Viime keväänä ihastuin. Tuoksu oli huumannut minut jo aiemmin, mutta nyt hurahdin täysin ja hankin yhden meillekin. Nimittäin laventelin.

Keväällä laventeli kotiutui puutarhaani ja terassille. Tuoksu hiveli meitä kesäpäivinä ja pihalla ollessani kävin tuoksuttelemassa kasvia. Tuoksu tarttui muistoksi käsiin.

Ilmat viilenivät ja huolestuin: kuinka hyvin laventeli mahtaa talvehtia karuissa oloissa. Internetistä sain selville, että laventeli saattaa talvehtia Etelä-Suomessa. Luin kaiken mahdollisen onnistumisen edellytyksistä ja aionkin suojata kasvin löyhästi havuilla, kun sen aika tulee.

Otin lisäksi laventelista pistokkaita ja laitoin sisälle ruukkuun. Pistokkaita saa leikkaamalla kasvista kukkimatonta elinvoimaista versoa 5 – 10 cm ja istuttamalla ne ruukkuun. Runsaasta kastelusta tulee huolehtia, jotta kasvi juurtuu. Toivottavasti saan laventelini kasvamaan, ainakin se on vielä elossa vaikka on ollut ruukussa jo muutaman viikon.

Säilyttääkseni ihanaa tuoksua myös talveen, leikkasin laventelin kukkia ja kuivasin niitä pieninä nippuina. Jopa kuivuessaan kukat levittivät tuoksuaan huoneisiin.

Kuivatuista kukista tein laventelisokeria: sekoita kuivattuja kukkia sokerin joukkoon ja sulje kansi tiivisti. Noin viikon kuluttua laventelin maku on tarttunut sokeriin ja sitä voi käyttää esimerkiksi leivonnaisten maustamiseen.

Ajattelin tehdä laventelin kukista vielä rentouttavan pienen tuoksutyynyn ja ehkä tuoksupusseja.

Toivottavasti ihastukseni jaksaa ensi kevääseen ja jatkaa kasvamistaan puutarhassani. Onneksi sen kuivatut kukat jakavat tuoksua vielä ja toivottavasti pistokkaani onnistuu jos alkuperäinen kasvi ei kestä talven yli.

Ihana laventeli.

Kommentit (1)

Kati's way blogi
Liittynyt7.4.2016

Laventeli on munkin lemppari. Kasvit tosin on aina kurpsahtaneet alta aikayksikössä,mutta onneksi on keksitty laventelin tuoksuisia tuotteita. ??

Seuraa 

Kun itse tekee, saa juuri sellaisen kuin haluaa. Ainakin useimmiten.

Käsityöt, askartelu, leipominen ja juhlien järjestäminen ovat mielipuuhaani. Nyt olen innostunut myös sisustuksesta ja puutarhanhoidosta. Kahden lapsen äitinä yritän mahduttaa arkeeni pieniä hetkiä inspiraatiota ja ideoita. Yritän myös innostaa lapset mukaan askartelemaan ja kartuttamaan kädentaitojaan.

Näistä ja kaikesta muusta arjen ja juhlan välillä kirjoittelen, tervetuloa mukaan. 

Blogiarkisto

2016