Kirjoitukset avainsanalla lounas

Kävin tänään aamulla netissä ihailemassa Helsingin kaupungin päiväkotien ruokalistaa. Listalta löytyi luomupuuroa, luomuviljoista leivottua leipää ja lounaita, jotka varmasti maistuisivat itsellenikin. Hämmästyin, miten monipuoliselta lista näyttikään. Jokaiselle päivälle oli tarjolla kasviksia, lihaa ja marjoja. Kasvisvaihtoehtokin löytyy ja varmasti eri ruoka-allergiat huomioidaan. Tämän kaiken lisäksi olen aidon hämmästynyt myös siitä, että muistan lukeneeni jostain artikkelista, ettei tämä nykyinen ruokatarjonta tyydytä kaikkia vanhempia. 

Tyttäreni päiväkotipäivät ovat muuttuneet viime aikoina iltavuorosta päivävuoroon, joka myös tarkoittaa sitä, että hän syö lounaan nykyään lähes päivittäin päiväkodissa. Kun haimme päiväkotipaikkaa, meille kerrottiin, että päiväkodissa noudatetaan kasvisruokavaliota. "Wau, miten mahtavaa!", muistan ajatelleeni. Saimme kuitenkin huomata, ettei kasvisruokavalio tarkoitakaan sitä, että kasviksia tarjoiltaisiin eri muodoissa mielin määrin, vaan mukaan kuuluvat hilloleivät, suolatikut, jäätelöpuikot ja kaakaot. Eikä siinä mitään, maassa maan tavalla mennään.

Päivän lounas ilmoitetaan aamuisin aina ilmoitustaululla ja kuten kuvasta näkyy, tänään keskiviikkona lounaaksi on tarjolla perunamuussia, parsakaalia ja paprikaa. Lapsi huokaisikin helpotuksesta, kun huomasi, ettei riisiä olisi tänään tarjolla. "Tarviiko mun äiti syödä tänään päiväkodissa? Tai haittaako jos en syö?". Näitä kahta kysymystä saan kuulla päivittäin. 

Lapsi kertoi viime viikolla, että hän alkoi voimaan pahoin ruokailun jälkeen, koska riisi ja kuumat sienet tuntuivat vastenmielisiltä. Mitä tähän äiti voi muuta sanoa, kuin, että ruuasta ei saa koskaan sanoa, että se on pahaa ja koita syödä edes vähän, ettei tule huono olo. 

Millaisia lounaita meidän päiväkodissa on tarjolla? 

- valkoista pastaa ilman mitään kastikkeita.

- riisiä erilaisilla lisukkeilla, kuten kuumalla suolakurkkukastikkeella. 

- Perunamuussia jauheesta tehtynä. Parsakaali ja paprika lisukkeena ovat harvinaista luksusta. Toisinaan voi ruokana olla pelkkä muussi vain. 

Nämä kolme perusruokaa kiertävät eri päivinä, hieman eri muodoissa. Lounaalla juodaan vettä ja lounaan kanssa ei ole koskaan tarjolla leipää tai salaattia. Hoitajat valmistavat lounaan itse, joten luonnollisesti sen on oltava jotain nopeasti valmistuvaa. Lounaan ollessa köykäinen, saan kuulla lapsen syöneen sitten välipalalla hilloleipiä kaksin kappalein.

Hieman surulliseltahan tämä tuntuu, kun mietin, miten monipuolisilla aterioilla lasta Suomessa päiväkodissa hemmoteltaisiin. Siksi onkin pakko huudahtaa:

"Vanhemmat Suomessa, olkaa onnellisia lastenne laadukkaista lounaista!"

 

 

Kommentit (6)

Lotta
1/6 | 

Ymmärrän. Reilut 10 vuotta sitten asuin Brysselissä ja koin samat fiilikset kuultuani suomalaisvanhempien valittaneen siitä, että päiväkodissa tarjottiin lapsille pullaa (ja jopa leivottiin). Se kun kuulemma sotki tiukat dieetit. Tuli toivoton olo. Ajattelin ihan samoin kuin sinä... Mieleni teki sanoa, että ihanaa, että lapsille leivotaam päiväkodissa pullaaKIN kaiken muun hyvän lisäksi. Pieni kiitollisuus ei olisi pahitteeksi. Kodeissa saa sitten elää niin kuin haluaa mutta satunnainen pullatarjoilu tekee hyvää kaikille, etenkin jos sekin on kodeissa jo kielletty. Brysselin kouluissa ja tarhoissa ruoka oli kyllä hyvää, ja ruokailun oppimiseen kiinnitettiin huomiota. Siksikin tuo pulladta hermostuminen oli minudta surullista. Pulla on osa Suomen ruokakulttuuria.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Luulisi, että pullan leipominen olisi vain ihana ja positiivinen juttu! En tosiaan muistanutkaan, miten monipuolinen ruokatarjonta Suomessa päiväkodeissa on, ihan tuli nälkä itsellekin listaa selaillessa :-D

Vastapainoksi tällä ruoka-angsteilulle, muistan sen huikean tunteen, kun täällä Saksassa kerrottiin, että päiväkotiin saa viedä itse leivotun täytekakun.. Suomessa muistan kuinka nimenomaan painotettiin, sitä ettei avattua keksipakettia tai itsetehtyä saisi viedä syntymäpäivinä.. 

Johanna, Eau De Cologne

Terhipe
2/6 | 

Mä olen myös aina vähän ihmetellyt, miten yksinkertaista safkaa saksalaiset syöttävät lapsilleen. Siis pysytellään mielellään sellaisessa, jota ne syö. En ole kovin pörrännyt lapsiperhekuvioissa muualla, mutta käsittääkseni on tavallisempaa yrittää laajentaa makumaailmaa niin, että joskus tarjotaan myös jotain uutta ja epäilyttävää. Saksassa on lapsille lisäksi omat jäätelöt, suklaat ja karkit - siis kotioloissa. Toisaalta hyvä, voi sanoa, että nyt on kuules kinderschokolade loppu... mutta toisaalta en tajua, miksi jätskejäkin pitää olla kaksi. Päiväkotien kanssa pitää olla tarkka, että kokataanko ja mistä ja mistä ruoka tulee jossei kokata. Argh!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Joo, ranskiksilla ja tomaattipastalla kasvattaminen ei kuulu myöskään omiin tapoihin.. Yritin kerran ravintolassa lapselle pyytää pastaan kastikkeen sijasta tuoreita tomaatteja, niin se ei vaan sopinut. Tarjoilija sanoi suoraan, ettei ymmärrä miksi joku haluaisi lapselleen tuoreita tomaatteja pastaan :-D 

Johanna, Eau De Cologne

Tuleva päiväkotilapsen äiti Gh...
3/6 | 

pelkkää muusia!? Mikä kehitysmaa se saksa oikein on? Tuossa tapauksessa pakatut eväät olisi paljon kätsympi vaihtoehto.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Meillä on käynyt tässä tapauksessa huono tuuri. Olen kuullut, että toisissa päiväkodeissa täällä Saksassa ruuat ovat oikein hyviä ja terveellisiä. Tosiaan, eväät kyllä olisivat tässä tapauksessa parempia..

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hemmottelua ja rentoutumista arjen keskellä. Kaksi asiaa, joista olen oppinut kotirouva-ajalla nauttimaan. Ja olen antanut itselleni luvan nauttia. Ennen hausfrau- pestiä ehdin olla työelämässä 16-vuotiaasta saakka, äitiyslomaa lukuunottamatta yhtäsoittoa 15- vuotta. Se, että voikin joskus arkena ottaa vähän löysemmin, on tuntunut oudolta.

Olen aina tykännyt kokata, järjestää kissanristiäisiä tai kutsua ihmisiä muuten vaan kylään. Tänään sain lounasseuraa ystävästäni Katjasta. Syksyinen ilma kehoitti sosekeiton laittoon ja sainkin aikaiseksi yllättävän hyvää Kukkakaali-palsternakkakeittoa. Höysteenä inkivääriä, suolaa, pippuria, persiljaa ja kermaa. Sosekeitot voisikin saada pysyvämmän paikan meidän perheen ruokalistoissa.

 

Jälkkäriksi suomalaista; leipäjuustoa ja enoni Kuusamosta poimimia hilloja. Jos itse saa vähän kehaista, niin hyvät oli lounaskestit!

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram