Kirjoitukset avainsanalla juhliminen

Joka vuosi suunnilleen samaan aikaan huokaan tyytyväisenä: "Onneksi tämä hulabaloo on kohta taas ohi." Kölniläisille (ja toki kaikille muillekin) monta päivää kestävä karnevaalihuuma suotakoon, mutta tuntuu, että vuosi vuodelta oma kiinnostukseni karkeloita kohtaan vain hiipuu. 

Torstaina oli kuitenkin virittäydyttävä itsekin juhlavireeseen, kun päiväkodissa järjestettin useamman tunnin kestävät juhlat. Vein lapsen aamulla päiväkotiin ja tulin itse kotiin pukemaan naamiaisasun ylle, sillä juhlat alkoivat tasan kello 10.30. Päiväkoti oli koristeltu värikkäästi, lapset ja vanhemmat olivat pukeutuneet upeasti, huomasi, että asuihin oli selvästi satsattu aikaa ja rahaa. Kaikkia vanhempia en edes tunnistanut, niin peittävät maskit heillä oli.  

Me vanhemmat toimme mukanamme jotain syötävää ja päiväkodin puolesta oli tarjolla pääruoka, sekä juomat mukaan lukien oluen ja kuohuviinin. Jotenkin tämä alkoholitarjoilu päiväkodissa vieläkin hämmästyttää, vaikka meillä on toki kokemusta tästä jo edellisen päiväkodin tiimoilta. Jaksankin aina huvittuneena muistella sitä, kuinka ensimmäisissä päiväkodin karnevaalijuhlissa johtaja oli pienessä tuiskeessa. Tästä ei kenelläkään mitään haittaa ollut, mutta kyllähän se näin suomalaisen silmin katsottuna tuntui jotenkin tosi oudolta. 

Ennen karnevaaleja juttelin tästä alkoholi- käytännöstä kolleegani kanssa ja hän valaisi minua, ettei tällainen tarjoilu ole missään nimessä kaikissa Kölniläisissä päiväkodeissa sallittua. Hän arvelikin tarjoilupolitiikan johtuvan siitä, että molemmat päiväkotimme ovat olleet privaatteja. 

Olin vähän ennakoinut, että nykyisessä päiväkodissa tunnelma säilyisi alkoholista huolimatta hillittynä ja rauhallisena. Olin kuitenkin väärässä, sillä sain huomata, että ehkä myös osittain alkoholin johdosta tunnelma oli pian kuin hyvien ystävien kesken isoissa juhlissa. Musiikki raikasi, puheen sorina oli normaalia äänekkäämpää ja iloisempaa. Virallisten osuuksien jälkeen myös henkilökunta siirtyi tarjoilupöydän ääreen ja äkkiä huomasinkin omalla keittiövuorollani tiskaavani olutlaseja kiivaaseen tahtiin. 

Kiinnostuneena kyselin vanhempien mielipiteitä "tällaisesta" juhlatyylistä. Kaikki olivat sitä mieltä, että heistä on hyvä, että lapsia voi opettaa juhlimaan alkoholin kera positiivisessa mielessä, eikä alkoholista tarvitse tehdä lapsille mörköä, onhan se kuitenkin niin iso osa saksalaista kulttuuria.

Olen vanhempien kanssa samoilla linjoilla ja rohkenen väittää, että alkoholi vaikutti tunnelmaan myös positiivisesti. Vanhemmat keskustelivat ja tutustuivat toistensa kanssa avoimemmin ja me saimme nähdä henkilökunnasta myös rennomman puolen. Sisäinen sääntösuomeni kuitenkin kauhisteli asiaa jälleen ennakolta sen vuoksi, että päiväkodin juhlat ovat mielestäni ensisijaisesti lapsille suunnatut ja sen vuoksi alkoholin mukana olo tuntuu tarpeettomalta. Toki näissä juhlissa on ideana myös se, että koko perhe tulee mukaan juhlimaan ja ensimmäistä karnevaalipäivää vietetään yhdessä. 

Summa summarum: Meillä oli oikein rennot ja hauskat juhlat! Pääsinpä vielä extempore toisten äitien mukaan juhlimaan päiväkodista pubiin, sillä eräs äideistä otti lapset luokseen iltapäiväksi. Tanssimme, nauroimme ja lauloimme. Tällainen irrottelu arjen keskellä teki tosi hyvää! Päiväkodin juhlia muistellaan varmasti vielä tulevina vuosina, ensi vuonna koulun mukana tuleekin sitten taas uudenlaiset juhlat.  

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

mummi Saksassa
1/2 | 

En tiedä, onko lasteni lastentarhojen karnevaaleissa tarjottu  alkoholia, koska olin aina töissä, kun he huhlivat. Kouluissa juhlittiin Faschingia ( paikallinen nimitys karnevaaleille) ilman vanhempia ja mehun ja veden voimin. Tietenkin  Kölnissä tarjotaan ja juodaan Kölschiä arkena ja juhlissa, meidän viininviljelyseuduillamme harvemmin olutta juhlissa. Näkyi olevan tarjolla myös kuohuviiniä.  Kannattaa mainita, että täällä ei ole minkäänlaista painostusta juoda ylipäätään mitään alkoholipitoista. Aina on tarjolla appelsiinimehua ja vettä, kai teilläkin oli  vaikka kuvissa ei näy.  Olen tarvinnut ajokorttiani joka päivä eli pysynyt vesi- ja mehulinjalla.  Joillekin muille terveydelliset syyt estävät oluen ja viinin nauttimisen.  Ei tarvitse kenellekään selittää, miksi ei nauti olutta tai viiniä. Lapsetkin oppivat, että aikuisten alkoholijuomat eivät ole lapsille ja aikuiset kykenevät kontrolloimaan juomisensa tai juomattomuutensa itse. Hyvä apu kasvatuksessa ovat tietenkin  Saksan lastensuojelulakiin sisältyvät aikuisille tarkoitetut   alkoholin myyntiä  ja tarjoilua koskevat määräykset, jotka lapset kasvaessaan  sisäistävät. Koskaan ei tiedä etukäteen , miten onnistuu kasvattamaan lapsistaan järkeviä aikuisia, mutta enimmäkseen se näköjään  onnistuu vanhemmilta, eikö totta.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

On kyllä aivan totta, että Saksassa voi hyvinkin olla nauttimatta alkoholia, niin kutsuttua seurassa ryyppäämisen painetta ei ole. 

Meillä oli toki juhlissa muutakin tarjolla, mutta alkottomat tarjoiluvat olivat sisällä ruokasalissa ja oluttynnyri ja kuohuviinit olivat sijoitettu ulos. 

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eilen perjantaina oli historiallinen hetki meidän perheelle: Tyttömme oli ensimmäistä kertaa vieraana saksalaisilla syntymäpäivillä. Työtoverini tyttö täytti eilen viisi vuotta ja minäkin lapsen avecina pääsin tunnelmoimaan juhliin. Lapsemme ovat leikkineet muutamia kertoja yhdessä ja oli ihana, että Eevi sai kutsun, jota hän odottanut jo jonkin aikaa saapuvaksi jostain. 

Sydämeni on muutaman kerran särkynyt lapsen kertoessa, kuinka päiväkodissa joku jakoi synttärikutsuja kavereille, mutta hän ei saanut ja kuinka paljon häntä on siinä tilanteessa harmittanut. Se, että lapseni on joutunut tuntemaan ulkopuolisuutta vieraskielisessä ympäristössä on tuntunut erityisen surulliselta ja on siinä tainnut itsellä muutama kyynelkin valua. Saksalaiset ystävät ja heidän saaminen on tullut ajan kuluessa lapselle tärkeäksi saavutukseksi. Toki yhteisen kielen myötä suhteiden solminen onkin nyt onneksi jo helpompaa.

Olin etukäteen kuullut pari "legendaa" saksalaisista lastenjuhlista: Lapset eivät välttämättä pukeudu juhlavaatteisiin ja makeat syödään ennen suolaisia tarjoiluja. Eilisissä juhlissa muut olivat tulleet suoraan päiväkodista, joten tyttömme oli ainoa mekkoon ja juhlakenkiin pukeutunut vieras. Myöskin makeat vohvelit, muffinsit, karkit ja muut herkut olivat ensin tarjolla ja vasta juhlien loppupuolella grillattiin nakkeja ja tehtiin hot dogit. Ja kumma kyllä, suolaiset maistuivat lapsille ison makeapläjäyksen jälkeekin.

Työkaverini ilmoitti aiemmin, että voisin jättää Eevin juhliin ja tulla myöhemmin hakemaan. Tiesin, ettei lapsi tähän suostuisi, joten pääsin pienen tekosyyn turvin mukaan kurkistamaan, mitä saksalaisissa lastenjuhlissa sitten oikein tapahtuu. Juhlitaanko täällä toisin kuin Suomessa?

Eilisissä juhlissa oli tarjolla kaikenlaista ohjelmaa ja kilpailuja lapsille. Synttärisankari oli saanut lahjaksi trampoliinin, joten lapset taisivat kuitenkin viettää hyppien suuremman osan ajasta. Juhlien kestoksi oli määritelty kolme tuntia ja vanhempien tullessa hakemaan lapsia, tarjoiltiin heille olutta tai kuohuvaa. Näin ollen vanhemmat jäivät lopuksi joksikin aikaa mukaan synttäreille. Kotiin lähtiessä kaikille lapsille annettiin vielä lahjapussit, joiden sisältönä oli makeisia, ilmapalloja ja tarroja. 

Tunnelma pihajuhlissa oli mukava ja leppoisa. Merkittävin ero verrattuna Suomen lastenjuhliin taitaa olla makean ja suolaisen syömisjärjestys. Ja kakkua ei muuten ollut! 

Miten onnellinen Eevi olikaan juhlien jälkeen. Vaikka hän enimmäkseen seurasi tapahtumia sivusta, oli eilisilta äärimmäisen tärkeä. "Kivoja kavereita mulla!", huudahti hän juhlien jälkeen. 

Kommentit (2)

Jonna / Lempipaikkojani
1/2 | 

Oi kun ihanaa, että pääsitte mukaan juhliin! Kyllä ne paikalliset ystävät ovat lapsille tärkeitä monessakin mielessä. Meillä päin on kyllä yleensä syöty lasten synttäreillä ensin suolaista (useimmiten ranut!), mutta kutsutkin ovat useimmiten lauantaina ja aloitusajankohta lounasaika. Ja täytekakkua ei ole ollut tarjolla kertaakaan, paitsi tietty meillä itsellämme :D Joskus on kuivakakkua ja usein mufinsseja. Minä kirjoittelin saksalaisten synttäritavoista myös joku aika sitten. Juttu löytyy täältä: http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2015/12/11/lastensynttarit/

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Niinpä, paikalliset kontaktit on yllättävän tärkeitä. Ja olen toki itsekin tyytyväinen omista saksalaiskontakteista, joita pikkuhiljaa on syntynyt :-) Kiitos kivasta kommentista! 

Johanna, Eau De Cologne

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram