Herään joka aamu nälkäisenä, joten aamuleivillä on elämässäni valtava merkitys. Ja myös lähipiirille, koska myös nälkäkiukku on yksi vallitsevista luonteenpiirteistäni.

Syön ihan liian usein sellaisen ruisleipä-salaatinlehti-juusto-kurkku-yhdistelmän, ja siksi aina välillä tuntuu että elämässä on pakko olla muutakin. Ja onhan sitä!

Tässä muutama simppeli voileipäidea, joskin jotkut näistä sopivat paisteluhommien vuoksi enemmänkin iltaleiviksi.

 

1. Ruisleipää, mozzarellaa, avokadoa ja tuoreita mustikoita. Puutarhamustikat sopivat mainiosti tähän, muttei kannata halveksua metsämustikoitakaan. Avokado piristyy pienellä suolaripauksella. Voit käyttää tätä myös paahtoleipään tai paahtaa ruisleipäsi.
Tosi hyvää ja pitää nälän pitkään, onhan avokado aika reipas asia tuossa ravitsevuudessaan. Kokeile myös basilikaa päälle, koska mustikka ja basilika rakastavat toisiaan ja niin tekee myös avokado ja basilika! Oliiviöljylirauskaan ei ole paha.

2. Kaurapaahtis, manchego-siivu, saksanpähkinämuru ja hunaja. Kaura ja hunaja on match made in heaven ja manchego, pähkinät ja hunaja sopivat mille tahansa tapas- tai juustolautaselle. Ja kuka muka määrää, ettei aamu voisi alkaa tapas-merkeissä? Jätä kuitenkin punaviini väliin, etenkin jos olet töihin menossa. Appelsiinimehulla pärjää kyllä tämänkin kanssa.

3. Ruisleipä, juusto, retiisisiivut ja ruohosipuli. Tämä on ehdoton kesäleipä, onhan retiisi ihan paras leivänpäällinen. Ruohosipulikin kasvaa -jopa minun käsissäni- ihan vaikka kerrostaloasunnon keittiössä, joten sitä voi huoleta käyttää tähänkin. Retiisi ei pane pahakseen hunajaa ja mustapippuria.

4. Ruisleipää, rapeaa salaattia, pannulla paahdettua persikkaa, pekonimurua, auramurua. Tässä on the leipien leipä! Laita pannu kuumenemaan ilman rasvaa, laita keskelle pannua pekonisiivu. Laita pekonin molemmille puolille persikan puolikas ja paahda kunnes pekoni on kypsää. Persikasta katoaa äitelä makeus ja siitä tulee pehmeää herkkua. Paahda ruisleivät, viipaloi persikat, murustele pekoni ja aura ja syö. Tämän kanssa voit sitten juoda sen punaviinilasillisenkin.

Jos siis elät samanlaisessa ruisleipä ja gouda- kierteessä kuin minäkin, kopioi ihmeessä nämä ohjeet! Vaihtelu virkistää ja sitä paitsi näiden kaikkien kokeilujen jälkeen se ihan perusleipänen maistuu taas niin tuoreelta idealta.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Kiitos näistä! Aloittelevana vehnänkarttajana ilahduin erityisesti ruisleipävinkeistä - näin kokemattomasta tuntuu siltä että melkein kaikki ihanat leipäohjeet vaativat pehmeää/rapeaa/hyvää vehnäleipää. Onneksi olin väärässä, näistä tuli vesi kielelle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat