. Sekä -matta, -mättä -päätteet ilmaisevat puutetta. Samoin sana ilman. Tai pääte -ton. Eikö vain?

Siten on ruokia, jotka ovat laktoosittomia, maidottomia, sokerittomia. Gluteenittomiakin tuotteita on kauppojen hyllyillä.

Kyllä korvaani niin särähtää joka kerta, kun väitetään kanojen ja sikojen olevan vapaita. Tai noh. Onhan niitä vapaan kanan munia olemassa. Tosiaan.

Mutta että antibioottivapaa kana. Tai possu. Siis ilman antibiootteja kasvanut.

Hei, antibiootiton. Niin iisii?

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat