”Äiti mä en pysty hengittämään täällä” sanoi lapseni, kun tätä ihanaa curry-ruokaa kokkasin. Kaikissa hyvissä asioissahan on huono puoli, joten olkoon tämän rendangin huono puoli siis hengitysilman saostuminen ihanilla mausteisilla aromeilla..
Itse pystyin kyllä hengittämään ja maistamisvaiheessa hengitin oikein syväänkin, koska lämmin, mausteinen indonesialainen ruoka maistui ihanalta kylmänä kevätpäivänä. Terkkuja muuten sille taholle, joka näistä säätiloista vastaa: jos ensin tulee kevät niin pidetään sitten se kevät, ei aleta säätää parinkympin lämpöasteen ja pakkasasteiden välillä! A) en osaa pukeutua oikein ja B) villasukista hajosi pohjat juuri tuossa kevätkauden saapuessa, joten jos ilmat eivät lämpene niin joudun parsintahommiin. Vannon, että tuosta jälkimmäisestä ei todellakaan seuraa mitään hyvää kellekään.

Minä tein rendangini mifusuikaleista, mutta voit mainiosti tehdä omasi lihasta, kanasta tai kalasta. Vegaaninen versio tästä taitaa tulla nyhtökauraa tai härkistä käyttämällä.

Tämän kokkaamiseen menee aikaa puolisen tuntia ja mikä parasta, tämä on jokaisen minuutin arvoista vaikka tuplana. Alkuperäinen resepti löytyi HS:n Kasvisruokatorstai-kirjasta, jota jahtasin kolmesta kaupungista ja seitsemästä kirjakaupasta ennen kuin sen sitten Turun Akateemisesta löysin.
Resepti on tässä suoraan kopioituna, mutta oikaisin muutamassa kohdassa. Käytin reilummin mustapippuria, vain 200 ml tölkin kookosmaitoa, en ollenkaan kaffirlimetinlehtiä vaan ruohosipulihaketta ja jätin korianterin kokonaan pois koristeluvaiheessa koska korianteri ei ole ystäväni. Sitruunanruohotahnaa en jättäisi pois, mutta pelko pois: sitä saa ihan Prismasta sieltä maustehyllystä currytahnan vierestä.

Kahteen (reiluun) annokseen tarvitset


4 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
3 punaista chiliä
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl sitruunanruohotahnaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl kurkumaa
¼ tl mustapippuria

1 tlk kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
250 g haluamaasi lihaa, kanaa, kalaa, mifusuikaleita, you name it
4 kaffirlimetinlehteä
2 rkl fariinisokeria
1 tl suolaa

 

jasmiiniriisiä
limen, korianteria
 

Tee ensin maustetahna. Tämä kuulostaa säätämiseltä, mutta on ihan simppeli juttu. Kuori ja pilko salottisipulit, ne voivat jäädä hyvinkin isoiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Pilko chilit (ota siemenet pois jos pelkäät tulisuutta), raasta inkivääri.
Lisää samaan kulhoon vielä sitruunanruohotahna, rypsiöljy, kurkuma ja mustapippuri ja vetele sauvasekoittimella tahnaksi. Voit käyttää myös monitoimikonetta, mutta huomasin että tämä oli niin helppoa möyhennettävää että sauvasekoitin riitti mainiosti.

Jos käytät proteiinina lihaa tai kanaa, paista se tässä vaiheessa.

Kun tahna on valmis, laita kattilaan hieman öljyä ja paahda tahnaa muutama minuutti. Lisää sitten mifut/kypsennetty kana/liha tai härkis/nyhtis. Lisää sitten kookosmaito, soija, fariinisokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduttele puolisen tuntia. Keitä tällä välin riisi.


Puolen tunnin jälkeen joku perheenjäsenesi saattaa valittaa, että hengittäminen on vaikeaa, mutta ainakin sinulla on käsittämättömän makoisa curryruoka valmiina. Purista annoksen päälle hieman limeä, koristele korianterihakkeella jos haluat ja sitten vain ääntä kohti.
(Ne perheenjäsenet toipuvat kyllä, älä huoli.)

Minä tein tätä työpäivän jälkeen ihan tavallisena tiistaina, vaikka tämä sopisi kyllä mainiosti myös viikonloppupöytään. Tein siis ruoan, valitsin sille astiat, koristelin annoksen, otin siitä kuvia.. ja sen jälkeen kaavin sen muovikippoon, nostin jääkaappiin ja lähdin jumppaan.
Illalla jumpan jälkeen söin sen sitten mikrotettuna muovikiposta. Näin paljon glamouria on ruokaharrastajan elämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat