Pelastauduttuani työttömyydestä tuntitöihin olen ollut oikeutettu Kelan korvaukseen, kunhan ilmoitan tekemäni työtunnit tunnollisesti. Ja toimitan tilinauhan. Eurojen määrää tosin ei koskaan etukäteen tiedä. Niin iisii silti.

VÄÄRIN. Olikohan helmikuussa, kun posti toi Kelalta ilmoituksen ’Olet karenssilla.’ Kuukauden pätkästä korvauskelpoisia päivä olikin vain pari. Jesss.

Yritän kertoa lyhyesti. Varaa kuppi kahvia vierelle. Tai jotain kylmää juomaa. Kahvi saattaa jäähtyä.

Taisi kirjeessä olla maininta, että voisin jatkossa kääntyä myös ammattiliittoni puoleen. Kun työssäoloehto (26 kalenteriviikkoa, jolloin vähintään 18 työtuntia per viikko) on jo täyttynyt.

VÄÄRIN. Olin vaihtanut ammattiliittoa ja tiesin, ettei ehto jäsenyysaikana vielä täyty. Soitin silti liittoon. ’Älä huolehdi, kyllä me lasketaan ne viikot ja selvitellään. Laita vain hakemus liitteineen tulemaan.’

Odotin kuitenkin vielä. Laskeskelin kalenterista, milloin tuo 26 viikon ehto on varmasti täynnä. Toukokuussa oli aika.

Anoin kahden viikon jakson Kelalta ja ilmoitin siirtyväni liiton kassaan. Koska työssäoloehto/kassan jäsenyys.

Sattuma vai lomanalushutilointiko lie puuttui peliin. Olin unohtanut siirtää juuri SEN tilinauhan kotikoneeseeni. Jouduin ilmoittamaan Kelaan, etten saa ajoissa tilinauhaa. Mutta heti, kunhan palaan työn äärelle.

VÄÄRIN. Tietotekniikka on. Järjestelmähäiriöiden takia en päässyt loman jälkeen palkkatietoihini käsiksi. KÄÄK.

Mutta huh. Määräpäivänä klo 17. Tasan. Sain vihdoin lähetetyksi tarvittavan liitteen. Jesss.

Samaan aikaan kassa vaati saada 26 viikon ajalta palkkatietoja (lisäselvitys 1). Pyysin niitä toimitettavaksi. Homma hoidossa. Jesss.

VÄÄRIN. Työttömyyskassa ilmoitti hylätystä hakemuksesta. Todistusta ei ole toimitettu määräajassa. What?!

Tiedustelin palkkahallinnolta, mistä on kysymys. Voi sentään. Posti oli hukannut kirjeen, kyllä se on lähetetty. Ajoissa. Paperikirje! Pyysin saada tiedoston itselleni sähköisenä. Ja lähetin varmuuden vuoksi sen vielä edelleen itsekin. Kyllä tämä tästä. Jesss.

Tässä välissä kahden viikon palkka oli tullut tilille: 23 euroa ja risat. Juup. Loma-ajan palkka oli maksettu jo etukäteen. Toisenlaisesta pyynnöstäni huolimatta. Noh. Olihan noita euroja vielä, niitä lomaeuroja.

Kas. Kassa vaatii tarkennusta, paljonko on paljon (lisäselvitys 2). Pyydän sitäkin toimitettavaksi. ’Juu, joskus on työlästä, joskus eivät kysele mitään’, sanoo henkilö palkkahallinnosta. Jesss. NYT pitäisi alkaa tapahtua.

VÄÄRIN. TE-toimistosta tulee ilmoitus päivittää työllistymissuunnitelmaa. Okei. Olenhan edelleen työnhakijana. Se on voimassa.

Samassa yhteydessä tulee kuitenkin ilmi, että on lähtenyt lausunto, jossa ilmoitetaan työnhakuni päättyneen. What?!

’Ei huolta’, vastaa virkailija. Se on vain muodollisuus Kelalle, kun siirryt kassaan. Tässä yhteydessä virkailija ilmoittaa siirtävänsä TE-toimiston asiakkuuteni työnvälityspalveluun. What?!

Luuserilaarissako olen siihen asti ollut? En huomannut radikaalia eroa saamissani kahdessa eri? toimintaohjeessa. ’Pidä työnhakusi voimassa…..’

Ehdin kysellä Kelaltakin, mikä kestää? ’Odotamme työttömyyskassan lausuntoa.’ Aha.

Posti tuo kirjeen. Torstaina. Tiistaisin ei kirjeitä kuljetella. Työttömyyskassa ilmoittaa hakemuksen hylätyksi. Jälleen. Koska en ole työtön. What?!

Hakeudun Kelan sivuille. Se toukokuun hakemukseni on edelleen käsittelyssä. Sivun alalaidassa komeilee: Maksueste. Perusteluna TE-toimiston lausunto: Työnhaku on katkennut. What?!

Tuon 23 euron lisäksi olen saanut seuraavalta kahdelta viikolta palkkaa 570 euroa. Sehän on enemmän kuin työmarkkinatuki! Niin onkin. Mutta olenkin tehnyt myös töitä.

Eikö muuten olisi reilua, jos kaikki palkansaajat aina välillä olisivat karenssilla. Ja toimitusjohtajat. Ja poliitikot. Suomi nousuun! Kuka euroja laskee? Hui hai ja muut särkikalat! Karenssi kuluu mukavasti jääkaapista valoa katsellessa.

Siitä puhe mistä puute  – euroista vai ymmärryksestä?

Onko rikollista olla – täyttä ymmärrystä vailla?

Ihi-ihi-ihhhi-hiiiiiii-h.

Mukavaa perrrjantaita sinulle, lukijani!

Kommentit (10)

Vierastelija
1/10 | 

Apua, ei voi olla todellista, mutta näköjään on! Kyllä menis hermo .
Ei tule tuollaista edes ajatelleeksi, kun palkka tulee joka kk tiettynä päivänä. Onneksi. (mutta koskaan ei voi tietää kuinka kauan)

Vierailija
2/10 | 

Uskomatonta touhua!!! Laittaisvat isot herrat toimittamaan samanlaisia papereita ja kuulemaan samanlaisia vastauksia....tapahtuisko jotain???

Vierailija
3/10 | 

Eli hait Kelalta soviteltua päivärahaa vai soviteltua työmarkkinatukea? Mitä tarkoitti alussa, että olit Kelan mukaan karenssilla, miksi? Mitkä päivät ovat korvauskelpoisia? Eli Kela maksoi sinulle ensin soviteltua ja sitten työssäoloehdon täytyttyä ammattiliitto soviteltua ansiopäivärahaa?

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015

Työmarkkinatukea. Soviteltua. Sitten työmarkkinatuen 500 päivää ylittyi. Iski karenssi. Yhden kuukauden ajalta ei tullut korvausta kuin karenssin ylittäviltä päiviltä. Maaliskuusta lähtien olen oikeutettu 400 päivän peruspäivärahaan (soviteltuun). Laskuri lähti siis uudestaan alusta. Nyt vain 100 päivää lyhyempänä. Ei (uusi) ammattiliitto ole vielä suostunut, kun pitäisi olla työtön 7 työpäivän ajan, 8 peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Olen siis ilmeisesti ansainnut karenssin sekä Kelasta että nyt uudestaan liiton taholta. Ja tähän soppaan mausteeksi TE-toimiston lausunnot. Sekavaa? Niin minustakin! Mutta väittävät selkeäksi. 

Vierailija
4/10 | 

Onpa sekava systeemi, en uskonutkaan. En vieläkään ymmärrä, miten Kelan työmarkkinatuki voi ylittyä 500 pv + karenssi. En enää ihmettele, että moni suorastaan pelkää, että saa töitä, kun byrokratia iskee. Minulla on näin.

Itse olin 500 pv liiton ansiopäivärahalla. Viime joulukuussa se loppui ja aloin saada välittömästi Kelalta työmarkkinatukea. Siinähän ei ole karenssia, koska karenssi oli aikanaan, kun aloin saada ansiosidonnaista. Kelan työmarkkinatukea voi saada periaatteessa eläkkeelle saakka, siinähän ei ole kellään aikarajaa!

Nyt, jos saan osa-aikaisen työn, niin voin hakea sen lisäksi soviteltua työmarkkinatukea Kelalta. Ja työssäoloehdon (26 vkoa) täytyttyä, jos jään työttömäksi, niin saan liiton ansiopäivärahaa 400 pv. Tosin liiton ansiopäiväraha lasketaan osa-aikatyön palkasta, joten ansiopäiväraha ei minulla (51 v.) ole määrältään paljon Kelan työmarkkinatukea korkeampi ja siinä on sitten työn loppumisen jälkeen tietysti karenssi. Ja, jos saan palkkatuetun työn siitä lasketaan vain 75 % työssäoloehtoon, joten 26 vkoa ei riitä ansiopäivärahalla pääsyyn.

Jos työssäoloehto ei täyty jatkan Kelan työmarkkinatuen saamista. Kai siinäkin on sitten alussa karenssi, koska työ loppuu?

Ajattelin kysellä Kelalta netin kautta osa-aikatyöstä ja sovitellusta työmarkkinatuesta. Eli jos ole esim. 25 h/vko työssä, niin miten vaikuttaa se olenko työssä nuo tunnit kolmena vai viitenä päivänä? Palkan vaikutuksen ymmärrän ja sen pystyy laskemaan. Mutta miten byrokratia iskee siihen miten tuon 25 tunnit viikossa tekee. Saa nähdä suostuvatko selventämään ja ymmärtääkö siitä sitten mitään :(

Jaksamista.

Vierailija
5/10 | 

Jos olet vaihtanut ammattiliittoja "lennossa" eli olet ollut maanantaina liiton A jäsen ja tiistaina liiton B jäsen niin voit ansaita työssäoloehdon molempien aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat