Kirjoitukset avainsanalla itsenäisyyspäivä

-Tänään on Suomen syntymäpäivä, 99- vuotta! 

"Kenen? Kuka se on? "

-Meidän kotimaa. Se paikka, jossa ennen asuttiin.

"Minä olen suomalainen! Haluan sinne asumaan!" 

Itsenäisyyspäivänä lapsen kanssa käyty keskustelu suomalaisuudesta ja Suomesta vaihtui aika pian arvailuihin siitä, millä tavoin Nikolaus pääsi meille kotiin livahtamaan edellisyönä. Niin sanottuina kahden maan kansalaisina saamme viettää kahta eri juhlaa samana päivänä. Itse suuntasin joulukuun kuudentenä päivänä ajatukseni suomalaisuuteen ja itsenäisyyden merkitykseen. Lapsi sen sijaan pohti miten hiljainen Nikolaus onkaan yöllä ollut lahjoja saappaaseen laittaessan. 

Kahden Saksan vuoden aikana suomalaisuudesta on tullut minulle jalokivi, kallisarvoinen aarre jota haluan varjella. Haluan, että suomalaisuus säilyy perheessämme ja lapsen elämässä vahvana. Suomen kieli, kulttuuri ja ihmissuhteet kotimaassa ovat päässeet arvoasteikolla aiempaa korkeammalle. Koti saa ja sen pitää näyttää suomalaiselta muumimukeineen, Marimekkoineen ja Pentikin lautasineen. 

Ensi vuonna lapsemme on asunut suuremman osan elämästään Saksassa. On selvää, että hänen suomalaisuutensa tulee olemaan erilaista kuin vanhempiensa. Iän karttuessa mahdollisesti hänen pääkielensä vaihtuu saksaksi, ystäväpiiri koostunee pääosin saksalaista ja hän on sulautunut saksalaiseen kulttuurin erinomaisesti. Tälläkin hetkellä jos viisivuotias saisi päättää, puhuisimme suomen sijasta saksaa, sillä hänen mielestään suomi on nolo kieli, jota kaikki ihmettelevät. Lapsella on tarve mukautua valtavirtaan, hän vaihtaa saksalaisen ärrän suomalaiseen lennossa ja korjaa vanhempiensa saksan lausumista kipakastikin.

Saksassa suomalaisuudesta on helppo olla ylpeä ja suomalaisena täällä on hyvä olla. Suomea pidetään skandinaavisena paratiisina, joka on edelläkävijä monessakin asiassa. Täällä ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi Suomesta on nykypäivänä haluttu lähteä keskelle Eurooppaa elämään. Se, että tänne ei ole tultu saksalaisen puolison perässä, vaan olemme muuttaneet yhdessä suomalaisena perheenä, on heidän mielestään suorastaan hullua. 

Hauskimman Suomi- fiilistelyn kohtasin eräs kerta töissä kaupalla, jonne vanhempi saksalaisnainen tuli etsimään Marimekon tuotteita. Hän kertoi olevansa todella rakastunut Samu Haberiin ja tämän vuoksi hän oli alkanut ottamaan enemmän selvää suomalaisuudesta ja löytänyt tätä kautta Marimekonkin. Kerrottakoon vielä, että Samu Haber esiintyy parhaillaan The Voice of Germanyn tähtivalmentajana kolmatta kautta ja kera koomisen saksan kielen taidon, olen minäkin alkanut nähdä hänet ihailevien saksalaislasien läpi. 

Minut voi viedä pois Suomesta, mutta minusta ei voi viedä suomalaisuutta.  

P.s Edellisen postauksen arvonnan voitti nimimerkki "Tiffany". Olen laittanut sinulle sähköpostia :-)

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat