Joulun aikaan tehtiin kovasti piparkakkukransseja, mutta tämä juhlava keksileivonnainen onnistuu mainiosti myös vaaleista piparkakuista tehtynä. Vaaleiden pipareiden taikina on kyllä melkoisen paljon helpommin murtuvaa (murotaikinaa kun on) kuin joulupiparitaikina, mutta suunnattoman varovaisella käsitelyllä tai riittävällä määrällä varakappaleita tämä onnistuu! Arvaa kumpi strategia tämän vauhdikkaan leipurin keittiössä oli käytössä? ;)

Tämä vaaleansinisävyinen kranssi meni tänään tuliaisiksi reilun viikon vanhalle veljenpojalleni. Täällä tämä vauvahuuruinen tuleva kummitäti kirjoittelee.. Viime vuosi toteutti pitkäaikaisen haaveeni olla kummitäti ja koska tämä jälkimmäinen tulokaskin syntyi muutaman päivän viime vuoden puolella, haaveeni toteutui kaksi kertaa. <3

Tähän kranssiin tarvitset

100 g voita
1 dl sokeria
1 rkl siirappia
1 muna
2 dl jauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl maitoa tai kylmää vettä

pikeerikoristeluun tarvitset

2 munaa
2 dl tomusokeria

Aloitetaan keksitaikinasta: vaahdota voi ja sokeri, lisää siirappi ja muna ja vatkaa vielä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Lisää maito tai vesi viimeisenä ja sekoita taikina tasaiseksi. Tässä vaiheessa voit laittaa taikinan kylmään lepäämään, mutta minähän en malta.. Hyviä tulee ilman lepoakin.

Tee ensin kranssin pohja. Jauhota leivinpaperi hyvin, kauli puolikas taikinaa sen päälle ja muotoile kranssin pohjaympyräksi. Siirrä ylimääräinen taikina pois ja vedä levy varovasti pellille. Tämä siis todellakin PITÄÄ TEHDÄ samalle leivinpaperille kuin missä paistaminen tapahtuu.

Käytä sitten toinen puolikas pipareihin. Taikinasta tulee reilusti piparkakkujakin, joten sitä murtumisen varaa on.

Paista piparit 175 asteessa kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen käsittelyä.
Tee tässä vaiheessa pikeeri. Erottele valkuaiset omaan kulhoonsa, lisää 1 dl tomusokeria. Vatkaa n. 3 minuuttia, lisää sitten toinen desi tomusokeria ja vatkaa vielä minuutin. Käytä koristeluun ohutpäistä tyllaa ja koristele piparit vasta jäähtyneenä.
Liimaa piparit kranssiin vasta kun pikeerikoristeet ovat jähmettyneet.

Voit käyttää pikeeriäkin liimaukseen, minä käytin piparkakkuliimaa. ÄLÄ PAINA PIPARKAKKUJA KIINNI POHJALEVYYN. Pohjalevy murtuu. Ai mistäkö tiedän? Hmm.

Kuvassa oleva sininen pikeeri on värjätty sinisellä elintarvikevärillä.

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ote elämän kevyeltä laidalta: musiikkia, ruokaa, kirjoja. Ja kuohuviiniä ja suklaata. Tietenkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015

Kategoriat