Kirjoitukset avainsanalla Kesäloma

On ollut aikoja, joilloin olen ajatellut, että suomalaisille tekisi varmasti hyvää asua joskus jossain toisessa maassa. Suomen lintukotomaisuus on ärsyttänyt ja henkseleitä paukutellen olen ollut varma, etten palaisi maahan enää ikinä asumaan, kun sieltä on joskus päässyt pois. Tämä kesäloma heilautti kuitenkin ajatuksiani hieman toiseen suuntaan. Näin loman jälkeen Suomi on mielestäni todella upea ja ehkä vielä joskus voisimmekin asua siellä jälleen. 

Kaksi viikkoa kotimaassa olivat rentouttavia, aivan ihania ja kiireisiäkin. Aloitimme loman lentämällä lapsen kanssa Tukholmaan, jossa ehdimme nauttia lihapullalounaan ja nappasimme miehen töistään mukaan ja seilasimme laivalla Helsinkiin.

Vietimme Helsingissä päivän ja lensimme iltalennolla anoppilaan Rovaniemelle. Loman aikana sukuloimme mummini luona Taivalkoskella, tervehdimme äitini sisaruksia Kuusamossa ja mökkeilimme Posiolla. Rovaniemellä tapasimme ystäviä ja viimeisenä lomapäivänä nautittiin jälleen Helsingistä ja yövyimme jopa hotellissa, vaikka äitini asuukin pääkaupungissa.

Jäätelöä, makkaraa, karkkeja, suklaata, olutta, maksalaatikkoa, korvasienipiirakkaa, hirven- ja poronkäristykset sekä mustaamakkaraa. Voitte vain kuvitella, että tämän kaiken herkuttelujen jälkeen olo on turpea, eivätkä saksalaiset ruuat tunnu ainakaan juuri nyt houkuttelevilta. Vaikka kylmimpinä päivinä vettä satoi ja lämpöasteita oli vain plus 11, tämäkään ei saanut lomafiilistä alas. Me vain niin nautittiin olostamme. Lapsikin huudahti elämänsä ensimmäisellä mökkireissullaan sääskien keskellä, "Vitsit, mähän viihdyn täällä!" 

Raitis ilma, kasvokkain tapaamiset rakkaiden kanssa ja lähes päivittäiset saunomiset, ystävälliset ihmiset ja kauniit metsämaisemat. Näitä asioita kaipaan tälläkin hetkellä täällä Kölnin tunkkaisissa helteissä.

Vielä viime kesänä olin sitä mieltä, että meneehän se kesä ilman Suomen lomaakin. Nyt on toinen ääni kellossa. Ihana ja kaunis kotimaa, ensi kesänä tulemme viimeistään taas!

 

Kommentit (2)

MatkaMartta
1/2 | 

Ihana lukea positiivinen Suomi-kertomus. Itse olin vielä toukokuussa sitä mieltä, etten jaksa lähteä koko Suomeen.. tai että olisi se ehkä kivaa mutta niin kovin vaivalloista. Itselläni oli myös ihana loma-aika siellä kuitenkin. Rakkaiden näkeminen kasvotusten on aika ihanaa!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Teki hyvää omalle suomikuvalle, ettei olla vähään aikaan siellä lomailtukaan :-) Näkee asiat jälleen eri tavalla ja sai poimittua kotimaasta juuri ne parhaat palat. 

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun minulta kysytään, mikä on parasta Suomessa, vastaan aina, että ehdottomasti kesä. Yöttämät yöt ja liplattavat järvet. Tänä kesänä olen saanut vastata kahteen kysymykseen useasti: "Ettekö lomaile nyt kesällä Suomessa?" ja "Miksi ette?" Vastaukseni ovat tällä kertaa olleet "Ei" ja "Koska lomailtiin viime vuonna yhteensä monta viikkoa Suomessa eri aikoina, nyt voi tehdä jotain muutakin".

On hassua, että tunnen lähes pakottavaa tarvetta selitellä kanssaulkosuomalaisille miksi emme mene kesällä Suomeen.

Lomailu Suomessa ei ole meidän perheelle mikään automaatio. Niin ihana kuin Suomessa on käydä ja viettää aikaa läheisten kanssa, ei sinne tarvitse suunnata tukkaputkella joka lomalla. Olemme onnekkaita, että sukulaiset ja ystävät osaavat tulla vastavuoroisesti myös Kölniin lomailemaan ja käsittääkseni tulevatkin ihan mielellään. 

Valehtelisin kyllä, jos väittäisin etteikö silmäkulmani kostuisi hienoisesti joka kerta kun selailen Facebookkia ja uutisvirran täyttää ihanat kuvat järvimaisemista, itse poimituista marjoista tai makkarasta tikun varressa. Pienen hetken tunnen haikeutta, kateutta ja ikävää ja mietin, että saisinpa kokea juuri nyt nuo kaikki asiat. 

Kesä-Suomen kaipuuseen olen saanut lievitystä saunomalla suomalaisen seurakuntamme saunassa (tekstin kansikuva on muuten seurakuntamme saunan seinältä. Seinän kokoista kuvaa katselemalla pääsee hyvin Suomifiilikseen!) ja lainaamalla samaisesta paikasta ison pinon suomalaisia dekkareita, joita olen ahminut parin viimeisen viikon aikana. Lukuinnostus on nostanut ihanasti jälleen päätään. 

Suurin osa Kölnin suomalaisista ystävistäni ja tuttavistani ovat lomalla tällä erää Suomessa. Koska me olemme täällä, olen saanut useamman pestin kukkien kastelijana, koiran hoitajana ja kalojen ruokkijana. Olen kulkenut pyörällä kodista toiseen ja nauttinut auringosta ja Kölnistä. "Miten ihana kesä voikaan täällä parhaimmillaan olla!".

Kaipuun keskeltä tuntuu lähes rikolliselta sanoa näin, mutta olen omalla kohdallani tullut seuraavaan lopputulemaan: Kesä voi olla ihana muuallakin. Parhaalta Suomen lomat maistuvat silloin kun ovat pieninä määrinä nautittuja ja annan itselleni mahdollisuuden nauttia lomista muuallakin. 

 

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 | 

Suomessa kuulee sellaista lausetta, että eihän Suomesta kannata kesällä poistua - ja sitten taas tuhannet ja tuhannet toisaalta nauttivat matkoista vaikkapa Euroopan moniin kohteisiin, koska onhan juuri kesä niin kaunis muuallakin. Ymmärrän hyvin pohdintojasi! Katsotaan, mitä KK:n Face-kaverit sanovat.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Totta, kesällä on niin kaunista monissa paikoissa, niin Suomessa kuin muuallakin. Loma on parasta silloin kun on ympäristössä, jossa voi kokea rentoutuvansa täysin. Ehkä tämäkin on makuasia josta ei voi kiistellä :-)

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
2/16 | 

Suomi sitä ja Suomi tätä. Itsekin ulkosuomalaisena ihmettelen kuinka jotkut jaksavat koko ajan puhua ja miettiä Suomea varsinkin kun Suomen nykyinen tila on mitä on. Minä nautin täysin rinnoin että en joudu viettämään kesää siellä hyttysloukussa enkä kaipaa Suomesta ruisleipää lukuun ottamatta yhtään mitään yhdeksän ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Juuri tänään mietinkin, että niitä iniseviä hyttysparvia ei ole yhtään ikävä! Ja hei, kiitos ihanan rehellisestä viestistä :)

Johanna, Eau De Cologne

Aino Salminen
3/16 | 

Minäkin katson haikeana somen kesäkuvia ja haikailen kauniisiin maisemiin ja tunnelmiin, vaikka omat lapsuuden kesät mökillä olivatkin niistä kaukana. Lomailisin mielelläni Suomessa kesätapahtumia kierrellen omien halujeni mukaan tai kesäkauden ulkopuolella Helsingin kulttuurielämään tutustuen. Pakkopullaa osittain ovat nykyiset käynnit, mutta aina ei voi valita. Jos voit, niin nauti! Onneksi lomaa on sentään sen verran runsaasti, että omiakin juttuja ehtii tehdä.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Ja sulla onkin ihania juttuja vielä tiedossa :) Porin Jazzeille olis muuten kiva joskus päästä! Niistä haaveilin jo Suomen aikoina, mutta en sitten koskaan tullut menneeksi.

Johanna, Eau De Cologne

Mata-Hari
4/16 | 

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Sama kaiku on askelten. Olen viettänyt kaksi heinäkuun lomaa Suomessa: kaatosade, tuulee, ei voi mennä mokille: liian kylmä. Toisaalta syksyvierailu oli ihana ja vietimme viime joulun Suomessa (ei lunta, mutta ne jouluruat ja tunnelma).  Hyvää jatkoa sinulle!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kiitos, samoin :) Suomen kesäsää ei ole kyllä pettämätön, ehkä myös osittain siksi ollaankin kordinoitu lomailut sinne muina aikoina.. Suomessa asuttaessakin karkasimme kesäisin toisaalle..

Johanna, Eau De Cologne

Nomadi
5/16 | 

Totta kai kesä on ihana muuallakin, monesti paljon ihanampi kuin Suomessa! Vaikka pyrinkin pääsääntöisesti käymään Suomessa kerran kesässä ja kerran talvessa, ei se aina onnistu. Totta puhuen monesti ne kesäiset Suomen-vierailut ovat kaukana muistojeni ihanuudesta (keskiyön aurinkoa, tyyntä järvimaisemaa jne.) ja totuus on sadetta, kylmyyttä, sääskiä ja ankeutta. Toki perhettä ja ystäviä on kiva käydä tapaamassa, mutta kyllä minun mielestäni kesän kuuluu olla tätä Maltan menoa: joka päivä paistaa aurinko ja lämpötila on 30 asteen tienoilla!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Oi, ei kyllä hassumalta kesä Maltalla kuulosta, parempi sääkin taitaa olla kun Kölnissä ;) Täytyykin suunnata sinne päin joku loma!

Johanna, Eau De Cologne

Mortimer
6/16 | 

Tänä vuonna jouduin jättämään jo tilatun Suomi-matkan väliin lapsen kroonisen sairauden puhjettua. Täytyy kyllä sanoa, että saunan ja järven kaipuu on kova. Mutta muuten, eipä Etelä-Euroopan kesä niin hiuksianostattavan kauhea ole. Kuumahan täällä on, mutta samppanja viilentää ja lämpimässä yössä soi musiikki. 

En niinkään kaipaa tihkusadetta tai hyttysiä. Kaukaisia sukulaisiakin voi olla yhden kesän näkemättä, kun eivät viimeisenä 15 vuonna ole kertaakaan ehtineet  meille asti. ;)

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kuten joku facebookissa kommentoikin, että matka on yhtä pitkä molempiin suuntiin. Mutta onko kenties niin, että yleinen odotus on, että ulkosuomalaisen on matkustettava aina Suomeen päin? Näin se kyllä vähän tuntuu olevan..
Kuplivaa kesää sinulle :)

Johanna, Eau De Cologne

MB
7/16 | 

Kiva lukea muidenkin ulkosuomalaisten ajatuksia tästä aiheesta. Perheemme on matkustanut joka vuosi Suomeen nyt 12 vuoden aikana. Kaikki tykkää olla Helsingin kesässä ja aina ollut kiva ilma. Ollaan käyty muillakin lomilla. Ensi vuonna olisi tarkoitus mennä muualle ja vähän jännittää mikä ikävä iskee sitten. Kahden viikon loma on itseasiassa aika stressaavaa joskus. Juostaan tapaamaan eri ihmisiä päivästä toiseen. Huono omatunto jos ei yhtenä päivänä jaksa mennä kylään tai kahvilaan. Ottaisin mielelläni vastaan vasta vierailuita, mutta niitä ei ole ollut 4 vuoteen yhtään. Joten parasta alkaa totutella, että Suomea ei näe enää joka vuosi. Suomesta on myös tullut erittäin kallis maa.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hei, kiitos kun jaoit ajatuksesi :)
Totta on, että Suomi on kallis! Ja sen kyllä eritoten huomaa Saksan jälkeen.. Lompakon sisältö hupenee aina olemattomiin. Kyllähän ihmissuhteiden pitää olla vastavuoroisia. On kovin raskas taakka, jos joutuu itse olemaan aina se kyläilevä ja matkaava osapuoli.

Johanna, Eau De Cologne

Eeva / Oh, wie nordisch!
8/16 | 

Minä kyllä kaipaan kesällä kerran Suomeen, niin myös tänä vuonna, kaipuu mökille ja metsään on aina suuri. Suomi on kiva lomakohteena, ja näin aina nautin näistä kotimaan lomista. Vaikka kyllä me muuaallekkin menemme, kuun lopussa on luvassa matka Amerikkaan.

Näin meitä on moneen lähtöön :-)

Lisäsin juuri omaan blogiin ensimmäiset lomakuvat. Lomalta palasin noin kuukausi sitten, sen jälkeen olen nauttinut Saksan kesästä :-)

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram