Nykyään kirjoitetaan yhä enemmän siitä, kuinka pienet lapset oppivat yhä myöhemmin lukemaan ja koulussa lukemaan oppiminen tuntuu olevan lapsille yhä vaikeanpaa. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005395586.html Kuitenkin aika harvoin tulee vastaan uutisia tai blogi kirjoituksia, joissa opastettaisiin vanhenpia lukemaan enemmän jo aivan pienille lapsille. Tuntuu että, asiaa vähätellään vuosi vuodelta.

Pienille lapsille ja vauvoille olisikin hyvä lukea mahdollisimman paljon lehtiä ja kirjoja, koska se auttaa kielen ja puheen kehityksessä. Vauvat eivät toki tajua mitä heille luetaan, mutta se ei haittaa, koska tärkeintä on että vauva kuulee lukemista ja tunnistaa puheen rytmin. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/09/lue-lapselle

Perinteiset iltasadut ovat muun muassa loistava tapa ja kun lapsi oppii itse lukemaan, niin silloin lapsi voi lukea vanhemmille iltasadun ääneen ennen nukkumaan menoa. Koulussa luetaan lähes joka päivä ääneen luokassa, joten ääneen lukemistakin on hyvä harjoitella, jolloin turha jännittäminenkin jää pois. Mitä enemmän lapselle on luettu, sitä enemmän lapsi innostuu myös lukemaan oppiessa erilaisista kirjoista ja lehdistä. Lapsille suunniteltuja lehtiä onkin nykyään todella paljon ja on mukavaa, että jopa 3-vuotiaille on omia aikakauslehtiä.

Heti kun lapsi alkaa opettelemaan lukemista niin kannattaa hänelle hankkia sellainen lehti, jonka aiheesta hän on kiinnostunut. Lehden voi ostaa kaupasta tai vaihtoehtoisesti lainata ystävältä tai kirjastosta. Sarjakuvalehdet ovat varmasti suosituimpia poikien lehtiä ja niitä löytyy myös kirjastoista kasapäin. Lehtiä voi toki tilata myös edullisesti netistä, koska aika monissa lehdissä on hyviä kampanjatarjouksia. Lehtitilauksen voi saada tänä päivänä jopa alle 10 eurolla.

Tilastojen mukaan Aku Ankka lehti on ollut vuodesta toiseen suosituin lastenlehti. Aku Ankka ilmestyykin tuhansiin koteihin, joka viikko, koska se on sarjakuvalehti, jota tykkää lukea koko perhe. Kuten aijemmin kirjoitin, kamppanjatarjouksen hyödyntämällä voi saada lehden edullisemmin https://www.lehtitarjouksia.com/ toki ainut vaihtoehto ei ole hankkia lehteä netistä, kirjastosta tai ystävältä. Lehden voi tilata myös perinteisesti puhelinmyyjältä, mikäli lehtimyyjä sattuu oikealla hetkellä soittamaan. Ota kuitenkin huomioon, jos puhelimessa on salainen numero, niin lehtimyyjät eivät silloin voi soittaa.

Usein lapset ottavat matkoille mukaan lehtiä ja leluja, koska silloin matka tuntuu taittuvan nopeammin. Yleensä lapset eivät valitse matkalukemiseksi kuitenkaan paksuja kirjoja, vaan esimerkiksi Aku Ankka tai jokin muu ohut sarjakuvalehti on yleensä pakattu matkalle mukaan. Mikäli lapsi ei välitä paksuista kirjoista lainkaan, kannattaa hänen antaa lukea sarjakuvalehtiä, koska se ei ole tärkeää mitä lukee, vaan se että lukee mahdollisimman paljon itsekseen ja ääneen. 

Tuntuu kuitenkin siltä, että pian sarjakuvalehtien suosio alkaa hiipumaan, kun tilalle on tullut älypuhelimet ja tabletit. Tableteista ja älypuhelimesta voi toki lukea myös kirjoja ja lehtiä erilaisissa palveluissa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että liika on liikaa. Jos tablettia tai puhelinta katsoo läheltä useamman tunnin päivässä, niin lapsen silmät väsyvät. Mikäli tabletti kuitenkin päätetään hankkia lapselle, niin kannattaa ottaa huomioon, että nykyään valmistetaan sellaisia tabletteja, jotka ovat tarkoitettu pääsääntöisesti lukemiseen. Erilaiset pelit ovat myös lasten mieleen ja niitäkin pelataan puhelimella ja tabletilla. Pelaamista kannattaa rajoittaa, mikäli lapsi ei halua muuta tehdä kuin kulkea tabletti tai puhelin kädessä ja pelata pelejä. 

Aivan pienille lapsille ei välttämättä kannata edes antaa puhelinta tai tablettia käyttöön, koska usein silloin kirjat ja lehdet eivät enää kiinnosta. Olisikin hyvä kannustaa lasta lukemaan ja hankkia sellaista luettavaa mitä lapsi tykkää lukea. Nykyään on niin valtava valikoima niin tytöille kuin pojillekkin. Kuten aijemmin sanoin, kirjoja ja lehtiä ei ole pakko ostaa, vaan ne voi hankkia ihan hyvin kirjastosta tai lainata ystäviltä. Joten raha ei voi tässä asiassa olla esteenä.

Usein lastenhoitajat huomaavat nopeasti, kenelle on luettu paljon pienenä ja kenelle ei, koska lukeminen kehittää huomattavasti sanavarastoa ja rikastuttaa mielikuvitusta. Lapset, joille on luettu paljon pienenä oppivat myös helpommin lukemaan kuin lapset, joille ei ole luettu lainkaan. Tässä vielä hieman tarkenpaa tietoa siitä, miksi lukeminen kannattaa ja mitä hyötyä lukemisesta on http://www.kirjastokaista.fi/miksi-lukeminen-kannattaa-10-faktaa-lukemis...

Kommentit (0)