Olen huomannut, että monelta katoaa joulun odottamisen ilo kaiken kiireen ja hössötyksen alle. Kokosin tähän muutaman vinkin, miten itse selviydyn joulusta ilman stressiä ja nautin valmisteluista sekä odottamisesta. Virittäydy siis joulutunnelmaan ja kaiva tonttulakit laatikoiden kätköistä.

1. Tee joulukortit jo marraskuussa.

Aioitpa sitten tilata tai askarrella kortit itse, tee se ajoissa. Kun postin punainen joulutervehdysten postituskuori kolahtaa postiluukkuun, voit heti kiikuttaa täytetyn kuoren postiin odottamaan jakelua (joka tänä vuonna alkaa 7.12.). En ole ikinä ymmärtänyt, miksi joulukortit pitää lähettää mahdollisimman lähellä joulua, eihän korteista ehdi nauttia ollenkaan.

2. Tee joululahjalistat valmiiksi ajoissa.

Itse teen lasten joululahjalistat jo lokakuun puolella, jotta voin heti kertoa kysyjille, mitä lapset tarvitsevat. Tämän tavan olen ilokseni onnistunut iskostamaan ystävillenikin, mikä tietenkin helpottaa myös omaa joululahjarumbaani. (Käytän samaa taktiikkaa myös syntymäpäivinä)

3. Mieti etukäteen kenelle haluat ostaa joululahjan.

Näin voit jo syksyn alussa hieman kuulostella, mitä lahjansaaja tarvitsee. Ihmiset tuntuvat menevät täysin lukkoon, kun heiltä kysytään lahjatoiveita. Itse kerään pitkin vuotta vinkkejä ja joulun alla on helppoa hankkia tarpeellinen lahja. (Tässä täytyy tietenkin olla skarppina, koska yleensä toiveet tulevat sivulauseissa huomaamatta.)

4. Pidä joululahjasulkeiset, kun kaikki lahjat on hankittu.

Pyhitä yksi ilta paketointiin. Itselläni on ollut tapana miettiä tyyli, jolla lahjat paketoin/koristelen ja tehdä paketointi sarjatyönä yhtenä iltana. Kun lahjat on ajoissa hankittu, tämän voi tehdä jo joulukuun alussa.

5. Jätä väliin joulun suursiivous.

En tarkoita, etteikö juhlaa varten kannata siivota. Totta kai on mukavaa, kun on puhdasta. Itse kuitenkin yritän pitää kaapit ja nurkat ojennuksessa arkenakin, joten suursiivousta ei tarvita. Riittää kun tekee perussiivouksen ennen aattoa ja pesee saunan puhtaaksi. En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi viettänyt jouluaan keittiön kaapissa tai komerossa.

6. Tee jouluruokia etukäteen.

Jos haluat tehdä jouluruoat itse, tee laatikot pakkaseen jo alkukuusta. Mieti, mitä muita ruokia voisit valmistaa jo etukäteen, ettei kaikki tekeminen kasaannu H-hetkeen. Jos ruokien tekeminen tuntuu pakkopullalta, osta ne valmiina. Kaupoista saa esimerkiksi hyviä joululaatikoita, jotka voinokareen kanssa uunissa paistettuna maistuvat mainioilta.

7. Sopikaa etukäteen, missä vietätte joulun.

Meillä on tapana viettää joka toinen jouluaatto anoppilassa ja joka toinen omien vanhempieni luona. Joulupäivänä vierailemme sitten toisessa paikassa. Itse en suotu juoksemaan joulurauhanjulistuksen jälkeen enää ympäri kyliä. Tämä järjestelmä sopii meidän lähipiirille.

8. Koristele kotia pikkuhiljaa.

Vaihda verhot yhtenä päivänä ja laita ulkovalot toisena. Ripottele joulukoristeita sinne tänne, kun sille päälle satut. Meille muutamat tontut ovat jo hiipineet. Joulukuusen koristelemme aatonaattona, samalla kun vietämme perheenkeskistä aikaa.

9. Paista pipareita aina kun mieli tekee.

Saat hyvän tuoksun kotiin pitkäksi aikaa ja suut makeiksi. Tämä on myös mukavaa puuhaa lasten kanssa. (Taikinaa ei ole pakko tehdä itse, vaikka kannattaa kerran kokeilla; se on yllättävän helppoa.)

10. Jos jouluvalmistelut tuntuvat työläiltä, istu ja keitä glögiä.

Jouluntunnelma ja rauha katoaa, jos hössöttää eikä nauti tekemästään. Kiireen saa pois, kun valmistelut aloittaa ajoissa ja tekee asioita pikkuhiljaa.

 

Koitetaan säilyttää joulumieli ja nautitaan joulunajasta täysin rinnoin. Ehkä pian vatsanpohjassa kutittelee lapsuudesta tuttu joulujännitys.

Kommentit (2)

wuff

Hyödyllinen lista, kiitos. Tästä tulee oma äiti mieleen jostain hamalta 60-luvulta: keittiön pöydällä oli aina ennen juhlapyhiä työlista.

Seuraa 

Kun itse tekee, saa juuri sellaisen kuin haluaa. Ainakin useimmiten.

Käsityöt, askartelu, leipominen ja juhlien järjestäminen ovat mielipuuhaani. Nyt olen innostunut myös sisustuksesta ja puutarhanhoidosta. Kahden lapsen äitinä yritän mahduttaa arkeeni pieniä hetkiä inspiraatiota ja ideoita. Yritän myös innostaa lapset mukaan askartelemaan ja kartuttamaan kädentaitojaan.

Näistä ja kaikesta muusta arjen ja juhlan välillä kirjoittelen, tervetuloa mukaan. 

Blogiarkisto

2016