Kirjoitukset avainsanalla alkoholi

Joka vuosi suunnilleen samaan aikaan huokaan tyytyväisenä: "Onneksi tämä hulabaloo on kohta taas ohi." Kölniläisille (ja toki kaikille muillekin) monta päivää kestävä karnevaalihuuma suotakoon, mutta tuntuu, että vuosi vuodelta oma kiinnostukseni karkeloita kohtaan vain hiipuu. 

Torstaina oli kuitenkin virittäydyttävä itsekin juhlavireeseen, kun päiväkodissa järjestettin useamman tunnin kestävät juhlat. Vein lapsen aamulla päiväkotiin ja tulin itse kotiin pukemaan naamiaisasun ylle, sillä juhlat alkoivat tasan kello 10.30. Päiväkoti oli koristeltu värikkäästi, lapset ja vanhemmat olivat pukeutuneet upeasti, huomasi, että asuihin oli selvästi satsattu aikaa ja rahaa. Kaikkia vanhempia en edes tunnistanut, niin peittävät maskit heillä oli.  

Me vanhemmat toimme mukanamme jotain syötävää ja päiväkodin puolesta oli tarjolla pääruoka, sekä juomat mukaan lukien oluen ja kuohuviinin. Jotenkin tämä alkoholitarjoilu päiväkodissa vieläkin hämmästyttää, vaikka meillä on toki kokemusta tästä jo edellisen päiväkodin tiimoilta. Jaksankin aina huvittuneena muistella sitä, kuinka ensimmäisissä päiväkodin karnevaalijuhlissa johtaja oli pienessä tuiskeessa. Tästä ei kenelläkään mitään haittaa ollut, mutta kyllähän se näin suomalaisen silmin katsottuna tuntui jotenkin tosi oudolta. 

Ennen karnevaaleja juttelin tästä alkoholi- käytännöstä kolleegani kanssa ja hän valaisi minua, ettei tällainen tarjoilu ole missään nimessä kaikissa Kölniläisissä päiväkodeissa sallittua. Hän arvelikin tarjoilupolitiikan johtuvan siitä, että molemmat päiväkotimme ovat olleet privaatteja. 

Olin vähän ennakoinut, että nykyisessä päiväkodissa tunnelma säilyisi alkoholista huolimatta hillittynä ja rauhallisena. Olin kuitenkin väärässä, sillä sain huomata, että ehkä myös osittain alkoholin johdosta tunnelma oli pian kuin hyvien ystävien kesken isoissa juhlissa. Musiikki raikasi, puheen sorina oli normaalia äänekkäämpää ja iloisempaa. Virallisten osuuksien jälkeen myös henkilökunta siirtyi tarjoilupöydän ääreen ja äkkiä huomasinkin omalla keittiövuorollani tiskaavani olutlaseja kiivaaseen tahtiin. 

Kiinnostuneena kyselin vanhempien mielipiteitä "tällaisesta" juhlatyylistä. Kaikki olivat sitä mieltä, että heistä on hyvä, että lapsia voi opettaa juhlimaan alkoholin kera positiivisessa mielessä, eikä alkoholista tarvitse tehdä lapsille mörköä, onhan se kuitenkin niin iso osa saksalaista kulttuuria.

Olen vanhempien kanssa samoilla linjoilla ja rohkenen väittää, että alkoholi vaikutti tunnelmaan myös positiivisesti. Vanhemmat keskustelivat ja tutustuivat toistensa kanssa avoimemmin ja me saimme nähdä henkilökunnasta myös rennomman puolen. Sisäinen sääntösuomeni kuitenkin kauhisteli asiaa jälleen ennakolta sen vuoksi, että päiväkodin juhlat ovat mielestäni ensisijaisesti lapsille suunnatut ja sen vuoksi alkoholin mukana olo tuntuu tarpeettomalta. Toki näissä juhlissa on ideana myös se, että koko perhe tulee mukaan juhlimaan ja ensimmäistä karnevaalipäivää vietetään yhdessä. 

Summa summarum: Meillä oli oikein rennot ja hauskat juhlat! Pääsinpä vielä extempore toisten äitien mukaan juhlimaan päiväkodista pubiin, sillä eräs äideistä otti lapset luokseen iltapäiväksi. Tanssimme, nauroimme ja lauloimme. Tällainen irrottelu arjen keskellä teki tosi hyvää! Päiväkodin juhlia muistellaan varmasti vielä tulevina vuosina, ensi vuonna koulun mukana tuleekin sitten taas uudenlaiset juhlat.  

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

mummi Saksassa
1/2 | 

En tiedä, onko lasteni lastentarhojen karnevaaleissa tarjottu  alkoholia, koska olin aina töissä, kun he huhlivat. Kouluissa juhlittiin Faschingia ( paikallinen nimitys karnevaaleille) ilman vanhempia ja mehun ja veden voimin. Tietenkin  Kölnissä tarjotaan ja juodaan Kölschiä arkena ja juhlissa, meidän viininviljelyseuduillamme harvemmin olutta juhlissa. Näkyi olevan tarjolla myös kuohuviiniä.  Kannattaa mainita, että täällä ei ole minkäänlaista painostusta juoda ylipäätään mitään alkoholipitoista. Aina on tarjolla appelsiinimehua ja vettä, kai teilläkin oli  vaikka kuvissa ei näy.  Olen tarvinnut ajokorttiani joka päivä eli pysynyt vesi- ja mehulinjalla.  Joillekin muille terveydelliset syyt estävät oluen ja viinin nauttimisen.  Ei tarvitse kenellekään selittää, miksi ei nauti olutta tai viiniä. Lapsetkin oppivat, että aikuisten alkoholijuomat eivät ole lapsille ja aikuiset kykenevät kontrolloimaan juomisensa tai juomattomuutensa itse. Hyvä apu kasvatuksessa ovat tietenkin  Saksan lastensuojelulakiin sisältyvät aikuisille tarkoitetut   alkoholin myyntiä  ja tarjoilua koskevat määräykset, jotka lapset kasvaessaan  sisäistävät. Koskaan ei tiedä etukäteen , miten onnistuu kasvattamaan lapsistaan järkeviä aikuisia, mutta enimmäkseen se näköjään  onnistuu vanhemmilta, eikö totta.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

On kyllä aivan totta, että Saksassa voi hyvinkin olla nauttimatta alkoholia, niin kutsuttua seurassa ryyppäämisen painetta ei ole. 

Meillä oli toki juhlissa muutakin tarjolla, mutta alkottomat tarjoiluvat olivat sisällä ruokasalissa ja oluttynnyri ja kuohuviinit olivat sijoitettu ulos. 

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä puhutaan kun suomalainen, ruotsalainen ja saksalainen istuvat samaan illallispöytään?

Vietin torstaina hulppean hauskan illan kahden työkaverini kanssa syöden japanilaisia tapaksia. Yleensä, kun työkavereiden kanssa istumme iltaa, on meitä pöydän ympärillä noin kymmenen naista. Isommalla joukolla keskustelu hersyy helposti aiheesta toiseen ja sitä tulee juteltua vain pikaisesti jokaisen kanssa jotain. Torstaina tilanne oli kesälomista johtuen hieman erilainen ja olimme kolmestaan- minä, ruotsalainen ja saksalainen. 

Juomien ja ruokien tilaamisen lomassa puhe kääntyi luonnollisesti ensin saksalaiseen ravintolakulttuuriin, Kölnissä oleviin ravintoloihin sekä ruuan ja alkoholin edullisuuteen. Totesimme ruotsalaisen kanssa kuin yhdestä suusta, että tosiaan nyt täällä Saksassa käymme ulkona syömässä useasti ja viikottain. Suomessa tai Ruotsissa asuessa moiseen hullutteluun ei olisi varaa. 

Saksalainen oli ollut lomailemassa jokin vuosi sitten pidemmän aikaa Ruotsissa ja totesi hämmästellen, kuinka vaikeaksi alkoholin ostaminen on siellä tehty. "Saksassahan sitä saa joka paikasta!" Ruotsalainen, hieman yli kaksikymppinen kollegamme totesikin tähän, että hänellä on aina Ruotsissa ollessaan varasto valmiiksi hankittuna, jotta voi lähteä ystävien kanssa spontaanistikin ulos, sillä baareissa alkoholi maksaa maltaita. Tyydyin vieressä nyökyttelemään. 

Seuraavaksi puhuimme nuuskasta ja siitä, kuinka me suomalaiset teemme nuuska- matkoja Ruotsiin. Jaoimme toki myös omat nuuskakokemuksemme. Nuuskakeskustelun jälkeen siirryimme keskustelemaan kesän kiivaana käynnissä olevasta marjojen poimintakaudesta niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Kerroin siitä, kuinka meillä lapsuudessa kotona oli imurin varressa marjan puhdistaja. Saksalainen oli kovin ihmeissään tästä, joten katsoimme vielä youtubesta videoita marjanpoimminnasta ja puhdistamisesta. 

Välttämättä nämä aiheet eivät näin luettuna kovin hauskoilta kuulosta, mutta voin kuvitella, että vierustovereillamme oli mielenkiintoinen ilta vieressämme, sillä keskustelimme näistä kaikista aiheista toki saksaksi, ennemmän tai vähemmän sujuvasti. Se on jännä, miten eri maista tulevien kavereiden kanssa tuleekin aina keskustelua kotimaiden tavoista ja tottumuksista.

 

 

P.S. Juttelin tässä taannoin ihanassa Me Naisten Café au lait- podcastistä, ihanien Helenan ja Lillin kanssa meidän elämästä täällä Kölnissä ja miksi olemme jääneet Kölniin asumaan, vaikka mies reissaa työkseen pohjoimaissa. Tässä linkki kuunneltavaksi: 

http://www.menaiset.fi/blogit/cafe-au-lait/johanna-asuu-lapsen-kanssa-sa...

Kommentit (1)

MatkaMartta
1/1 | 

Näin se juuri menee. Yhä edelleen huomaa kotimaastaan juttuja, jotka tuntuvat itsestäänselvyyksiltä ja tavallisilta, mutta sitä eivät tokikaan ole kaikkialla maailmassa. Just nämä marjojen poimimiset, järvessä uiminen tai se, ettei facebookia tai twitteriä blokata, päinvastoin, ministeritkin twiittaa :) Hyvä postaus!

Aloitimme karnevaalijuhlinnan omalta osaltamme eilen iltapäivällä lapsen päiväkodin juhlista. Näitä bileitä oli odotettu jo kauan ja lapsen toimesta naamiaisasuakin ehdittiin vaihtaa useampaan otteeseen ennen h-hetkeä. Meidän puolen vuoden saksalaisen päiväkotihistorian aikana eiliset juhlat olivat jo neljännet.

Saksassa päiväkodeissa tykätään juhlia ja useimmissa päiväkodeissa vanhemmat osallistuvat järjestelyihin. Meidän päiväkodissa järjestelyistä vastaa aina henkilökunta ja itse saa istahtaa valmiseen pöytään. Tunnelma oli niin sanotusti katossa, kun kiiruhdimme paikalle puoli tuntia alkamisajankohdasta myöhässä. Ensimmäisenä minulta kysyttiin "otatko kölschiä (kölniläinen olut) vai kuohuviiniä?". Musiikki raikasi, vanhemmat ja lapset tanssi. Aivan kuin olisimme saapuneet maailman parhaisiin kotibileisiin. "Wau, mitkä bileet!", ajattelin. Kunnes muistin, että olimme päiväkodissa ja suomalainen moraalini alkoi kolkuttamaan päässäni. 

Saksassa on kuulemani mukaan tavallista, että päiväkodin ja koulun juhlissa tarjoillaan vanhemmille alkoholia. Mielestäni meidän päiväkodissa ei St. Martin juhlien glühweineja lukuunottamatta ole ollut tarjolla muuten alkoholia. Tai ainakaan ei ole koskaan ollut tunnelma niin railakas kuin eilen. Päiväkodin johtajakin taisi olla pienessä sievässä

Tarjolla oli toki alkoholin lisäksi syötävää ja erittäin hyvää juhlatunnelmaa ja upeat koristelut. Suomalainen minäni kiinnitti kuitenkin ensimmäiseksi huomioita alkoholitarjoiluun. Päiväkodin johtajan lisäksi huomasin tarkkailevani, kuka hoitajista joi kuohuviiniä ja kuka vettä.

Mitä tästä nyt sitten pitäisi ajatella? Kun on syntynyt ja kasvanut yhteiskunnassa, jossa alkoholikulttuuri on hieman tabu ja ei missään nimessä ainakaan keskieurooppalainen, niin väistämättä ensimmäinen ajatukseni oli "eihän tällainen voi olla sopivaa päiväkodissa". Mutta kun itsekin liityin (olutpullo kädessä) lapseni kanssa tanssijoukkoon, rentouduin ja minua alkoi vähän naurattamaankin(tähän mainittakoon, että en ollut vielä ehtinyt maistelemaan olutta, vaan positiivinen ja hyvä tunnelma sai omankin mielen rentoutumaan). Olihan tämä suomalaisesta ihan hullua, mutta lapset ja aikuiset nauttivat juhlista täysin sydämin. Tällaisissa päiväkodin juhlissa ei ollut kölniläisille vanhemmille mitään outoa. Tämä oli heille normaali tapa juhlia lastenjuhlia. He tuskin asiaa pohtivat sen enempää tai kirjoittavat aiheesta blogitekstejä. 

Tänään aamulla minua hymyilyttää, olipahan meillä juhlat! 

Kommentit (7)

AnneH.
1/7 | 

Itse paheksuisin tuota, suomalainen kun olen ja suomalaiseen kulttuuriin tottunut. Suomen lainkin mukaan lasta tulisi suojella alkoholin haitoilta, joten siksi tuntuu hullulta että lasta hoitavat ammattilaiset olisivat pienessä sievässä. Toisaalta, ovatko lasten vanhemmat siksi innolla mukana suunnittelemassa juhlia, kun on mahdollisuus ottaa pienet näkäräiset? Itse olen monenlaisia päiväkodin tapahtumia ollut organisoimassa vanhempainkerhon toiminnan kautta, ja ikävä totuus on että vapaaehtoisia auttajia lasten vanhemien joukosta on hankala saada. Tulisikohan Suomessakin oikea vapaaehtoisten vyöry, jos esimerkiksi päiväkodin pihaseikkailun yhteydessä voisi vähän kippistää  kuoharilla? Onhan kuohuviinille aikansa ja paikkansa, mutta päiväkoti-ikäisten lasten nähden en sitä itse kovin harrasta. 

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Luulen, että Suomessa onkin ongelma tämä ns. salailukulttuuri alkoholin suhteen ja siksi hommat menevät överiksi. Valehtelematta täällä en ole törmännyt kertaakaan tilanteeseen, jossa vanhemmat olisivat humalassa lasten edessä vaikka olisivatkin kädessään lasi kuohuviiniä tai pullo olutta.

Ja luulen, ettei täällä alkoholi ole "houkututin" tai syy osallistua talkoisiin. Meillä olisi varmasti ollut kivat juhlat ilman alkoholiakin! Alkoholi "elää" saksalaisessa kulttuurissa ja on osa kulttuuria, sen isompaa numeroa siitä tekemättä. Suomesta eroava erilainen ja vapaampikin suhtautuminen alkoholiin ei ole mielestäni huono asia. Ihmiset eivät juo välttämättä humaltuakseen.. Mutta en toki väitä, etteikö Saksassakin esiintyisi alkoholiongelmaa. Sanotaanko näin, että arkikäyttö on erilaista.

Johanna, Eau De Cologne

Teijaa

En ehkä itsekään liputa kovin alkoholin puolesta päiväkotiympäristössä, mutta kokemuksesta voin kertoa, että Saksassa ei kyllä ole drinksujen vuoksi tarpeen lähteä mukaan vanhempainyhdistyksiin. Osallistumisen valmius kertakaikkiaan on vain ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Samoin kuin on hymyn heittäminen ja tervehdykset vieraille. Kännipäisyyttä ei juurikaan, hilpeää iloisuutta kylläkin! Tiukkapipoisuus hävisi omasta pipostani Saksassa vietettyjen vuosien jälkeen! ?

jujukas/Lempipaikkojani blogista

Niin, täällä Saksassa alkoholiin suhtaudutaan hyvin erilailla kuin suomessa. Sitä on tarjolla usein ja myös lasten seurassa, mutta se ei ole minun mielestäni ongelma. Kyllä täällä valtaosa suhtautuu alkoholiin kuin mihin tahansa juomaan ja sitä osataan nauttia hyvin kohtuudella. En ole vielä kertaakaan yli kolmen vuoden aikana törmännyt humalaiseen örveltäjään, en edes pienessä sievässä olevaan aikuiseen, lasten juhlissa. Eikä suinkaan jokaisessa päiväkodin juhlassa alkoholia tarjota, ei ainakaan meidän päiväkodissa :) Mutta kyllä kieltämättä minullakin teki vähän tiukkaa, kun ekan kerran täällä törmäsin rahankeruuseen lasten koulun hyväksi olutmyynnin avulla. Se ei vain tuntunut sopivalta suomalaisesta näkökulmasta. Huomaan lepsuuntuneeni huomattavasti, ei minustakaan suomessa asuessa alkoholi sopinut lasten juhliin. Nyt olen ennemminkin sitä mieltä, että lasten on hyvä nähdä joskus kohtuullista alkoholin käyttöä. Että voi tosiaan juoda lasillisen ja siinä se.

Aino
2/7 | 

Onhan se outoa, että päiväkodissa tarjoillaan alkoholia. En tykkäisi, jos minun lapseni hoitopaikassa tehtäisiin jotain tällaista. Suomessa on ehkä alkoholin piiloittelussa homma on niin lähtenyt käsistä. Tämä on muutenkin niin moraalinen maa. Mutta, että Saksassa näin! Käsittämätöntä.

Riitta
3/7 | 

Saksassa on erilainen kulttuuri alkoholin suhteen kuin Suomessa. Tuskin siellä päiväkodissa lärvejä vedetään. Alkoholiin suhtaudutaan niinkuin muihin juomiin, sitä juodaan, mutta pääasia ei ole humaltuminen. Suomessa humalahakuinen alkoholin käyttö on yleistä. Jos lapset näkevät jo pienestä, että alkoholia nautitaan kohtuudella, todennäköisesti he itsekin aikuisina tekevät niin. Mutta kieltämättä tuntui hieman yllättävältä lukea, että päiväkodin juhlissa tarjotaan alkoholia.

Ulkosuomalainen jo 25 vuotta
4/7 | 

Olut kuuluu olennaisena osana saksalaiseen kulttuuriin ja se on luokitelu elintarvikkeeksi, ei alkoholiksi. Ei siellä kukaan juo itseään änkyräkänniin niin kuin Suomessa on tapana.

Kyllä se pipo siitä löystyy, kun olet pitempään ulkomailla. :-)

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat