Kirjoitukset avainsanalla Satu Marttila

Tein ehkä maailman viehättävimmän kirjalöydön viime viikolla. Kirjastossa käsiin sattui sekä 50-luvun tytöt että 50-luvun teinit. Pakkohan ne oli lainata, käsissähän oli oikea aikakone äidin lapsuusvuosiin! Kirjoittajat Katarina Eskola ja Satu Marttila paljastavat kaikille lukijoille omat päiväkirjansa, melkoisen rohkeaa!
 

Kirja koostuu 50-luvulla tehdyistä päiväkirjamerkinnöistä, kuinka ihanaa ja melkeinpä syntistä urkkia näin.

Isovanhempieni hääpäivän aikoihin marraskuussa 1954 kirjoittajat olivat tehneet tällaisen merkinnän:
Muok: En tiedä miksei tuo korostus toimi, mutta joka tapauksessa kaikki sitaatit suoraan kirjasta!

"Tänään on lupaa! Eilen olin katsomassa Kuutamoserenaadia, ja pidin siitä aika paljon. Äiti ja minä olimme tänään nyt aamupäivällä kaupungilla ostamassa minullekin sellaisia kengän tapaisia, mutta että niissä on vetoketju. Saimmekin sitten vihdoin sopivat. Minä pidän niistä kauheasti. Ne ovat lampaanvillaiset sisältä, ja muuten ovat vaaleanruskeata nahkaa.

Olin tänään myös jouluostoksilla. Eli ostin äidille pienen plastik-laukun ja aidon pariisilaisen huultenpyyhkimisnenäliinan sekä isälle sellaisen partasaippuakotelon. Rahaa meni melkein 500:-
Äiti sanoi että minä en missään tapauksessa saa kaunoluistimia joululahjaksi. Eikö ole kamalaa? Jospa saisin kaunarit, niin en tahtoisi mitään muuta. Mutta äiti sanoi etten saa. Meillä on niin paljon rahamenoja, kun meidän täytyy lunastaa se palsta. Ja äiti sanoi, että en saa muutenkaan paljon lahjoja. Mutta sille ei voi mitään. Tosin on kamalaa, että minä, joka rakastan luistelua, en nyt saa sitten uusia luistimia. Mutta täytyy vain tyytyä kohtaloonsa."

Hehee, ongelmat on näköjään olleet ihan samanlaisia 50-luvulla.. ;)

Sitten tuli jouluaatto vuonna -54:

"Isä on nyt jouluostoksilla! Hän nimittäin säästää aina kaikki ostoksensa jouluaattoon! Tyypillinen hämäläinen!
Sain aika paljon joululahjoja. Luettelen nyt ne kaikki:

Luistimet
Päiväkirja
Villatakki
Rukkaset
Huivi
Kinder-Lexikon
"Mustekala"
"Kadonnut taika"
"Ehkä onnistut, Gritt"
Paljon makeisia
2 sanakirjaa, ym""

Mikä ihme on Kinder-Lexikon?

Noin 7 kuukautta isovanhempieni häiden jälkeen syntyi heidän esikoisensa, äitini siis. (Ja ilmeisesti keskosena kaikesta päätellen?!?)
Siltä ajankohdalta löytyy seuraavanlainen merkintä:

"Suomalaisesta Inga-Britt Söderbergistä tuli Miss Eurooppa. Minusta hän ei ole yhtään kaunis, mutta ehkäpä tuomarit tietävät sen paremmin."

Tasan 50 vuotta ennen tyttäreni syntymää oli tehty seuraaava merkintä:

"isä äänesti kai Rydmania!! En olisi ikinä uskonut sitä. Kuinka kukaan voi haluta presidentiksi sellaista miestä, jonka vaalimainoksissa on vain haukkumista Tuomiojaa kohtaan. Kun he eivät muuten näköjään pysty saamaan tarpeeksi ansioita Rydmanille, heidän täytyy panetella muita. On jännittävää näin vaalien aikaan. Isällä on presidentin vaaleista hieno oma teoriansa. Hän sanoo, että Fagerholm (Sos. Dem.) ja Kekkonen (ML) jäävät lopputaisteluun ja sitten muut neljä puoluetta äänestävät ja sopivat ja lopulta presidentiksi tulee joko Paasikivi tai "mustahevonen" Väinö Tanner. Saa nähdä kumpi, isä vai minä, on oikeassa. Tuomioja voittaa!!"

 

Kuinkas kävikään, ei tainnut kumpikaan voittaa vetoa? ;)

Joka tapauksessa ihania kirjoja, etsikää ihmeessä käsiinne!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat