Olen tästä kotijuustosta ennenkin kirjoitellut, mutta perinteet velvoittavat tähän suuntaan niin vahvasti ettei toistosta ole haittaa. Kotijuusto on todella helppo tehdä, mutta sen muotin löytäminen on hieman hankalaa. Niitä ei ihan Prismasta saa ja muoteillakin on huikeita eroja. Eräs ostamani muotti imaisi kaikken juustoheran sisäänsä ja haisi hirveältä. Tämän oman luottomuottini ostin vuosia sitten kuurojen toimintakeskuksen myymälästä ja se on toiminut kertakaikkiaan mainiosti. Mummo käyttää omaa monta kymmentä vuotta vanhaa muottiaan edelleen, joten kyllä, muoteilla todellakin on eroa.

Yhteen kotijuustoon tarvitset

2 l täysmaitoa
1 l piimää
3 munaa
suolaa

Maidon täytyy EHDOTTOMASTI olla täysrasvaista, mutta rasvaton piimä kelpaa kyllä jos muuta ei ole saatavana. Piimän tulisi olla sitä talouspiimää, mutta tosiaan "ihan tavallinen piimä" kelpaa myös. Suolaa täytyy olla, koska ilman suolaa tämä maistuu piimän ja maidon sekavalta sekoitukselta.

Ota iso kattila, jos löytyy pinnoitettu niin käytä sitä. Minä teen omat juustoni teräskattilassa ja punaisesta maidosta huolimatta sulatan aina pari ruokalusikallista voita sinne pohjaan. Arvatkaa miksi? No kyllä, sen kattilan kun kerran raaputtaa puhtaaksi niin oppii hieman niksejä..
Lämmitä maito kiehuvaksi, sekoittele usein. Sekoita tällä välin munat ja piimä yhteen ja sekoita ne tasaiseksi. Minä käytän kolmea munaa, mutta kahdellakin pääsee pitkälle. Tästä meillä joskus mummon kanssa keskustellaan.. ;)

Kun maito kiehuu, kaada joukkoon piimämassa ja sekoita. Anna kiehahtaa ja ota sitten kattila levyltä.
Vuoraa tällä välin juustomuottisi puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Jos hera alkaa kerääntyä heti, voit alkaa kerätäkin sitä heti. Jos ei, laita kattilaan kansi päälle ja anna seistä kylmällä levyllä puolisen tuntia.
Reikäkauha on tähän juustomassan keräilyyn lyömätön väline, mutta esimerkiksi varrellisella sihdilläkin pääset alkuun.
Kerää juustomassaa kerros kerrallaan muottiin, tiivistä tasaiseksi ja suolaa joka kerros. MInä laitan tähän juustoon merisuolaa myllystä ja suolaan joka kerrosta muutaman kiepautuksen verran (no tässäpä täsmällinen suolausohje!). Maistele massaa välillä, koska ihan oikeasti mikään ei maistu niin tyrmäävältä kuin suolaton kotijuusto!

Kun massa on kerätty ja muotissa, laita juuston päälle paino (ja suosittelen alle astiaa) ja anna seistä seuraavaan päivään jääkaapissa. Paino on hyvä olla tukeva, koska juustosta tulee painon alla tiivis ja helppo leikattava.


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat