Palkittu arkkitehti, iso budjetti ja keskeinen sijainti, mikä voisi mennä pieleen?

Yli 200 miljoonalla Englannin punnalla (300 miljoonaa euroa) rakennettiin Lontoon keskustaan ei ainoastaan iso ja ruma, vaan myös ympäristölle vaarallinen lasiteräspalatsi, joka juuri sai kyseenalaisen kunnian voittaa Carbuncle Cup 2015. Palkinto myönnetään Englannin huonoimmalle uudelle rakennukselle.

Rakennuksen jo valmistuttua huomattiin, että suuret lasiseinämät heijastavatkin auringon valoa. Jopa niin, että heijastuessaan rakennuksen kaartuvasta lasipinnasta auringonsäteet voimistuvat yli 90 asteen lämpöisiksi, mikä riittää sulattamaan läheisten rakennusten ja autojen pintoja ja joita siksi on alettu kutsua ”kuoleman säteiksi”.

Toinen iso yllätys oli, että 34-kerroksinen rakennus jättää matalat naapuritalot varjoonsa ja aiheuttaa katutasoon tuulitunnelin ja voimakkaita pyörretuulia jotka lennättävät tavaroita vaarallisesti.

On ristiriitaista että nykyrakennus, jonka suunnitteluvaiheessa korostettiin energiapihiyttä, aiheuttaa ulkopuolelleen näin pahoja ongelmia. Kestävää kehitystä vai viherpesua?

On helppo jälkikäteen arvostella epäonnistunutta rakennusta, joka kuitenkin jää symbolisoimaan aikamme rakennusperinteen välinpitämättömyyttä ihmisistä ja ympäristöstään.

Onneksi meillä Suomessa ei voisi tapahtua vastaavaa, eihän?

Kuva: http://www.bdonline.co.uk/news/carbuncle-cup-2015-winner-announced/50773...

Kommentit (2)

Matti
Liittynyt27.8.2015

Tärkeä aihe, Suomessakin rakennetaan koko ajan lisää toinen toistaan erikoisempia muka-hienoja rakennuksia. Kuka uskaltaisi sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Olen kyllästynyt rumaan, tylsään, heikkolaatuiseen ja ympäristöä ankeuttavaan uudisrakentamiseen Suomessa.

 

Haluan edistää klassisen perinteen ja kauneuden arvostuksen paluuta rakentamiseen ja osoittaa, että rumalle laatikkorakentamiselle on olemassa vaihtoehtoja.

 

Jos arvostat klassisen kauniita rakennuksia, tervetuloa mukaan myös Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/Arkkitehtuurikapina/