Kirjoitukset avainsanalla Joulu

"Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta." 

Näin jo juhlitun joulun jälkeen voin vain todeta, että joulu oli ihana täällä Kölnissäkin. Oikeastaan aivan ihana! Marraskuussa vielä haikailin Suomessa vietettävän joulun perään ja olin varma, ettei täällä pimeyden ja lämpöasteiden keskellä joulu tuntuisi läheskään niin jouluiselta kuin kotimaassa. 

Joulun vietto meillä alkoi lauantaina 17.12, kun Kölnin suomalaisella seurakunnalla laulettiin Kauneimpia joululauluja. Hienoa, että meillä ulkosuomalaisillakin on mahdollisuus saada nauttia tästä joka jouluisesta suomalaisesta traditosta. Meille Kölnin suomalaisille on tarjolla täällä myös suomenkielinen joulukirkko ja se on perinteisesti aina tapaninpäivänä.  

Aatonaattona tein pitkän työpäivän kaupalla asiakkaille viimeisiä lahjoja paketoiden ja jutellen joulusta ja siitä, miksi emme matkustaneet tänä jouluna Suomeen. Saksalaiset ovat tottuneet itse viettämään joulua perheen kesken ja traditiot tuntuvat olevan heille tärkeitä. Kun kerroin äitini viettävän joulun kanssamme, sain hyväksynnän kölniläiselle joulullemme. 

Aattoaamuna ensimmäiseksi menin hakemaan lihakauppiaalta varaamani jauhetun maksan maksalaatikkoa varten (mieheni jouluherkku) ja hain herkkupuodista saksalaiseen joulutyyliin sopivaa perunasalaattia. Lisäksi tein vielä paniikissa viimeiset ruokahankinnat. Kaupat olivat nimittäin kiinni sekä joulu - että tapaninpäivän.  

Olimme sopineet suomalaisen ystäväpariskuntamme kanssa, että he tulisivat meille perheineen aattona jouluglögille ja me vuorostaan menisimme heille joulupäivänä ruokailemaan. Ennen jouluglögejä laitoin joulukinkun uuniin ja aloin jännittämään! Maksalaatikon lisäksi en ollut koskaan paistanut kinkkua itse ja pelkäsin, että paistan kinkkuparan piloille. Hyvä siitä kuitenkin tuli, kuten myös maksalaatikosta, jes! 

Lapsi odotti joulupukkia kylään, mutta koska suomen taitoisen pukin löytäminen voi näin joulun aikaan täällä olla hankalaa ja suomenkielinen joulupukki on lapselle se oikea pukki (hänen toinen mummolansa on aivan Napapiirin kyljessä), päätimme, että pukki tai tontut vierailevat meillä sitten salaa. Lahjat olivatkin löytäneet tiensä kuusen lapsen ollessa ulkoilemassa iltapäivällä. 

Joulupöydässä meillä oli kinkun ja maksalaatikon lisäksi suomalaista kylmäsavulohta, bataattilaatikkoa, lanttulaatikkoa, suomalaista limppua, Turunmaa- juustoa ja suomalaista sinappia sekä saksalaista perunasalaattia. Jälkiruuaksi oli tarjolla suomalaista suklaata. 

WhatsApp kuvat ja videot lensivät päivän aikana meidän ja suomalaisten sukulaisten- ja ystävien kanssa. Välimatkasta huolimatta he olivat lämpimästi läsnä joulussamme. 

Aaton ruokajännittämiset ja kokkailut väsyttivät ja meninkin aikaisin nukkumaan. Haaveet miehen kanssa valvotusta aattoyöstä saivat jäädä seuraavaan jouluun. 

Joulupäivän illallisella fiilistelimme yhdessä ystävien kanssa onnistuneita suomalaisia joulujamme Kölnissä. Mietin kiitollisena ruokapöydässä, että miten kyseisestä perheestä onkin vuoden aikana tullut niin läheinen ja tärkeä. 

Illan hämärtäessä aloimme siirtää ajatuksemme seuraavaan suureen juhlaan: Helmikuisiin Kölnin karnevaaleihin ja naamiaisasuihin. 

Eilen tapaninpäivänä saattelin äidin vielä kotimatkalle ja halasin lujaa. Illalla söimme perheen kanssa pizzaa, sillä jouluruuat eivät jostain syystä enää houkutelleet.  

Kiitos kaikille osallisille, joulumme oli upea!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänään on päivä, jota on odotettu pitkään. Lähdemme Suomeen joulun viettoon. Huomenna syömme ensimmäisen jouluaterian äitini luona Helsingissä ja tämän jälkeen jatkamme matkaa mieheni vanhempien luokse Rovaniemelle. Sukulaisia, ystäviä ja lunta! Pohjoisen Suomen pakkasetkaan eivät pelota. Ihanaa on päästä lumisten maisemien keskelle. Täällä Kölnissä paistaa aurinko ja yllättävän lämmintä on ollut, eilenkin oli mittarissa plus 15. Täällä kevät kurkistaa jo nurkan takaa. 

Joulupukki oli vieraillut kotonamme viime yönä, meidän joulun vietto on siis virallisesti alkanut. Lapsi ihmetteli, miten Joulupukki oli osannut käydä ostamassa lahjoja "äidin töistä" ja miten tämä oli päässyt meidän kotiin, kun meillä ei ole savupiippuakaan. "Ja miten Joulupukki tiesi, mistä minä tykkään?" Toivottavasti tämä joulupukkiin uskominen säilyisi mahdollisimman pitkään! Lapsen iloa parempaa joululahjaa ei ole!  

(Lahjaksi saatu Mikko Mallikas pääsee mukaan Suomeen joulun viettoon)

Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hilaiseen. Vauhdikas syksy positiivisine muutoksineen on saanut mielen kaipaamaan rauhaa ja hiljaisuutta. Saa vain olla. Hetken poissa kaupungin hälystä ja melusta. Onnistuneen joulun resepti on tänä vuonna itselleni yksinkertainen: Rakkaita ihmisiä, rentoumista, ulkoilua ja rauhaa. Ihmisillä hyvä tahto. Rauhaisaa joulun odotusta meille jokaiselle! 

 

Kommentit (4)

Oili / Ajatuksia Saksasta
1/4 | 

Hyvää matkaa ja ihanaa joulun aikaa! Me lennetään maanantaina, sitä ennen pitää vielä jaksaa touhuta viimeiset päivät. Joulukohteessa Turussa taitaa olla ihan yhtä märkää ja harmaata kuin täälläkin, mutta lämpötila lienee sentään kymmenisen astetta alempi. Eikä se sää niin haittaa - joulu Suomessa on silti ihana :)

Lena / London and beyond
2/4 | 

Ihanaa joulunaikaa teille! Mulla on niin ikävä lunta ja pakkasta, ihanaa talvisäätä. Me lennetään Firenzeen maanantaina, mikä tietenkin on mainiota.. Mutta joulu ei ole joulu ilman sitä lumista maisemaa ja pakkasta. Ensi vuonna sitten Suomen joulu kutsuu taas :)

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram