Nyt kun oma lapsi on jo 3-vuotias ja vauva-ajan karmaisevasta väsymyksestä on päässyt lähes kuiville, uskalsin lopultakin lukea paljon kiitosta saaneen Pauliina Rauhalan romaanin Taivaslaulu (2015). Se kertoo uskomattoman kauniisti nuoren perheen tarinaa pikkulapsiperhe-elämän haastavina, mutta siunattuina vuosina. Rauhala aloittaa näin:

 

”Lapseni pyydystää lattialta auringonlaikkuja. Koskettaa kädellä, nuolaisee, nauraa. Pilvi varastaa laikut. Lapsi pelästyy, itkusta nousee myrsky. Sadepisarat vyöryvät poskille, kitapurje pullistuu tuulessa. Mietin, mistä kasvatus alkaa. Kerronko ensin löytämisen ilosta, katoamisen surusta vai pelon voittamisesta.”

 

Minulle yksi vaikeimpia asioita äitiydessä on ollut kestää sen kuilun olemassaoloa, mikä on pienen ihmisen ja maailman välillä. Olinhan toki kuullut ajatuksia siitä, miten maailma tuntuu niin kovalta pienelle viattomalle, mutta en tiennyt että se voi melkeinpä viedä äidiltä jalat alta. En tiennyt myöskään silent refluksista tai siitä miten pieni pisara maitoa riittää vastasyntyneelle, mutta nuo ja lukemattomat muut pienemmät asiat selvitin puolison ja muiden läheisten hyvällä tuella.

 

Mutta se kuilu-homma oli hankalampi. Luulin selviäväni siitä tarjoamalla lapselle niin paljon turvaa ja rakkautta kuin mahdollista, mutta pian kävi selväksi, että oman selustan turvaaminen ei riitä poistamaan ahdistuksen tunteita. Oli nimittäin niin, että lapsen levollisilta tai parkuvilta kasvoilta katsoi ja huusi vastaan kaikkien maailman lasten kasvot. Herkkyys on viisaudenlähde, mutta näiden tunteiden äärellä olen ollut lukemattomia kertoja valmis vaihtamaan pääni kovempaan. Lapsemme vauva- ja taapero-aikaan osui mm. Syyrian sodan siviilikohteiden pommitukset ja turvapaikanhakijoiden vyöry Välimeren yli. Jo raskaana ollessani itkin Saimaalla kuolevia kuutteja, joista monilla ei vähälumisena talvena ollut pesää turvanaan, vaan niitä syntyi ja menehtyi kylmälle jäälle. Enkä tiennyt että se oli vasta alkusoittoa. Herkistely jatkui synnärin jälkeen eikä loppua näy.

 

Mutta jotain on alkanut muuttua. Olen keksinyt miten siinä kuilun reunalla voi alkaa pärjätä. Täytyy rakentaa silta. Silta jota pitkin pieni rakas voi edetä mini-askel kerrallaan. Silta jolla hengaillaan yhdessä ja katsellaan että tuolla päin maailmaa näkyy tuommoista ja tuolla tuommoista. Tuolla nauraa räkätetään vedet silmissä ja tuolla monella on niin nälkä, että ei jaksa edes itkeä. Sillalla täytyy olla tilaa tanssia ja ottaa itkupotku-raivareita. Turvallinen kaide, johon voi nojata silloin kun itketään palleasta asti ja huudetaan Jumalalta armoa tälle maailmalle. Hyvä sijainti, jotta sillalta näkee mihin suuntaan mennään avuksi. Sellainen silta on ainut mahdollisuus oppia tähän maailmaan. Silta joka yhdistää hyvän ja pahan, ilon ja murheen, onnen ja kärsimyksen.

 

Rakennustyötä teemme puhumalla. Kolme-vuotiaan kanssa saa vielä ihanan paljon hengailla siellä leppoisalla puolella kuilua, missä suurimmat murheet ovat luokkaa äiti ei tajua ja Puuha Pete on hukassa. Siinä ei puhuminen auta. Mutta kun illalla nukkumaan mennessä nousee mieleen piinaava kysymys siitä, miksi päiväkodissa Salla ei välitä Siiristä (nimet muutettu), kun se raapi sitä, on otettava rakennustyökalut kauniiseen käteen ja kerrottava, kuinka välillä tapahtuu surullisia asioita. Tilanteesta kehkeytyi hyvä keskustelu kiusaamisesta ja kuinka sitä ei pidä sietää. Siirin puolesta voi ja pitää sanoa, että peli seis ja pyytää apua aikuisilta. Ja jos joku raapii minua, saan sanoa, että lopeta.

 

Herkän ihmisen ahdistuksen kääntöpuoli on kokonaisvaltainen ilon tunne, mikä sieppaa mukaansa, kun sillalta näkyy hyviä ja hauskoja asioita - se tunne, kun koko mieli ja kroppa iloitsee ja kiittää! Kuinka onnellista on saada näyttää lapselle myös niitä maisemia. Mieleeni on jäänyt melkein kymmenen vuoden takaa Maija Vilkkumaan 10-vuotis taiteilijajuhlakonsertissaan kertoma ajatus. Hän kertoi, kuinka pienen lapsen vanhempana on ihanaa mm. se että saa näyttää lapselle kaikkia mahtavia maailman asioita, jotka ovat lapselle ihan uusia ja ihmeellisiä. Näistä ajatuksista oli syntynyt persoonallinen kehtolaulu Yöllä (Levyltä Superpallo 2008), jossa Maija kirjoittaa:

 

”Ei hätää kulta, nyt on yö paa tyynyyn pää.

Yö tuntee kaiken sen mikä on mut mitä ei nää.

Peiton lämpöisyyden salaisten kyynelten koot

aamun kaipauksen se tietää millainen oot.

 

Ja kuule se kuiskii: hei tuu

se kutsuu sua seikkailuun

kauaksi korkeuksiin

paina vain silmäsi kii.

 

Ja sitten anna mennä

mä vierelläs lennän

mä tiedän enemmän

ja mä näytän sulle kaiken kauniin

kaiken minkä tiedän

miten ranta on raukee

ja yökerhot aukee

ja lamput syttyy torin laitaan teinit kokoontuu."

 

Kannattaa kuunnella. Maijaa ja maailmaakin. Ja katsoa kaikkea rohkein silmin. Lapsenkin kanssa lapsen tasolta. Kuka tietää, miten paljon pahaa se oma pieni joskus vielä kääntää hyväksi ja ehkä minä itsekin edes vähän jotain. Kuulin että niille kuuteillekin rakennetaan vapaaehtoisvoimin pesiä ja moni selviää.

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Urbaanin sanakirjan mukaan puolivillainen merkitsee riittämättömillä aineksilla tehtyä, joka jättää paljon toivomisen varaa. Se on loistava määritelmä aidolle elämälle, joka vain harvoin on täydellistä, mutta jossa on rutkasti tilaa toivolle. Casa Puolivilla on koti ja mielenmaisema, jossa etsitään kauneutta tavallisesta ja jaetaan löydöksiä. Kapinoidaan pinnankiillotusta ja häpeää vastaan. Casa Puolivillan emäntä on pappi, äiti, puoliso, ystävä, sisko ja tytär, joka opettelee rakastamaan keskeneräisyyttä.