Kirjoitukset avainsanalla Colm Toibin

Rakastuin Brooklyniin päätä pahkaa, siksi halusin lukea myös Nora Websterin. Enkä pettynyt.

Moment of truth: Colm Tóibín on ihana. Jos Sadie Jonesin Kotiinpaluuta jäi miettimään murjottaen, Brooklyniä ja Nora Websteriä on jäänyt miettimään hymyillen.

Nora Webster kertoo erään naisen selviytymisestä, vahvuudesta ja sisusta. Ja tekee sen kauniisti.

Lukekaa jos haluatte lukea jotain hyvää ja kaunista. (Tiedän mikä biisi sinulla alkoi just nyt soida päässä. ;) )

Lainaus, joka ei ole satunnainen vaan joka nauratti: "Kotona hän etsi kirjepaperia ja -kuoren ja kirjoitti kirjeen.

Hyvä veli Herlihy!

Jos Conoria ei ole ensi perjantaihin mennessä siirretty takaisin A-luokalle, ilmoitan ja teen teille tiettäväksi, että ryhdyn toimenpiteisiin teitä vastaan.

Hän kirjoitti nimensä alle ja käveli takaisin luostariin, soitti kelloa ja antoi kirjeen samalle nuorelle veljelle, joka oli avannut oven edelliselläkin kerralla.
Myöhemmin illalla hän kirjoitti ylös kaikkien niiden tuntemiensa opettajien nimet, jotka opettivat Kristillisten veljien koulussa joko ylä- tai alakoulun puolella. Muutamien kotiosoitteen hän muisti, lopuille hän lähettäisi kirjeen koululle. Hän kirjoitti jokaiselle kirjeen:

Kuten ehkä tiedätte, poikani Conor Webster, joka on alakoulun viidennellä luokalla, on siirretty A-luokalta B-luokalle ilman syytä ja siirrosta etukäteen ilmoittamatta. Senkin varmasti tiedätte, että tällaista ei olisi tapahtunut, jos pojan isä olisi vielä elossa ja opettajana koulussa. Haluan tällä kirjeellä ilmoittaa, etten suostu hyväksymään tapahtunutta. Jos Conoria ei siirretä takaisin A-luokalle ensi perjantaihin mennessä, aion panna koulun saartoon maanantaiaamuna.
Jos menette kouluun autolla, seison autonne edessä ja estän sen kulun koulun porteista sisään. Jos kävelette, seison edessänne. Aion jatkaa mielenosoitustani kunnes Conor palautetaan A-luokalle."

Rakastin tätä kohtaa!
Varmasti ehkä siksikin, että äitini toimi samantyyppisellä päättäväisyydellä kerran 80-luvulla, kun minun ja veljeni koulutien varrelle piti saada liikennevalot. Ja kerran 90-luvulla, kun hän päätti ettei kaupungin säästötalkoot saa koskea katuvalojen sammuttamista, koska minä ja veljeni joutuisimme tulemaan yöllä pimeällä kotiin.

 

Arvanette, että liikennevalot tulivat ja katuvalot pysyivät päällä?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kirjan takakannessa lukee "Täydellisen kaunis romaani säilyy mielessä pitkään", tulee yleensä ajateltua että "jepjep". Siitä tulee sama tunne kuin jos jonkun Tinder-profiilissa lukisi suurinpiirtein samaa? "Täydellisen kaunis ihminen säilyy mielessä pitkään."

Tähän kuitenkin tartuin. Kirjaan siis. Se johtuu todennäköisesti siitä, että näin saman leffan trailerin joskus kevättalvella ja päätin heti että tuo on nähtävä. Nyt en ole enää varma, kirja nimittäin lunasti takakansilupauksensa ja jätti hymyilevän olon ja onnellisen fiiliksen.

Colm Tóibínin (uskomatonta että osasin laittaa noi painotusmerkit oikein!) Brooklyn vaikutti riittävän keveältä (myös ihan konkreettisessa mielessä siinä vaiheessa kun pakkasin sitä lentokonekirjaksi) helposti luettavaksi mutta riittävän fiksulta jotta sitä pystyisi lukemaan julkisesti. Toisin kävi uusimmalle Trendi-numerolle, jota yritin lukea lentokoneessa. Kun päästiin seksivälinevertailuun, pakkasin lehden takaisin laukkuun ja päätin keskittyä koneen ikkunasta näkyviin pilviin. Takanani istuva rouvashenkilö oli nimittäin ihan varmasti kiipeämässä minun penkkirivilleni jotta näkisi tarkemmin.. (Luin tämän tiedeartikkelin kyllä loppuun heti kun pääsin privaatimpaan ympäristöön!)

Brooklynin takakannessa lukeee, että se kuvaaa "maahanmuuttajan tuntoja hienovaraisen oivaltavasti". Sellaista en tuosta löytänyt, johtunee siitä etten ole koskaan muuttanut mihinkään maahan. Sen sijaan rakkauden, viisauden ja velvollisuuksien yhdistämistä siinä pohdittiin, minun mielestäni ainakin.

Lukekaa lentokoneessa, riippukeinussa, kotisohvalla tai vaikka syksyn tullen kynttilänvalossa.

Päivän biisissäkin käsitellään rakkautta, joskin hieman realistisempaa sellaista kuin Brooklynin kauniissa, utuisessa maailmassa.
Tämä biisi lähettää terkut kaikille ihan pienten lasten vanhemmille.

"Kaunis oot vielä tänäänkin
Ei vuodet oo saaneet sua murtumaa
Me kuljetaan yhtä matkaa aina vaan
Vaikka välillä ei siltä tuntuiskaan

Öisin unta et liikaa saa
Me olla ei enää kahdestaan
Mut vielä joskus me palataan

Palataan aikaan hitaiden aamujen
Palataan aikaan täysien tuntien
Palataan aikaan yksinkertaisten asioiden
Palataan sinne missä kysymys saa vastauksen

Kuulet mua mutta et pysty kuuntelemaan
Meteli riivaa ja kovin ääni aina voittaa
Tää kaaos ei teoriaa tottele ei
Se meidät vei vaikka toisin sovittiin

Öisin unta et liikaa saa
Et neljää tuntii ainakaan
Onko muilla tän helpompaa

Palataan aikaan hitaiden aamujen
Palataan aikaan täysien tuntien
Palataan aikaan yksinkertaisten asioiden
Palataan sinne missä kysymys saa vastauksen

Ajattele kuinka lähellä se oli ettei koskaan
Ois saatu tätä aikaa elämästä kokea ollenkaan
Vuosien jälkeen halusin luovuttaa
Onneks sä sait mut jatkamaan

Palataan..
Palataan..

Palataan aikaan hitaiden aamujen
Palataan aikaan täysien tuntien
Palataan aikaan yksinkertaisten asioiden
Palataan sinne missä kysymys saa vastauksen"
 

Kommentit (4)

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013
1/4 | 

Voi, nyt on ehkä pakko lukea Brooklyn uudestaan. (Naurattaa toi Trendi-juttu.) Kiitos tekstistä, jaan sen KK:n Facessa.

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015
3/4 | 

Suosittelen lämpimästi, tykkäsin kovasti! Nyt pitäisi keksiä joku kiva kirja viikonlopun mökkireissulle, huomenna taidan hiipiä kirjakauppaan valmistelemaan asiaa.

Kati's way blogi
Liittynyt7.4.2016

Hah, tajusin muuten tänään, että mähän olen nähnyt tämän leffan. Tykkäsin siitä tosi paljon.. en siis tiedä, miten olin unohtanut koko asian. Edelleen siis hankittava tämä kirja! :)

Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat