Onko sydämesi särkynyt? Pauhaako verenpaine jopa yli tinnituksen?

Ennen työterveyshuoltoon kuului määräaikaistarkastukset. Muistatko? Labrat, esitietolomakkeet ja jutustelut tippa-Iitan ja joskus lääkärinkin kanssa. Eikä nyt pidä luulla, etten ymmärtäisi olla kiitollinen. On ihmisiä, joilla tätä huoltoa ei ole lainkaan. Eläkeläiset ja työttömät ainakin.

Työttömänä ollessani kysyin julkiselta puolelta, josko sellaiseen tarkastukseen pääsisi. Kun työtä eikä sitä työterveyshuoltoa alkanut kuulua. Hoitaja nauroi iloisesti ja tuumasi, että ehkä kymmenen vuoden kuluttua. Eihän sitä nyt alvariinsa kannata tutkia. Työtöntä varsinkaan.

Karmeeta tuhlausta se on muutenkin. Käyttää nyt kalliin hoitohenkilökunnan aikaa. Eihän enää mitään niin tehotonta keinoa käytetä terveystilan tarkasteluun. Tietenkään.

Nykyään on sähköinen terveystarkastus. Kätevä. Tehokas. Innovaatioiden kunkku. Hieno!

Nyt saa sähköpostiin linkin ja eikun vastailemaan kysymyksiin. Lausunnonkin saa heti. Onpa kätevää. Eikä tarvitse lähteä mihinkään.

Oon tainnut mainita muutamasti lähiaikoina, ettei toi kävely ole ihan ykköslaji. Tällä hetkellä. Mutta porrasjumppa menee edelleen. Karmeeta muuten. Muutama kuukausi sitten tein ihan lonkalta, kirjaimellisesti, syväkyykyn. Eipä onnistu nyt. Ei tosin huuda lonkka vaan polvet. Ja Alli.

Allin unikoulussakin päästötodistus antaa odottaa itseään. Taisi tulla kesäksi paritkin ehdot suoritettavaksi. Blääh.

Kyselyssä edetään aihe kerrallaan. Siellä ne niveletkin tulee tarkistetuksi. Uni. Liikunta. Työ. Muun muassa.

Sitten saan lausunnon. Viksu keinoäly on tulkinnut ja ynnännyt vastauksiani.

Ehe. Katselen lomaketta. Värikoodit käytössä. Liikennevalot oikeastaan.

Väristä kuin aiheesta riippumatta kaikissa tuntuu lukevan ohjeena: nuku riittävästi, liiku riittävästi. Hei. Kiitti vinkistä, robo. Enpä olisi itse älynnyt?

Keltaisella koodilla kerrotaan jarrutuksen olevan aiheellista. Ihan kuin liikenteessä.

Älä päästä mielialaa laskemaan.

Nii. Mieliala onkin pelkästään tahdonvoimalla hoidettavissa oleva juttu. Oikeasti masentuneelle keinoäly varmaan ehdottaisi: Ryhdistäydy. Otat vaan itseäsi niskasta kiinni.

Tarkkaile päihteiden käyttöäsi.

Jep. Näin tein. Viikonloppuna join yhden oluen. Mitä sitten? Muita päihteitä? Onko sokeri nykyisin uusi alkoholi? Kuten istuminen on kuulemma uusi tupakka. Jotenkin niin kai. Karkkeja napsin. Istuen. Yhdessä kesäpojan kanssa. Ei tykkää salmiakista. Outo lapsi. Onkohan sukuani ollenkaan? Hehee.

Muista rentoutua ja irrottautua työstä.

Juuh. Heti, kun pääsin autosta ulos ja landevaatteet päälle. Kulunut pasianssipakka käteen. Opetin kesäpojallekin Napoleonin hautaamisen. Napohan kuuluu haudata kummittelemasta joka aamu. Sitä ennen ei oikein voi mihinkään ryhtyä. Opettelin myös yhden uuden pasianssin. Aivot tykkäävät. Ja mä.

Mikä se siellä punaisena helottaa?

Diabetesriski.

Joo-o. Jopa 200 000 suomalaista s-a-a-t-t-a-a potea tätä salakavalaa tautia tietämättään. Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu, paino alkaa nousta. Sukurasitus nostaa pisteet pilviin oitis. Että joo. Kiitos huolenpidosta. Mutta.

Eivät sitten linkittäneet tuoreita labratuloksia tähän kyselyyn. Verensokerit lienee ok, kun lääkäri ei kuukausi sitten edes vihjannut tästä hälyttävästä riskistä.

Iloisen vihreänä loistavat:

Kuulo. Kunnossa.

Aivan. Kysymysasettelu oli muotoiltu siten, etten edes muistanut tinnitusta. Monivuotista ulinaa. Joka saattaa alentaa mielialaa ja aiheuttaa jopa unettomuutta.

Liikunta. Kunnossa.

No ei voi olla! Ei pelkkä porasjumppa voi riittää. Kävellä, uida tai jotain tarttis varmasti tehdä. Tiedän toki sen itsekin. Ei edes tavun mainintaa kuukausien nivelkivuista. Oon varmaan vain kuvitellut ne. Eikäku on maininta; lähes vai ainakin puolet työikäisistä sellaisista kärsii. Etsi netistä ohjeita. Tai unohda koko juttu! Just.

Uni ja lepo. Kunnossa.

??? Herään joka yö. Nukun pienissä pätkissä. ”Kuinka monta tuntia nukut vuorokaudessa, laske mukaan myös päiväunet.” ”Kuinka monen tunnin unen jälkeen olet virkeä?”

Saatan hyvin olla virkeä neljänkin tunnin yöunen jälkeen. Mutta kauanko se vireystila kantaa? Sitähän ei kysytty.

Väärin vastattu  siis.

Niin sen täytyy olla. Eihän keinoäly voi erehtyä.

 

Hei. Innovaattoreille tässä oiva vinkki.

Autojenkin katsastuksen voi siirtää historiaan. Eikö vain. Täytetään vain netissä lomake. Tadaa! Taas on peltilehmälle lupa kunnossa.

Miksei muka?! Miksi autot ja muut kulkupelit pitää katsastaa joka vuosi – ihmissilmin ja -korvin

vaan ihminen ei sellaista kontaktia tarvitse?

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat