Kuinka pääsee eroon esiintymisjännityksestä?

 

Noh, ei mitenkään. Sen sijaan jännityksen oppii kääntämään energiaksi, voimavaraksi ja jutuksi, joka saa onnistumaan.
Esiintymisjännitys, jee!

Meitä 70-luvun lapsia ei sillä tavalla ”opetettu” esiintymään kuten nykylapsia. Päinvastoin, jokavuotiset laulukokeet koko luokan edessä tekivät meistä sen esiintymättömän sukupolven.
Koska maailma kuitenkin muuttui rajusti siihen mennessä kun me lapsiparat astuimme työelämään, jouduimme opettelemaan rentoa esittämistä ihan itseksemme. Onneksi kuvioon tuli MTV, Duudsonit ja BB-talot, joten itsensä nolaaminenkin menetti hieman merkityksensä.
Silti, kyllähän se aina hieman jännittää. Itse puhun paljon töissä. Siis PALJON. Erilaisille ryhmille, erilaisille kuulijoille, erilaisista aiheista. 

 

Mikä siis neuvoksi tähän Käännä se Vahvuudeksi-lätinään?

1. Etsi yleisöstä edes yksi, joka katsoo sinua silmiin ja tuntuu hengenheimolaiselta

2. Valitettavaa mutta totta: sinun täytyy tietää mistä puhut.

3. Älä pyytele anteeksi. Mikään, SIIS MIKÄÄN ei ole ärsyttävämpää kuin puhuja, joka aloittaa sanomalla ”mä en nyt oikein tästä tiedä kun tulin vaan sijaiseksi”.

4. Hengitä. Muista oikeasti hengittää. Se vaikuttaa äänenkäyttöön, rauhallisuuteen sekä myös siihen pikkuseikkaan ettet pyörry.

5. Syö ja juo kunnolla ennen esitystä.

6. Älä juo mitään hiilihapollista juuri ennen puhujavuoroasi.

7. Ota puhujapönttöön tai pöydälle lasi vettä. Auttaa suun kuivumiseen, puheen rytmittämiseen sekä siihen, että voit pitää muutaman sekunnin rauhoittumistauon.

8. Muista hengittää ja opettele oikeaa puhetekniikkaa. Hengästyminen, nieleskely ja kaikki lauseen keskeyttävät maneerit katkaisevat myös ajatuksen. Hengittele siis lauseiden välillä, ei niiden keskellä.

9. Muista, että yleisö toivoo sinun onnistuvan. He siis antavat anteeksi inhimillisyydet. Kukaan ei toivo epäonnistumistasi, joten voit ihan oikeasti yrittää rentoutua.

10. Itse haluan, että yleisö esittää niitä mahdollisia kysymyksiä kesken esityksen, ei esityksen jälkeen. Se rentouttaa puhujaa, vapauttaa tunnelmaa ja saa yleisön lähentymään.

11. Muista se vinkki, että kuvittele yleisö alasti jos jännittää. Tämä ei auta siihen jännitykseen yhtään, saa vain pohtimaan kuka sen vinkin on keksinyt.

Lopuksi pro-vinkki: minä otan AINA kynän käteen kun puhun. Olen hätäinen ja kärsimätön luonteeltani, olen myös hyvin nopea puhuja. Joku sijaispuuha saa minut rauhoittumaan ja rentoutumaan, sillä voi osoitella pääpointteja kalvoista ja saa ajatukset kasaan. Älä kuitenkaan naksuttele kuulakärkikynää! Äläkä pidä sitä kynää auki, et voi kätellä ketään esityksesi jälkeen jos olet sutannut itsesi musteella. (Pro-vinkki tarkoittaa samaa kuin been there, done that.)

 

Vaikeinta aina on kuitenkin puhua perhejuhlissa. Ei voi vetää virkamieshaalaria ylle, pitää puhua omille rakkaimmilleen.
Siitäkin selviää, yleensä ihan hyvin. :) Kuva on muuten lainattu Googlelta. Olisi ollut ihan liian jännää lisätä tähän oma puhujakuva!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat