Raparperisesonki on kuumimmillaan ja täällä odotetaan kuumeisesti loman alkua.
Raparperista saa monien makeiden herkkujen lisäksi myös suolaista piirakkaa. Se sopii mainiosti työpaikan kahvipöytään lomanaloittajaistarjoiluksi tai ihan vain iltapalapiirakaksi.
Leivoin tätä suolaista versiota kaksi kertaa saman päivän aikana. Ensimmäinen kun jäi mummolaan ja ilmoitus sen jäämisestä sinne tuli heti ensimmäisen haarukallisen jälkeen.

Toinen hyvä raparperinhävitysherkku on raparperitoscakakku. Reseptin löysin mummon reseptikätköistä, se on äitini käsialalla jollekin paperinpalalle kirjoitettu. Reseptissä oli paaaljon kryptisiä merkintöjä, joten tämä tähän jalostettu kirjallinen versio sisältää hieman päättelyä ja testausta.

Raparperi-chorizopiirakka

100 g margariinia tai voita
2,5 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl vettä
chorizo-makkaraa
yksi raparperin varsi
puoli pussia mozzarellaraastetta
1,5-2 dl ruokakermaa
2 munaa

Tee ensin piiraspohja. Voit käyttää tuota pohjaa jonka ainekset on lueteltu tuossa, voit myös tehdä ihan sellaisen pohjan jonka tahdot. Itse teen aina sellaisen, johon tulee perunamuussijauhetta, kermaviiliä tai turkkilaista jugua ja vain hieman rasvaa ja vehnäjauhoja. Jos teet tuolla peruspohjan ohjeella, levitä se vuokaan ja esipaista pohjaa 225 asteessa hieman vajaan vartin.

Kuori, siivuta ja paista chorizo kypsäksi. Kuori ja silppua raparperi ohuiksi paloiksi. Raparperia tarvitaan yksi keskikokoinen varsi, chorizoa riittää hyvin koko piirakkaan jos ostat kaupasta yhden paketin sitä.

Levitä chorizot ja raparperit pohjan päälle. Sekoita ruokakerma ja munat ja vispaa seosta hieman. Voit maustaa seoksen suolalla ja mustapippurilla, mutta chorizot ovat jo itsessään hyvin mausteisia ja suolaisia. Ilman mausteitakin pärjäät siis.

Ripottele puoli pussillista juustoraastetta piirakan päälle ja paista 225 asteessa kypsäksi asti. Varaa paistoon 20-30 minuuttia uunistasi riippuen.

Raparperi-toscakakku

3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanijasokeria
raparperia

kuorrutus

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1/4 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
1/2 dl maitoa

 Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu voi tai margariini ja vatkaa hieman. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne vaahtoon vähitellen.
Kuori ja pilko raparperi. Tarvitset raparperia kolme keskikokoista tai isohkoa pätkää. Tee niistä hyvin ohuita viipaleita.
Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (tai muuhun vuokaan) ja lisää raparperit päälle. Paista kakkua 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Tee tällä välin toscakuorrutus. Sulata 100 g voita tai margariinia kattilassa. Lisää kuorrutuksen muut aineet ja kiehauta seos.
Anna jäähtyä hetken aikaa. Levitä kuorrutus kakun päälle ja paista vielä 15-20 minuuttia.

Anna jäähtyä ja vetäytyä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat