Kirjoitukset avainsanalla suomalainen seurakunta

Vappu ei ole koskaan ollut oma kalenterivuoden suosikkini juhlapäivistä. Ylioppilaslakkikin on pysynyt laatikossaan äitini varastossa ylioppilaspäivän jälkeen. Enkä muutenkaan oikein innostu näistä suomalaisista ns. pakollisista juhlista. Parhaat bailut ovat mielestäni muulloin kuin vappuna tai juhannuksena.

Yllättäen, vappu onkin saanut uudenlaisen merkityksen Saksaan muuton jälkeen. Ensimmäisen saksalaisen vapun lähestyessä hykertelin onnesta, ettei tarvitsisi välittää vapusta, vaan saisi olla vaan. Kuitenkin aika pian huomasin olevani puuhamassa vappujuhlia suomalaiselle seurakunnallemme ja tänä vuonna vietimme kolmatta kertaa yhdistettyä jumalanpalvelus- ja vappubrunssia. 

Tapahtuma on tavoittanut mukavasti suomalaisia ja muutamia saksalaisiakin. Tänäänkin ilmassa oli paljon naurua, hyvää mieltä ja ennen kaikkea suomenkieltä! Brunssipöytä on yleensä täyttynyt erilaisista vappuherkuista ja tänään, heti herätessäni haaveilin saavani munkkeja. Onneksi pari ihanaa seurakuntalaista olikin niitä leiponut! Meillä Kölnissä on tosi ihana suomalaisjoukko, ettei voi kuin olla kiitollinen kaikkien panoksesta onnistuneeseen juhlaan. 

Ensimmäinen toukokuuta on Saksassakin vapaapäivä ja jotkut tykkäävät vappuaattona "tanssia itsensä toukokuulle", mutta nämä päivät eivät pidä sisällään samankaltaista hypetystä kuin Suomessa. Jostain syystä meille on tänne kotiin Kölniinkin nyt kolmen vuoden ajalta syntynyt sellainen perinne, että vappuaattona syömme nakkeja ja perunasalaattia ja koti täyttyy ilmapalloista ja serpentiineistä. Kolmen hengen vappubileemme ovat jo tärkeitä lapsellekin. 

Toivotin muuten eilen ruotsalaisille työkavereilleni "Glada vappenit", mutta he eivät tätä ymmärtäneet. Sanoivat, etteivät koskaan olekaan kuulleetkaan kyseisestä vappenista. Eli tämä kielikukkanen lienee sitten kuitenkin suomalaista alkuperää tai suomenruotsalaisesta puhekielestä tullutta? 

Kuva @Laura Lipponen
Kuva @Laura Lipponen

Kuva @Laura Lipponen
Kuva @Laura Lipponen

 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Perinteiden pitää elää ja muuttua. Hauska lukea, että  teille  ovat vuosikymmenten aikana  vakiintuneet omat suomalaiset vappuperinteenne. Etelämmässä Reinin yläjuoksulla  meitä on pieni joukko, ja meidän suomalainen perinteinen vappumme   Saksalais-Suomalaisen yhdistyksen Kurpfalzin paikallisosastossa (Mannheimin ja Heidelbergin ympäristössä) on  vappuralli. Tarkoittaa sitä, että tietyn reitin varrelta pitää löytää määrätyt paikat ja löytää vastaukset tehtäväpaperin kysymyksiin. Päätepaikassa syödään yhdessä ravintolassa kunnes voittaja selviää. Voittaja saa pienen palkinnon ja kunnian valmistella seuraavan vuoden rallireitin. Kukaan ei tuo näytille ylioppilaslakkiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun muuttoaikeemme Kölniin kaksi ja puoli vuotta sitten alkoivat käydä toteen, halusin ensimmäiseksi tietää olisiko Kölnissä mahdollisesti suomalaista yhteisöä tai seurakuntaa. Oli tärkeää löytää jotain, mikä uudessa maassa ja ympäristössä yhdistäisi kotimaahan. Olin haaveillut saavani ensisijaisesti paikallisia ystäviä (huvittaa tämä tällainen haave nyt), mutta kyllä suomalaisen seurakunnan löytyminen Kölnistä tuntui lottovoitolta. 

En tarkkaan muista, mikä tapahtuma oli kyseessä, kun ensimmäisen kerran astuimme sisään seurakuntamme ovesta. Sen, kuinka lämpimästi perheemme otettiin vastaan, tulen kuitenkin aina muistamaan. Naurava ja eläväinen joukko suomalaisia oli kiinnostuneita tutustumaan juuri meihin ja kuulemaan meidän suustamme muutakin kuin "Moi ja heippa". Tämä äärimmäisen lämmin ensikohtaaminen on jäänyt päällimmäisenä mieleen nyt, kun tarkemmin ajattelen. mitä kaikkea kölniläinen suomalaisyhteisö on minulle ja perheellemme matkan varrella tarjonnut. 

Kölnin suomalainen seurakunta on perustettu 1970- luvun alkupuolella, kiitos silloisten aktiivisten Kölnin suomalaisten. Seurakuntamme on hyvin monimuotoinen, niin toiminnaltaan kuin jäsenistöltään. Jäseniä on lähes 900 henkeä, mutta osa heistä on saksalaisia puolisoita tai sitten saksalais- suomalaisten pariskuntien lapsia sekä lapsenlapsia. Puhtaasti suomalaisten määrää on vaikea arvioida. Kölnissä myös asuu monia suomalaisia, jotka eivät ole jäsenrekisterissä mukana. 

Hengellisten tilaisuuksien lisäksi meidän seurakuntamme järjestää maallisempia tapahtumia. Yhdessä on juhlittu karnevaaleja ja vappua. Toisinaan vietetään kotiruokasunnuntaita ja syödään suomalaisia ruokia ja herkkuja. Seurakunnan tiloissa on tarjolla sauna, josta voi varata itselleen vuoron tai kuten itse toisinaan teen: Saunoa naisjoukon vakivuorolla joka toinen sunnuntai. Vuoden päätapahtuma taitaa kuitenkin olla joulumyyjäiset, jolloin myyntipöydät notkuvat suomalaisia tuotteita, ruokia ja makeisia. Seurakunnan tiloja käyttävät myös erinäiset ryhmät, kuten pari kertaa viikossa kokoontuva Kölnin suomalainen kielikoulu. 

Erittäin tärkeäksi suomalainen yhteisömme on osoittautunut elämän kriisikohdisssa. Korvaamatonta tukea olen saanut esimerkiksi silloin, kun kulttuurishokki on ollut pahimmillaan tai tehdessäni surutyötä isäni kuoleman johdosta kaksi vuotta sitten, jolloin minulla ei täällä vielä ollut ystäviä. Se, että kotimme ulkopuollakin voin puhua suomea ja olla suomalainen suomalaisessa joukossa, on merkittävä juttu. 

Suomalainen yhteisömme toimii toki muutenkin yhdessä, kuin vain seurakunnan toiminnan eri muodoissa. Koen kuitenkin, että iso ns. suomalainen kotimme Kölnissä on seurakuntamme tilat. Voi vain toivoa, että saamme pidettyä toiminnan tulevaisuudessakin yhteisvoimin sellaisena, että tilat säilyvät ja meillä suomalaisilla on oma paikkamme. 

Kiitos rakas suomiyhteisö! Ehkä ilman teitä olisin jo aikoja sitten hypännyt maitojunaan ja heittänyt hyvästit ulkosuomalaiselle elämälle.  

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Hei! Oho! Vai on tuollaista teillä Köllessä. Mukava kuulla. Meillä FRA:ssa en ole yhteisöllisyyttä löytänyt, enkä kyllä sieltä ketään tunnekaan, vaikka olen melkein joka tilaisuuteen itseni tunkenut. Erittäin omissa pikku ryhmissänsä ovat nämä ihmiset täällä.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Onpa harmillista kuulla! Iloitsen kyllä suunnattomasti, että meillä täällä on niin lämmin, positiivinen ja uusia ihmisiä vastaanottavainen yhteisö. 

Johanna, Eau De Cologne

Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram