Viime viikolla kävin pitkästä aikaa hammaslääkärillä (kyllä, olin unohtanut koko hammaslääkärissä käynnin ja aina vain venyttänyt sinne menoa). Aika ei jännittänyt minua sen kummemmin, hoidanhan suutani päivittäin hammaslääkärien ohjeiden mukaan. Eikä hampaissa tai suussa sitten mitään ollutkaan ja sain kehotuksen jatkaa samaan malliin (paitsi että pitäisi kahden vuoden päästä mennä uudestaan, kuka sellaisen voi muistaa?)

Joka tapauksessa, siinä purentaani tutkiessaan hammaslääkäri totesi leukaluuni tekevän kierteen suuta aukaistessa ja sulkiessa. Hän myös paineli kasvojeni lihaksia ja löysi muutaman kosketusaran paikan. Kysyttäessä totesin ajoittain (viime aikoina hyvinkin usein) kärsiväni pää- ja niskasäryistä, jotka säteilevät ohimoihin ja poskiin. Hammaslääkäri totesi purentalihasteni olevan jumissa.

Olen ollut siinä uskossa, että päänsäryt johtuvat selän ja niskojen jumista, mutta ongelma saattaakin olla purentalihaksissani. En narskuttele hampaitani, mutta puren niitä välillä kovasti yhteen ja rentoutus on haastavaa.

Sain ohjeeksi harjoituttaa ja venytellä purentalihaksiani. Koska mieheni on myös fasciaterapeutti ja  hieroja, pyysin häneltä purentalihasten, kasvojen ja päänalueen hieronnan. Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen (kyllä, jopa niskojen kiputilat voivat johtua jalkojen lihasjumeista) mieheni totesi lihastoimintaketjuni olevan jumissa poskista pohkeisiin asti.

Ilmeisesti puremalihasten jännitystilat ovat yllättävän yleisiä ja ne aiheuttavat esimerkiksi päänsärkyä ja leuka-, kasvo- ja korvasärkyä. Luulen, että moni ei ehkä tiedä, että hierojan perustutkintoon kuuluu myös puremalihasten hieronnan perusopinnot. Hierontaan kuuluu niskan, pään ja kasvojen hieronnan lisäksi poskien sisäpuolen hieronta (suusta muuten löytyy älyttömän kipeitä paikkoja, en yhtään ihmettele että pää on kipeä!)

Itse yritän tällä hetkellä saada purentalihakseni vetreytymään, koska suuni liikerajoitus on itseäni häiritsevä. Tässä mielenkiintoinen artikkeli, jossa myös pieni harjoitusohjelma. Ja kannattaa rohkeasti kysyä purentalihashierontaa omaltakin hierojalta.

Kommentit (0)

Seuraa 

Kun itse tekee, saa juuri sellaisen kuin haluaa. Ainakin useimmiten.

Käsityöt, askartelu, leipominen ja juhlien järjestäminen ovat mielipuuhaani. Nyt olen innostunut myös sisustuksesta ja puutarhanhoidosta. Kahden lapsen äitinä yritän mahduttaa arkeeni pieniä hetkiä inspiraatiota ja ideoita. Yritän myös innostaa lapset mukaan askartelemaan ja kartuttamaan kädentaitojaan.

Näistä ja kaikesta muusta arjen ja juhlan välillä kirjoittelen, tervetuloa mukaan. 

Blogiarkisto

2016