Kirjoitukset avainsanalla monikulttuurisuus

Oli meneillään aurinkoinen ja rentouttava sunnuntaiaamu, joka kääntyi äkkiä hieman ikäväksi. Laitoin kölniläiselle Facebook- myyntipalstalle ilmoituksen, että lahjoitan muutamia astioita ilmaiseksi. Kirjoitin ilmoituksen mixaten englantia ja saksaa- vaikka oma saksan puhekieli on kehittynyt, on kirjoittamisessa vielä hiomista. Halusin tehdä asiani selväksi ja kuten kaikki tietävät, googletranslatorista ei ole apua.

Kului minuutti ja sain kommentin kuvaani: Sen sijaan, että kirjoittelen ilmoitukseeni vain muutamia sanoja saksaa tulisi minun opiskella kieltä kunnolla. Vastasin kommenttiin, että kiitos ystävällisestä kommentista, mutta kyllä saksalaisten englannin taidoissa olisi paljon petraamista myöskin (mikä on aivan totta ja yllättävääkin). Tämän jälkeen minulle kerrottiin, että kaltaisteni imigranttien tulisi mennä takaisin kotimaahan, Saksassa asuessa ei auta kuin opiskella saksaa, mikäli täällä haluaisi elää ja olla!  

Muutamassa minuutissa olin pyöriteltävänä ikävässä maahanmuuttaja- mankelissa, jossa jouduin vihamielisen rasismin kohteeksi. Pöyristyttävää ja uskomatonta, tässä minua suomalaista soimattiin mennen tullen ja ainoastaan sen vuoksi, että erehdyin kirjoittamaan myyntitekstin englanniksi. Siinä minua facebookin palstalla ripitettiin useampien henkilöiden taholta huonosta saksan taidostani ja sain kuulla, kuinka kurjaa on, että ulkomaalaiset tulevat heidän maahansa loisimaan. 

Koin hetkellisesti sellaisen määrän muuukalaisvihaa, että en voi kuvitellakaan millaista elämä täällä on heillä, jotka joutuvat kuulemaan tätä päivittäin ja kasvotusten eri tahoilta. Ylläpito onneksi puuttui äkkiä asiaan ja kommentointi poistettiin. Ihmiset olivat ilmeisesti tätä keskustelua kuitenkin seuranneet, joku postasi popcorni- nallen ja yksi tsemppaava kommentti saksalaiselta löysi myöskin tiensä ilmoitukseeni. Sain kauhun sekaisen oloni hieman rauhoittumaan. 

Ilmoitukseni siirsin ulkomaalaisten Kölniläisten ryhmään, kyseiselle palstalle en aio palata. Kuvitelmani siitä, että elän avarakatseisessa, elämäniloisessa ja maahanmuttaja myönteisessä Kölnissä, sai tänään aika pahan kolauksen. 

Lisäys: Astiat päätyvät onnellisesti huomenna toiseen maahanmuuttajakotiin. 

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 | 

Oon saanut ihan samaa, tosin vieläpä ratikassa vaalien alla... Teen siis töitä täällä, työkieleni on englanti+suomi ja jopa pomoni sanoi että yksinkertainrn b1-saksani kyllä riittää täällä, kun ei sitä töissä tarvi ja kunhan isot linjat hoituu ja tulee ymmärretyksi. Sitten nämä rasistit kehottaa poistumaan. Törkeää, koska minä olen heidän logiikallaan parempi kansalainen. Maksan enemmän veroja, tienaan yksin saman verran kuin varmaan kourallinen näitä juntteja ja tulen sentään pohjoismaasta. Ei saksaa ole pakko oppia täydellisesti, ei jokaisen yksinkertaisesti tarvi. Tsemppiä!

Elina
3/19 | 

Voi, miten kurjaa! Tuntuu tosi pahalta sun puolesta!
Tällä hetkellä jopa muuten niin liberaalissa Kölnissä on aika rasistinen tunnelma, kiitos Merkelin politiikan... Ikävästi kaikki ulkomaalaiset näköjään niputetaan samaan kastiin, tyyliin että kaikki olisivat tulleet tänne vain loisimaan veronmaksajien kustannuksella.
Voin omasta kokemusta sanoa, että 20 vuotta taaksepäin sain myös epäystävällisiä huomautuksia "Saksassa puhutaan saksaa", jos yritin toimittaa jotain asiaa englanniksi. Eritoten virastoissa sai tosi kylmää kohtelua ja missään (ei kaupoissa, kampaajalla, pankissa) ei oltu valmiita puhumaan englantia. Niinpä sitä oli pakko sönköttää asiansa huonolla lukiosaksalla.
Mulla ärsyttää vielä näin monen vuoden jälkeenkin, että tuo asenne ei näköjään ole muuttunut miksikään.

Jonna

Mun on pakko valaa uskoa toiseen suuntaan ja kertoa, että mä olen saanut pelkästään hyvää ja ystävällistä kohtelua kaikissa asioimissani virastoissa, lääkäreissä, päiväkodeissa, kouluissa jne vaikka alussa en osannut sanaakaan saksaa enkä vieläkään puhu sitä loistavasti.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kiitos Elina sympatiasta. Virastoissa asioinnin kankeus ja hankaluus aluksi (edelleenkään näissä ei suostuta asioimaan englanniksi), on kyllä jo oma lukunsa. Mikä on tosi surullista myöskin. 

Onneksi yleensä ihmiset ovat täällä auttavaisia ja ymmärtäväisiä kielen suhteenkin. Tälläinen niskaan satanut nettiviha vain järkytti ja tosiaan puhkaisi oman Köln- kuplani. 

Ja enpä taida saksalaisilla nettipalstoilla hetkeen pyöriä. 

Johanna, Eau De Cologne

Fee
4/19 | 

Ei siellä tunnu olevan mikään muuttunut. Yli kaksikymmentä vuotta sitten siellä asuneena ja saksaa osaanneena jouduin usein sivusta seuraamaan, kuinka ulkomaalaisia vähemmän saksaa osaavia ystäviäni mollattiin ja neuvottiin lähtemään kotiinsa. Sillon oli Saksa yhdistynyt ja ihmisiä oli paljon työttöminä, joten se oli varmaan myös osasyynä. Paikalliset luulivat, että viemme heidän työpaikkansa. Olisi luullut, että asiat olisivat hieman muuttuneet tähän päivään mennessä. Olen pahoillani, että jouduit kestämään tuollaista kohtelua.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hei, kiitos kommentistasi. Ikäviä asioita olet joutunut kohtaamaan. Välillä tuntuu, että aika on jämähtänyt Saksassa jollain tavoin paikoilleen..

Onneksi kasvotusten ihmiset ovat (jos ei virastoja lasketa) olleen äärimmäisen ystävällisiä suuremmaksi osaksi ja on tuntunut lottovoitolta muuttaa sympaattiseen Kölniin. Mutta kyllähän tällaiset ikävyydet vaikuttavat omaan fiilikseen ja vieläpä, kun Facebookin palstalla esiinnyin omilla kasvoillani ja nimelläni. Olen tänään kieltämättä hieman olkani yli vilkuillut.. 

Johanna, Eau De Cologne

Liza in London
6/19 | 

Tosi ikävä kokemus - en tajua, miten ihmiset kehtaavat reagoida noin, vielä kun sun tarkoituksena oli ilahduttaa muiden päivää ilmaisella lahjalla. Valitettavasti olen itse joutunut kokemaan aika paljon rasismia etenkin lapsena 90- ja 00-luvuilla - joskus 'vain' haukkumista ja huutamista, joskus taas tappouhkauksia ja väkivaltaa. Ja tämä siis 'puoliksi' suomalaisena, suomea äidinkielenä puhuvana, suomalaisen nimen omaavana, superkilttinä kympin tyttönä :D Enkä todellakaan ollut ainoa, hyvää ystävääni esimerkiksi uhkailtiin ala-asteikäisenä puukolla, koska 'ryssät pois Suomesta'.

Täällä Lontoossa mamuilu on ollut huomattavasti helpompaa. Itse asiassa niin helppoa, että ennen tätä kevättä en ollut kertaakaan joutunut kuulemaan mitään rasistisia kommentteja. Valitettavasti Brexit-kampanjoinnin myötä rasismi Briteissä on lisääntynyt aika paljon tai ainakin tullut näkyvämmäksi, ja kesäkuussa saimme kavereitteni kanssa yliopiston pihalla huudot niskaamme joltain EU-vastustajalta. Tämäkään tyyppi ei kuitenkaan suoraan haukkunut meidän kotimaitamme tai meitä ulkomaalaisina, vaan aggressiivinen huuto keskittyi lähinnä siihen, että emme jakaneet hänen poliittisia mielipiteitään. Tosi pientä siis verrattuna Suomen-kokemuksiini, mutta silti todella epämiellyttävää.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hui! ja kiitos kun jaoit ikävät lapsuuden kokemuksesi, tulipa surullinen olo puolestasi :-( Toivottavasti tosiaan kansainvälisessä Lontoossa elämä nyt helpompaa. Vaikka Brexit varmasti siellä kuumentaakin tunteita.. 

Johanna, Eau De Cologne

Liza in London

Kiitos, Johanna! Vaikka jokainen keissi olikin ikävä ja jotkut suorastaan pelottavia, olivat ne kuitenkin vain pisara itsessään aivan ihanassa valtameressä - ja meininki Suomessa tuntui muutenkin parantuvan aika lailla joskus 2000-luvun vaihteen jälkeen, eli ei siis syytä pahaan mieleen :). Toisaalta myös mun kokemus Brittien rasistisuudesta voisi olla vähän erilainen, jos en olisi maassa suomalaisena EU-kansalaisena ja sitä kautta (ainakin tähän asti) aika etuoikeutettuna maahanmuuttajana.

Kiitos vielä postauksestasi. On tärkeää, että tällaisista tilanteista puhutaan avoimesti. On myös tärkeää muistaa, että (melkein) kuka tahansa - jopa me suomalaiset - voi joutua kohtaamaan epäasiallista käytöstä syntyperänsä vuoksi. Siksi kaikkien myös kannattaa jo ihan itsekkäistäkin syistä vastustaa sitä :).

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014
7/19 | 

Kiitos kaikille kommenteista ja tsempin toivotukset myös täältä KK:n toivotuksesta, Eau de Cologne! Varmasti tämä aika on sellainen, että kaikkialla kohtaa entistä helpommin saamasi kaltaisia purkauksia. Toivotaan, että parempaan suuntaan kuitenkin mentäisiin.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Ravisteleva ja silmiä avaava kokemus, joka tuntui tärkeältä jakaa. Itse kärsin 10 minuuttia- ja joillekin tämä on arkipäivää. Surullista. Kiitos tsempistä sinullekin, Arja :-)

Johanna, Eau De Cologne

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Aika yleinen ongelma tosiaan taitaa olla- maasta riipumatta. Mutta yllätyin ja (järkytyinkin), koska liikuin neutraalilla maaperällä tarkoituksenani lahjoittaa astioita. Elämä on ikuinen oppitunti kuitenkin :-) 

Täällä tuntuu, että vasta nyt kesä onkin kunnolla alkanut. Sateita oli paljon kesä- heinäkuussa kovin, eikä helteetkään hellineet. Mutta nyt nautitaan! Mukavia päiviä sinnekin :-)

Johanna, Eau De Cologne

Susanna89
9/19 | 

Olipas törkeä kommentti! mutta sinänsä ei yllättänyt..

Minulle on tokaistu tuon tyylisesti yhdessä pikkukaupungissa Saksassa ruokakaupassa, tosin kassa oli kännissä. Myös Itävallassa sanottiin tuota samaa että kieli täytyy osata täydellisesti jne. ja vielä jopa alettiin kehua että heidän kaikki maahanmuuttajansa puhuvat täydellistä Wienin saksaa. Joopajoo, kyllä näissä maissa asuu todella paljon maahanmuuttajia jotka eivät edes koskaan aio kieltä opiskella. Tuollainen asenne ei ainakaan kannusta ketään mihinkään opiskeluun ja usein tuntuu siltä että ne jotka tuollaisia huutavat/kirjoittavat, heillä on vain itsellään paha olla. Jostain syystä en saa noita kommentteja muissa maissa, vaikka aika monessa maassa on kumminkin tullut matkusteltua oltua ja pyörittyä. Kaikesta huolimatta uskon että Kölni kuitenkin on aika monikulttuurinen paikka, joten olisikohan se kommentoija voinut olla jostain pienemmästä paikasta oikeasti, sellaisesta jossa ei ehkä olla vielä totuttu maahanmuuttajiin. Jotkut ihmiset ovat todella katkeroituneita pakolaisten takia ja kohdistavat vihansa kaikkiin maahanmuuttajiin ja turisteihinkin

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hei, kaikenlaisia ihmisiä sitä maailmaan tosiaan mahtuukin. Onpa ikäviä kokemuksia sinullakin. Tämän pienen kokemuksen jälkeen olen ymmärtänyt, että se kupla (rasismi ei voi ulottua minuun) jossa kuvittelin suomalaisena eläväni on täysin harhaa. Elämä opettaa :-) 

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
10/19 | 

Ikävä tapaus, mutta täytyy tähän todeta, ettei Suomessa asenne ainakaan parempi ole. Siellä jo suomenruotsalaisille huudellaan, kun puhuvat ruotsia. Virastoissa yms. ei todellakaan saa automaattisesti englanniksi palvelua - etenkään Helsingin ulkopuolella.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Ei varmasti aina saakkaan. Tosin itse sosiaalivirastossa töissä olleena, meillä oli vapaus käyttää tulkkia aina tarvittaessa. Mutta epäkohtia tässä asiassa varmasti löytyykin kaikkialta. 

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram