Lapset ovat joskus todella julmia kiusaamisessaan. Mutta lapsi onkin psyykkiseltä kehitykseltään vasta aihio, empatiakyky kehittyy hitaasti. Koulukiusaamisesta käydään ikikeskustelua – että kenen vika se on?

Kasvatuksen, ympäristön, opettajien, kavereiden, vanhempien, kenen milloinkin.  Joskus väitetään jopa, että ihan omaa syytä on. Kun kiusataan. Katse peiliin, jos olet kiusattu. Niinkö?!

Onko todella niin, että kiusattu saa syyttää itseään kohtelustaan?

Mitäs on tommonen?

Ei saa olla mimosa, joka vavahtaa hipaisustakin. Miksi se tuolla niiskuttaa? Panisi hanttiin, löisi vaikka, niin saataisiin kunnon flaidis! Peesailijat tapailevat kannustushuutojen tahtia.

Entä kenen vika on, jos työelämässä on kiusaajia? Niitä, jotka eivät sitten koskaan kasvaneet aikuisiksi. Empatia jäi vieraaksi. Jatkavat kersana oppimallaan kaavalla. Saavat kai jotain kieroa tyydytystä kanssaihmisen nolaamisesta.  Haukankatseella zoomaillaan lähipiiriä. Kuka on se hiirulainen, joka on liian hidas ehtiäkseen pakoon? Heikoin lenkki.

Ei saa olla nynny. Muttei myöskään liian itsevarma. Se ominaisuus on varattu niille toisille. Ei saa olla liian erilainen, ei saa erottua joukosta. Ei saa vaatia huomiota itselleen. Ei käy.

Eläinten maailmassa laumahenki pitää huolen siitä, että jengi pysyy aisoissa. Laumassa johtaja päättää, missä järjestyksessä saalis jaetaan tai kuka saa sukia ketäkin. Jos lauman hyvinvointi on vaarassa yksilön takia – haitallinen yksilö nitistetään. Tai ajetaan pois laumasta.

Onko aikuinen kiusaaja myöhästynyt puusta alastulossa – silloin aikojen alussa? Jäänyt empatiakyvyltään apinan tasolle?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat