Kirjoitukset avainsanalla Ranska

Lomalla muistin jälleen sen, että toisinaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle loikkaaminen kannattaa. Voisin luetella kahden viikon Ranskan tourneelta pitkän listan kohokohtia, mutta surffaaminen pääsee kyllä listan kärkikahinoihin kirkkaasti. Vierailimme viiden päivän ajan ystäviemme luona Baskimaan Bidartissa, koko perhe on innokkaita surffaajia ja heidän asuinpaikkansa on kyllä ihanteellinen myös tätä harrastusta ajatellen. Ystäväni lahjoitti minulle tuliterän märkäpuvun ja näin ollen en voinut vastustaa itsekään kiusausta lajin kokeilemisesta. Mieshän on innostunut surffaamisesta jo aiemmin ja alkaa olla hommassa tosi taitava. Enpä olisi uskonut, että myös allekirjoittanut hurahtaisi aaltojen vietäväksi, mutta näinpä me koko perhe sitten vain surffailimme menemään, ennemmän tai vähemmän menestyksekkäästi. 

Löysimme ystäväni kautta erinomaisen surffiopettajan, Etelä- Afrikasta kotoisin olevan Judd Hillin. Hän on asunut Baskimaalla vuodesta 2003 ja pitää surffikoulu, Surf Sixty Fouria täällä. Englannin taitoinen ja kärsivällinen opettaja oli ainakin itselleni erittäin tarpeen ja mikä parasta, hän tuli kanssamme mukaan mereen. Käsittääkseni tämä ei ole aina itsestään selvää surffiopettajien kohdalla ja monet tyytyvätkin huutelemaan ohjeita vain rannalta käsin. Tunnin pituus oli noin 1,5 h ja ryhmätunnin hinta oli 40 e per henkilö. Yksityistunin hinta Juddin kanssa oli 80 e per kerta. 

Ensimmäisellä tunnilla kävimme läpi viiden minuutin kuivaharjoittelun ja tämän jälkeen siirryimme veteen jo tositoimiin. Itsestäni ei ole onneksi kuvamateriaalia muutamia surffilautaselfieitä lukuunottamatta, sillä se mikä tyttärelle oli helppoa, oli äidille tosi vaikeaa. Mutta kaikista syväsukelluksista, suolavesihörpyistä ja kaatumisista huolimatta, olen aika ylpeä itsestäni! Näistä kahdesta surffitunnista jäi kyllä kytemään tunne, että surffaamista on vielä tulevaisuudessa kokeiltava lisää.

Yllättävintä itselleni lajissa on sen vaikeus ja se, kuinka nopea laudan päällä on oikeasti oltava, jotta onnistuu nappaamaan aallon. Myös lajin fyysisyys yllätti ja opettaja kehoittikin hankkimaan lisää hartijavoimia tulevaisuuden surffikertoja varten. En ole myöskään aiemmin ymmärtynyt, ettei ihan jokainen voi surffata jokapaikassa. Me esimerkiksi kävimme tunneilla Hendaissa lähellä Espanjan rajaa, sillä Bidartin olosuhteet olisivat olleet liian haastavat. 

Baskimaalta eteenpäin lähtiessämme pysahdyimme vielä surffikylänä mainetta niittäneessä Hossegorissa, jonne jäimme lapsen kanssa putiikkeja kiertelemään ja mies kävi Natural surf lodgen yksityistunnilla Soustonissa. 

Kuva julkaistu mieheni Laurin luvalla ja kuvaajana on toiminut Natural Surf Lodgen opettaja, Samy
Kuva julkaistu mieheni Laurin luvalla ja kuvaajana on toiminut Natural Surf Lodgen opettaja, Samy

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi kulunutta viikkoa Ranskassa olivat epäilemättä paras Euroopassa vietetty loma koskaan. Ajokilometrejä kertyi tasan 3969 ja nähtyjä kyliä/kaupunkeja oli yhteensä 12. Lähdimme Baskimaalta eteenpäin viime torstaina, josta ajoimme yhdeksi yöksi Bordeaux`iin. 

Perjantaina jatkoimme kuuluisalta viinialueelta viehättävään Amboiseen, Loiren laaksoon. Loiren laakso suorastaan kuhisee vanhoja linnoja ja teiden varsilla viitat houkuttelevat autoilijoita vierailuille. Amboisessa sijaitsevaan kuninkaallisen linnan kappeliin on haudattu Leonardo Da Vinci vuonna 1519. Jostain lähteestä tosin luin, että hautakappeli on tuhoutunut kauan sitten eikä Leonardon jäännöksistä oikeasti olisi enää tietoa, mutta nykyisessä kappelissa ainakin hänen kunniakseen lepää iso muistolaatta. Amboise on kerrassaan viehättävä ja suosittelenkin siellä vierailemaan, mikäli joskus satut lomailemaan esimerkiksi Pariisin seuduilla pidempään. Pariisista piskuiseen kaupunkiin on matkaa pari tuntia. 

Amboisen kuninkaallisessa linnassa
Amboisen kuninkaallisessa linnassa

Amboisen kaupungin ihanat kadut
Amboisen kaupungin ihanat kadut

Amboisesta kotiin oli vielä matkaa reilut 700 kilometriä, joten päätimme extempore mennä matkalla yöksi vielä Champagnen alueelle. Itse olen pidemmän aikaa haaveillut kuplistaan kuuluisalle alueelle suuntautuvasta minilomasta ja niinpä mies ihanasti ehdotti, että pysähtyisimme tänne viimeiseksi yöksi. Löysin kivan ja suhteellisen edullisen yöpaikan meille Epernaysta, kaupungista jossa sijaitsee myös superkuuluisa Avenue De Champagne. Kadun varrella on lukuisia shampanjataloja ja katua kutsutaankin maailman rikkaimmaksi kaduksi sen alla sijaitsevien shampanjakellareiden vuoksi. 

Moet et Chandonin hulppeassa aulassa odotimme kierrosta alkavaksi
Moet et Chandonin hulppeassa aulassa odotimme kierrosta alkavaksi

Varasin itselleni etukäteen Moet et Chandonilta Vintageshampanja- kierroksen hintaan 38 euroa, joka sisälsi selvityksen talon historiikista, mielenkiintoista tietoa shampanjan valmistusprosessista, kierroksen shampanjakellarissa sekä kaksi lasillista vintageshampanjaa. Kierroksen aikana opin myös sen, että he kuuluisan ja hieman hinnakkaamman shampanjan Dom Perignonin valmistus tehdään myös Moetin toimesta. Moet et Chandonin talossa suosittelen käymään, sillä siellä on myös hulppea putiikki, jossa shampanjapullot ovat edullisia verrattuna kauppojen myyntihintoihin esimerkiksi Saksassa.

Moetin lisäksi ihastuin Colloard-Picardin taloon ja heidän tuotteisiin. Shampanjataloista osa tarjoaa baareissaan maistijaispaketteja ja niiden hinta vaihteli pikaisesti katsottuna 15-18 euron välillä, sisältäen kolmesta viiteen maistijaista. Allekirjoittaneen maistellessa shampanjoita muu perhe pistäytyi alueen pääkaupungissa, Reimsissä Notre Damen katedraalilla, joka nähtyjen kuvien perusteella kerrassaan mahtava.

Moet et Chandonilla on kaikkiaan 28 kilometriä shampanjakellareita maan alla
Moet et Chandonilla on kaikkiaan 28 kilometriä shampanjakellareita maan alla

Hiljainen Avenue de Champagne lauantaina alkuillasta
Hiljainen Avenue de Champagne lauantaina alkuillasta

Shampanjan alueen huumasta selvittyäni voin vain sanoa, että olihan paikka todella turistinen, mutta kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen!

 

Kommentit (0)

Autoilimme maanantaina St. Cyprienneen, aivan Katalonian kylkeen. Paikka valikoitui reitillemme vähän sattumalta, sillä miehen tanskalainen työkaveri tarjosi asuntoa käyttöömme kuullessaan Ranskan roadtripistämme. 

Paikka sijaitsee lähellä Espanjan rajaa ja keskiviikkona ajoimmekin lounaalle todella viehättävään Cadaquésiin. Kiemurteleva reittimme kulki rannikkoa ja vuoristoa pitkin, upeat maisemat matkan varrella olivat kyllä jokaisen mutkan arvoiset. Vietimme piskuisessa kaupungissa puoli päivää, mutta mielessä alkoi kehkeytyä jo haave, josko sinne voisi mennä joskus pidemmäksikin aikaa, niin viehättävä Cadaqués todella oli!

St. Cyprienneä en välttämättä lähtisi tältä istumalta suosittelemaan lomakohteesi, mutta lähistöllä sijaitseva Collioure sen sijaan hurmasi tunnelmallaan. Kadun kulmat ja ranta ovat kuin suoraan postikorteista. Colliureen voisin tulla myös ehdottomasti uudelleen. 

Tänään jatkamme matkaan Toulouseen ja huomenna sitten kurvaamme vihdoin ystävien luokse Baskimaalle.  

Kommentit (3)

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Oli kyllä huikean hienot kaksi viikkoa- juttua ja kuvia tulee pian lisää :-) Ranska on niin ihanan monikasvoinen maa. 

Johanna, Eau De Cologne

yify
2/3 | 

Thanks for sharing.Your article is awesome! How long does it take to complete this article? I have read through other blogs, but they are cumbersome and confusing.
I hope you continue to have such quality articles to share with everyone! I believe there will be many people who share my views when they read this article from you!

Terveiset viehättävästä Montpellieristä! Lauantaina starttasimme perheen yhteiselle kahden viikon lomalle. Vuosi sitten ystävämme muuttivat Kölnistä Ranskan Baskimaalle ja tämän heidän muutoksen myötä aloimme itsekin suunnittelemaan ja haaveilemaan matkasta Ranskaan. 

Ranskassa ollaan aiemminkin reissattu, mutta ajateltiin, että tällä kertaa olisi hienoa nähdä maata vähän laajemmin ja näin ollen päädyimme vuokraamaan auton kahden viikon tourneellemme. Ranskahan on maana niin ihanan monimuotoinen ja varmasti nämä kaksi kuluvaa viikkoa tarjoavat erilaisia elämyksiä - niin maisemien kuin ruuankin puolesta. 

Kilometrejä on kahden päivän aikana kertynyt reilu tuhat. Ensimmäisen yön vietimme Bourgognessa viiniköynösten vierellä ja eilen iltapäivällä ajoimme alas Montpellieriin. Mies oli käynyt Montpellierissä 16- vuotta sitten ja kaupunki oli jäänyt hänen mieleensä paikkana, jonne olisi joskus vielä päästävä uudelleen. Ja täytyy kyllä kehua, että tunnelma täällä on ihana ja kaupunki on erittäin mielenkiintoinen! 

Matkamme jatkuu tänään Saint-Cyprienneen, jossa majailemme sitten perjantaihin saakka. 

 

Kommentit (3)

MatkaMartta
1/3 | 

Mukavaa lomaa teille! Autoillen näkee kyllä hienosti maisemia ja voi poiketa ja pysähtyä paremmin kuin julkisilla liikkuessa. Kiva, että pääsette ystäville kylään ja samalla tutustumaan naapurimaahan! Lisää kuvia odotellessa.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kiitos! Paljon ollaan kyllä nähty ja oli hyvä, että lähdettiin autolla matkaan, vaikka en itse mikään autoilun ylin ystävä olekaan 😄

Johanna, Eau De Cologne

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat