Kirjoitukset avainsanalla rukiinen

Leipä on yksi niistä ruokalajeista, joka ei ole kotona ihan niin hyvää kuin jossain muualla. Mieti vaikka mummolan hiivaleipää, äidin sämpylöitä, hotellin tuoretta patonkia.. Hmm. Itselleni tuollainen saavuttamaton ruokamuisto on erään ruotsalaisen hotellin pähkinäleipä. Hotelli oli pieni, huoneissa oli nallekarhuja ja aamiaisella tarjottu uunituore ja lämmin pähkinäleipä on ehkä yksi parhaista asioista joita olen koskaan syönyt.
Muistaako kukaan tällaisen pienen tukholmalaishotellin nimeä? Hotelli sijaitsee Enskedessä ja tuijottelin siellä kuljeskellessani taloja ihan vain sillä mielellä, että olisin nähnyt edes vilauksen Camilla Läckbergistä. Camilla tosin unohtui heti kun pähkinäleipä saapui pöytään.

Pataleipä on kuitenkin se, jossa jokainen onnistuu kotonakin ja joka maistuu ihan just siltä kuin miltä se unelmiesi leipä. Pataleipä on vielä ihan lapsellisen helppo tehdä. Ainoa rasittava asia on se 12 tunnin odotteluaika, mutta jos nukkuu tai on töissä sen ajan, sekin menee ihan vilauksessa. Meidän eilisiltainen pataleipä on sekoiteltu kokoon aamulla ja paistettu illalla. Siitä tuli vahingossa rukiinen. Vahinko tapahtui siinä vaiheessa kun vehnäjauhot loppuivat kesken.

Rukiinen pataleipäni

3-4 dl vehnäjauhoja
3-4 dl graham- tai ruisjauhoja (jauhoja pitäisi olla yhteensä n. 7 dl)
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 dl vettä
(halutessasi voit heittää taikinaan myös pähkinöitä, kaurahiutaleita tai kuivattuja hedelmiä, melkeinpä mitä vaan)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi.
Ruisjauho käyttäytyy hieman eri tavalla nesteen määrään verrattuna kuin vehnäjauho, joten aloita kaatamalla kolmisen desiä vettä ja lisää sitten jos tarvitsee. Ruisjauho tekee leivästä aika jämäkkää, joten itse suosin suurempaa nestemäärää.

Anna taikinan tekeytyä 12 tuntia kulhossa lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Taikinan sekoittaminen kestää noin kolmisen minuuttia, joten tämän voi helposti tehdä aamulla ennen töihin lähtöä tai illalla ennen nukkumaanmenoa.

Kun puoli vuorokautta on kulunut, kaada taikina pöydälle ja käännä sitä pari kertaa. Käännä taikinan sileä puoli ylöspäin niin leivästä tulee kauniimpi. (Itse käytän taikinassa lähes poikkeuksetta kaurahiutaleita, ja ne yleensä jäävät sinne pohjalle.)
Käännä uuni lämpiämään 225 asteeseen ja TYÖNNÄ JO TÄSSÄ VAIHEESSA KYLMÄ PATA UUNIIN. Tämä on tärkeä juttu, koska jos et esilämmitä pataa, leipä jää siihen kiinni.
Kun uuni on valmis, pudota taikina pataan ja paista 30 minuuttia kannen ollessa padan päällä.
Sen jälkeen ota kansi pois ja anna leivän ruskistua vielä 15 minuuttia. Paistoaika on siis yhteensä 45 minuuttia.

Kaada valmis leipä ritilälle tai virittele vaikkapa grillitikuista pieni ristikko. Kun pohjakin saa ilmaa, se pysyy rapeana ja hyvänä.

Syö pataleipä lämpimänä. Sipaise päälle oikeaa voita ja merisuolakiteitä. Syö ensimmäinen leipä seisoviltasi ennen kuin ehdit pöydän ääreen. Toista edelliset vaiheet kunnes sinulla on haukkaamaton leipä edessäsi.

Nautiskele, juuri kuten siitä unelmiesi leivästä joskus olet nautiskellut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Chilipippuri
1/4 | 

En omista pataa eli missä astiassa voisin paistaa pataleipää, jotta lopoutulos olisi yhtä hyvä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat