Kannattaa kokeilla härkäpapusämpylöitä, jos joskus himoitset ruisleivän ja vehnäsämpylän yhdistelmää.
Härkäpapujauho tuo sämpylään rukiisen fiiliksen ja tämä resepti ja mukana käytetyt vehnäjauhot säilyttävät sämpylässä sellaisen ihanan rapean vehnäsämpylän parhaat puolet.
Härkäpapujauhoja myydään ainakin isoimmissa ruokakaupoissa, minä ostin omani Tiirinkosken tehtaalta Hämeenlinnasta. (Tämä ei ole yhteistyöpostaus, mutta vahva suositus kylläkin jos etsit kivaa retkipaikkaa Hämeestä!)

12 kappaletta sämpylöitä syntyy seuraavista aineksista

5 dl vettä
1 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
1-2 tl suolaa (kannattaa laittaa kaksi jos käytät härkäpapujauhoja, vehnäsämpylään riittää yksikin)
3 dl härkäpapujauhoja
vehnäjauhoja kunnes taikina on löysää mutta lähtee irti kulhon reunoista

Tämä resepti on Anna Bergenströmin alkuperäisresepti ja se löytyy soppa365:stä nimellä Fantastinen leipä, siellä vehnäsämpylänä siis.
Tämä on kuitenkin niin hyvä ja toimiva resepti, että leivon tällä kaikki sämpylät ja patongit.

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöisiksi. Murustele hiiva toiseen astiaan, lisää hunaja ja suola. Sekoita neste hiivan joukkoon vähän kerrallaan.
Lisää ensin härkäpapujauhoja desi kerrallaan. Ne käyttäytyvät samalla lailla kuin ruisjauho, eli ylikäyttö on valitettavan helppoa. Sekoita taikinaa ja lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Tätä taikinaa ei vaivata, vain sekoitetaan.
Kun taikina on löysää mutta irtoaa kulhosta, ripottele päälle hieman vehnäjauhoja ja anna taikinan nousta 1,5-2 h.

 

Kun taikina on noussut, ripottele pöydälle vehnäjauhoja. Kaada taikina pöydälle, muotoile kevyesti pariksi tangoksi ja tee tangoista kuusi sämpylää kummastakin.
HUOM. Älä vaivaa äläkä kauheasti vääntele taikinaa, tämä on laiskan vaivaajan unelmaresepti!

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen, jätä paistopelti uuniin. Anna sämpylöiden nousta vielä hetki.
Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperin päällä lepäävät sämpylät kuumalle pellille ja paista n. 10 minuuttia.
Toista sama toiselle leivinpaperilliselle. Nämä nousevat hienosti, joten kannattaa paistaa sämpylät kahdessa erässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat