Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joita olen jo jonkin aikaa pohtinut, ja nyt erityisesti näin lähestyvän ystävänpäivän alla.   Miehelle bestmanin/bestmanien valinta tuntui olevan melko helppoa,  (ja se oli varmaan ensimmäisiä asioita joista puhuimme koko häitä ajatellen ketkä haluamme tueksemme suurta päivää ajatellen)  mutta itselleni kaason/kaasojen valinta ei ole ihan niin yksinkertaista... 

 

...On nimittäin monta seikkaa, jonka valossa peilaan ystäviäni tähän vastuulliseen tehtävään liittyen. Alustavasti tästä oon puhunut parin ihmisen kanssa että suostuisivatko he, mutta sillä lailla virallisesti en ole vielä ketään pyytänyt. :)Vaikka olen sosiaalinen ihminen ja ulospäin saattaa vaikuttaa että ympärilläni on laaja ystäväjoukko, todellisuus on toinen. Hyvänpäivän kavereita on monia, mutta ns kunnon ystävät voin laskea ihan kevyesti alle 2 käden sormilla.

Nämä ihmiset ovat myös niitä harvoja, jotka kutsun häihimme tulevat saamaan perheiden ja sukulaisten lisäksi kun niiden lähettämisen aika on. Osa tämän ymmärtää osa ei, mutta en voi sille mitään jos nämä kaverit bloggaavat minut elämästään vain sen takia. (näihin ratkaisuihin vaikuttaa valitettavasti myös se käytössä oleva budjetti...)  Toisaalta ei se määrä, vaan se laatu. Pätee moniin asioihin, niin myös tähän.

Tiedän että saatan olla hieman aikaisessa tämän kysymyksen suhteen, mutta mielestäni on vain kiva ja jopa suotavaa, että meidän hääpäivän "oikeina käsinä toimivat tukipilarit" ovat alusta asti mukana kaikessa.

Kun vuosia sitten yläasteiässä ensimmäiset ajatukset häihin liittyen valtasivat pääni,  päätin että minulla tulee olemaan 2-3 kaasoa. Mielestäni se on sopiva määrä; ei liikaa mutta ei myöskään liian vähän, sillä en itse ainakaan halua "kaataa" kaikkia kaason vastuualueisiin kuuluvia (jotka määrittelemme tietenkin yhdessä) juttuja vain yhden ihmisen harteille. En myöskään halua olla se kuuluisa "hirviömorsian", joka mahdollisen korkean stressitason omaavana häiden alla, suutuspäissään raivoaa ja latelee ajattelemattomia totuuksia ja mielipiteitä vain yhdelle. - Se ei ole oikein, eikä kaason tehtävän kuulu olla epämiellettyvä kokemus missään tilanteessa kenellekään. 

Olin tuolloin myös aivan varma, että kaasoni tulee olemaan miespuolinen/sia, sillä itselläni on parhaimpina ystäväninä vuosien ajan ollut muutama, miespuoleinen henkilö. Ihan yhtälailla mies voi hoitaa mielestäni kaason tehtäviä, eihän sitä ole missään kielletty.Aina on vain oletettu, että morsiamen paras ystävä on nainen. Se on mielestäni ihan yhtä ärsyttävä ennakkokäsitys, kuin sekin että nainen ja mies / tyttö ja poika eivät muka voisi olla vain ystäviä keskenään.  En tarkoita, etteikö minulla olisi naispuoleisia ystäviä, mutta jos ajattelen ystävyyttä miespuolisen ihmisen kanssa, niin onhan se paljon "helpompaa". Ei ole ns. turhia draamoja tms, you know?

Olen myös näiden omien ystävien kanssa pystynyt puhumaan sellaisista asioista, joista en välttämättä puhuisi tyttöystävilleni, läheisimmille perheenjäsenille tai välillä edes omalle puolisolle. Sekin on jotenkin niin ihanan vapauttavaa. Ei tarvitsi pelätä sitä, mitä musta ajatellaan jos nyt sanon tai teen näin... Ja heidän kanssaan on ihan yhtä hauskaa. Ehkä he eivät innostu maailmanparannus illasta viinin, suklaan ja kasvonaamion äärellä, mutta silti he ovat minulle kultaakin kalliimpia.  Ja kyllä, me voimme tehdä muutakin. :D Mulla ei olisi miespuoleisia kaasoja vastaan siis mitään tänäkään päivänä, mutta se taitaa olla mahdotonta kun toinen näistä ehdokkaista on siis jo suostunut yhdeksi miehen bestmaneista. <3  Ja minä haluan ihan omat! :D Uskon silti että siinä missä hän auttaa miestäni, hän tsemppaa myös mua.

Kaason valitsemisessa minulle tärkeimpiä, ehkä jopa tärkein asia on se että voin luottaa kyseiseen ihmiseen vähintään sen 150%. Toiseksi eniten merkitsee aika, jonka olen siihen astisessa elämässäni kyseisen henkilön kanssa viettänyt. Kolmas seikka komppaa edeltäjäänsä hiukan, sillä haluan kaason todella tuntevan minut. Siis sanan jokaisessa merkityksessä.

Sellaisen ihmisen käsiin koen että voin jättää mm polttareiden suunnittelun, ja sen kaiken muun erityisen tärkeän.  Toivoen että yllätyn useaan otteeseen, mutta en huonossa merkeissä.  :) Plussaa saa myös luonne, ja innostus suunnitella asioita. Näillä näkymin kaasoja on tulossa 3. unelmatiimini  koostuu toivottavasti siis pikkusiskostani, sekä parhaasta ystävästäni. Kolmatta paikkaa en ole vielä osannut täyttää, mutta jos kolmas kaaso tulee luulempa että kyseessä tulee olemaan vauva/lapsuusajoista asti mukana ollut ystävä. Joskus pohdin paikan antamista myös kummitädilleni, joka on aina ollut minulle kuin oma isosisko. (vaikka oikeasti onkin äitini sellainen)

Tiedän nyt että tulevat (naispuoleiset) kaasoehdokkaani ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Silti uskon että se on ennemmin mahdollisuus kuin uhka. Yritän kuulostalla heidän vahvuuksia ja heikkouksia ja sen mukaan sopia kunkin vastuualueet.  He kaikki ovat kuitenkin ihmisiä, jotka hyväksyn tähän tehtävään, jos he itse sen vain haluavat ottavat vastaan.

Olen myös yrittänyt ideoida näille neidoille sellaista "kaason selviytymisboxia" - mutta en vielä ainakaan ole keksinyt sinne mitään kovin innostavaa sisältöä. Ehkä aika sen kokoamiselle ei ole vielä oikea...  Ehkäpä saan ne koottua siihen mennessä, kun ihan virallisesti aion heitä pyytää/kysyä.

Tietääkö muuten joku, annetaanko enää nykyään kaasoille ja bestmanille ns kiitoslahjoja ja jos, minkä arvoisia niiden olisi hyvä olla? Entä heidän puvut häissä kuka niiden hankinnasta ja kustannuksista huolehtii? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

E.M.

Heippa!

Elät ihanaa aikaa, koita nauttia ja ottaa sopivan löysin rantein :) Itse olin jo vähän päälle 30 ja kahden lapsen äiti, kun menimme naimisiin. Siinä elämänvaiheessa en enää stressannut monistakaan asioista häihin liittyen, lähinnä vain käytännön järjestelyiden sujumisesta. Minulle kaaso merkitsi läheistä ihmistä, joka olisi tukenani hääpäivässä lähinnä ennen vihkimistä ja käytännön apuna hääpuvun pukemisessa. En halunnut sälyttää hänen niskoilleen mitään ylimääräistä, mutta käytännössä hän otti hoitaakseen joitakin asioita hääjärjestelyissä, mikä oli ihana asia. Ja järjesti minulle maailman ihanimmat polttarit <3 Jos pyydät itsellesi useampia kaasoja, niin tärkeintä olisi, että he mielellään tuntevat toisensa ennalta ja ennen kaikkea, tulevat toimeen keskenään. Itse olen ollut tilanteessa, jossa olin hyvän ystäväni toinen kaaso. Tunsin kyllä toisen kaason, mutta ikävä kyllä emme olleet koskaan olleet varsinaisesti ystäviä. Alkuun kaikki sujui hyvin ja olin jopa ihmeissäni, että miten paljon joku voikaan muuttua muutamassa vuodessa. Polttareiden kohdalla tuli sitten jo pientä kitkaa ja häissä emme oikeastaan puhuneet toisillemme. Toinen kaaso yritti tehdä minulle monessa asiayhteydessä selväksi, että nimenomaan hän on ykköskaaso ja kaikin puolin tärkeämpi ihminen ystävällemme. Jos mahdollista, niin yritä välttää vastaavaa tilannetta. Ainahan kaasojen välillä voi tulla erimielisyyttä, mutta jos he ovat ennestään ystäviä, niin lähtökohdat ovat paremmat. Noista kustannuksista on varmaan monia mielipiteitä, mutta itse lähtisin siitä, että mikäli haluat itse valita kaason puvun, niin sinun pitää olla myös valmis se maksamaan. Jos annat hänelle vapaat kädet pukeuta, niin silloin kaaso maksaa itse. Jos haluat kaasolle kampaajan tekemän kampauksen, niin sinä maksat. Pieni muistaminen häiden jälkeen tai hääpäivän aamuna voisi olla paikallaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaikilla meillä on unelmia ja kuten Walt Disney on joskus muinoin hienosti todennut, niistä voi tulla totta jos meillä on vain tarpeeksi rohkeutta tavoitella niitä. "Cinderella's Dreams"-blogin takana näppistä naputtelee oman elämänsä Tuhkimo, sillä pienellä erolla että minulla on maailman parhaimmat äiti ja sisko ja olen allerginen eläimille.  Oman elämänsä Tuhkimo, joka unelmoi niin pienistä kuin suuristakin asioista, ja haluaa jakaa unelmiaan sekä niiden tavoittelemiseen johtavat "matkat" hyvine ja huonoine ajatuksineen teidän kanssanne.  Ja niitähän riittää... 

Aloittakaamme yhteinen taipaleemme unelmoinnin parissa suuresti, sillä todella toivon tämän unelman toteutuvan; ensimmäisenä tämänhetkisellä listallani on nimittäin häät. Siispä sellaisen teeman ympärillä postauksieni aiheet pyörivät toistaiseksi määrittelemättömän ajan. Toivottavasti viihdyt seurassani. 

Hae blogista