Blogisti on lomaillut niin ahkerasti, että blogi on ollut ihan heitteillä! Lomaa on vielä viikko jäljellä, vielä ehtii laiskotella siis. :)

Loman yksi tavoite ja suunnitelma oli ehtiä leipoa ruisleipää. Sepä ei ole sillä tavalla niin yksinkertainen asia, koska se vaatii kolme peräkkäistä kotonaolopäivää. Ja vielä sellaisia päiviä että viitsii tehdä jotain, joka on myös ollut hieman hankalaa. (Hehee mikä loma. :))

Se hetki kuitenkin saapui, ja tässä teillekin resepti. Leivonnassa on käytetty ruisjauhojen lisäksi myös härkäpapujauhoja, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan tämä tehdään ruisjauhosta. Itselläni on käytössä n. sata vuotta vanha leipäjuuri eräältä luomutilalta saatuna, mutta juurenkin voi jotenkin itse tehdä jos sellaista ei löydy. Oma juureni on pakkasjuuri.

Siis asiaan:

 

Ruisleipä

-taikinajuuri
-2 litraa kylmää vettä
-2-3 kg ruisjauhoja
-2 rkl suolaa

Päivä 1:
Kaada iiiisoon leivonta-astiaan tai kattilaan (olemassa ei ole liian suurta astiaa tälle) kaksi litraa kylmää vettä ja n 4 desiä ruisjauhoja. Sekoita hieman ja humpsauta jäinen juuri (tai kuivattu juuri) astiaan. Anna vellille nimi, se saa sen tuntumaan perheenjäseneltä. Minun juureni oli Yoda. Haha.
Peitä omituisen näköinen möhnä liinalla ja anna olla vuorokausi. Voit hämmentää välillä.

Päivä 2:
Lisää seokseen suola ja jauhoja niin paljon, että seoksesta tulee velliä. Sellaista löysää siis.
Anna taas olla vuorokausi ja sekoittele välillä. Tämä on hauskin päivä, koska hapantumisen näkee kuplimisesta! Juuri toimii!

Päivä 3:
Vaivaa taikinan joukkoon jauhoja. Taikinasta tulee tulla jämäkkää, mutta ei liian kovaa. (Sorry, tähän ei vaan ole parempaa ohjetta.)
Anna taikinan nousta noin tunnin ajan. (Minun taikinani ei nouse vielä tässä vaiheessa, syystä jota en ymmärrä. Valmiit leivät nousevat nätisti ja maistuvat hyvältä, joten en ole kiinnittänyt tähän hirveästi huomiota.)
Ripottele leivinpaperille ruisjauhoja ja taputtele osa taikinasta leiväksi. Voit kuvioida sitä halutessasi, mutta voit myös tehdä vaikka ihan perinteisen limpun. Painele taikinaan muutama reikä haarukalla.
Kiva idea on tehdä pieniä ruisleipäsiä, ne menevät ainakin meillä kuin kuumille kiville.

Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Syö vastapaistettuna voin ja merisuolakiteiden kanssa ja mieti, että suomalainen ruoka on oikeasti maailman ihaninta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat