Spelttisämpylät

Nämä spelttisämpylät syntyivät mukaillen sitä supersuosioon nousseella fantastisen leivän reseptillä, joka löytyy Soppa365-sivustolla tai tästä https://www.soppa365.fi/reseptit/fantastinen-leipa-0. Leivon sillä melkein aina nämä pikaisemmat sämpylät. Pikaisemmalla tarkoitan muita kuin hapanjuurisämpylöitä.
Minulla muuten kuplii hapanjuuri tälläkin hetkellä, lähipäivinä on siis ihanaa leipää pöydässä. Mutta siis spelttiasiaan!
 

Spelttijauho käyttäytyy leipurin sormissa tosi samantyyppisesti kuin esimerkiksi härkäpapujauho, eli siis sillä tavalla tahmean ruisjauhomaisesti. Siksi leivoin nämä melkein puoliksi vehnästä. Vaikka vehnää parjataan monelta taholta ja monesta syystä niin kyllä vehnäjauho on leipurin hyvä kaveri silti.

 

Leivoin näitä vain pellillisen, koska tuore leipä on nam eikä se kuitenkaan ole ihan sama juttu kun sen sulattaa pakkasesta.

Tähän yhden pellillisen sämpyläparatiisiin tarvitset

2,5 dl vettä
0,5 dl maitoa
puolikas pussi kuivahiivaa (tai neljäsosa tuorehiivaa)
1 tl suolaa
1,5 tl hunajaa
3 dl spelttijauhoa
3 dl vehnäjauhoja

Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva desiin jompiakumpia jauhoja. Lämmitä nesteet reilusti kädenlämpöisiksi (jos käytät kuivahiivaa, jos tuoretta niin se kädenlämpöisyys riittää).
Sekoita nesteeseen suola ja hunaja. Lisää jauhodesi jossa on hiiva mukana. Jos käytät tuorehiivaa, sekoita hiiva jo nesteeseen.
Lisää jauhoja desi kerrallaan spelttijauho edellä. Todennäköisesti et tarvitse kuutta desiä jauhoja, taikinan valmiutta täytyy tässä arvioida hieman silmä- ja tuntumamääräisesti. Taikinan tulee jäädä löysähköksi.

Anna taikinan kohota tunti tai pari. Tämä on tosi kiitollista taikinaa siinäkin mielessä, että sen tekemiseen menee viitisen minuuttia eikä pidempi kohotusaika haittaa. Aivan erinomainen resepti käytettäväksi esimerkiksi etäpäivinä kun voi sekoitella taikinan jo lounaalla.

Muotoile taikinasta sämpylöitä lusikalla tai kauhalla. Näitä ei tarvitse vaivata, parasta! Anna kohota vielä puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja lämmitä pelti tyhjässä uunissa samalla. Kun uuni on lämmin, vedä sämpylät pellille leivinpaperilla.
Paista kypsiksi n 20 minuutissa. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat