Kirjoitukset avainsanalla yhteisö

Kun muuttoaikeemme Kölniin kaksi ja puoli vuotta sitten alkoivat käydä toteen, halusin ensimmäiseksi tietää olisiko Kölnissä mahdollisesti suomalaista yhteisöä tai seurakuntaa. Oli tärkeää löytää jotain, mikä uudessa maassa ja ympäristössä yhdistäisi kotimaahan. Olin haaveillut saavani ensisijaisesti paikallisia ystäviä (huvittaa tämä tällainen haave nyt), mutta kyllä suomalaisen seurakunnan löytyminen Kölnistä tuntui lottovoitolta. 

En tarkkaan muista, mikä tapahtuma oli kyseessä, kun ensimmäisen kerran astuimme sisään seurakuntamme ovesta. Sen, kuinka lämpimästi perheemme otettiin vastaan, tulen kuitenkin aina muistamaan. Naurava ja eläväinen joukko suomalaisia oli kiinnostuneita tutustumaan juuri meihin ja kuulemaan meidän suustamme muutakin kuin "Moi ja heippa". Tämä äärimmäisen lämmin ensikohtaaminen on jäänyt päällimmäisenä mieleen nyt, kun tarkemmin ajattelen. mitä kaikkea kölniläinen suomalaisyhteisö on minulle ja perheellemme matkan varrella tarjonnut. 

Kölnin suomalainen seurakunta on perustettu 1970- luvun alkupuolella, kiitos silloisten aktiivisten Kölnin suomalaisten. Seurakuntamme on hyvin monimuotoinen, niin toiminnaltaan kuin jäsenistöltään. Jäseniä on lähes 900 henkeä, mutta osa heistä on saksalaisia puolisoita tai sitten saksalais- suomalaisten pariskuntien lapsia sekä lapsenlapsia. Puhtaasti suomalaisten määrää on vaikea arvioida. Kölnissä myös asuu monia suomalaisia, jotka eivät ole jäsenrekisterissä mukana. 

Hengellisten tilaisuuksien lisäksi meidän seurakuntamme järjestää maallisempia tapahtumia. Yhdessä on juhlittu karnevaaleja ja vappua. Toisinaan vietetään kotiruokasunnuntaita ja syödään suomalaisia ruokia ja herkkuja. Seurakunnan tiloissa on tarjolla sauna, josta voi varata itselleen vuoron tai kuten itse toisinaan teen: Saunoa naisjoukon vakivuorolla joka toinen sunnuntai. Vuoden päätapahtuma taitaa kuitenkin olla joulumyyjäiset, jolloin myyntipöydät notkuvat suomalaisia tuotteita, ruokia ja makeisia. Seurakunnan tiloja käyttävät myös erinäiset ryhmät, kuten pari kertaa viikossa kokoontuva Kölnin suomalainen kielikoulu. 

Erittäin tärkeäksi suomalainen yhteisömme on osoittautunut elämän kriisikohdisssa. Korvaamatonta tukea olen saanut esimerkiksi silloin, kun kulttuurishokki on ollut pahimmillaan tai tehdessäni surutyötä isäni kuoleman johdosta kaksi vuotta sitten, jolloin minulla ei täällä vielä ollut ystäviä. Se, että kotimme ulkopuollakin voin puhua suomea ja olla suomalainen suomalaisessa joukossa, on merkittävä juttu. 

Suomalainen yhteisömme toimii toki muutenkin yhdessä, kuin vain seurakunnan toiminnan eri muodoissa. Koen kuitenkin, että iso ns. suomalainen kotimme Kölnissä on seurakuntamme tilat. Voi vain toivoa, että saamme pidettyä toiminnan tulevaisuudessakin yhteisvoimin sellaisena, että tilat säilyvät ja meillä suomalaisilla on oma paikkamme. 

Kiitos rakas suomiyhteisö! Ehkä ilman teitä olisin jo aikoja sitten hypännyt maitojunaan ja heittänyt hyvästit ulkosuomalaiselle elämälle.  

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Hei! Oho! Vai on tuollaista teillä Köllessä. Mukava kuulla. Meillä FRA:ssa en ole yhteisöllisyyttä löytänyt, enkä kyllä sieltä ketään tunnekaan, vaikka olen melkein joka tilaisuuteen itseni tunkenut. Erittäin omissa pikku ryhmissänsä ovat nämä ihmiset täällä.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Onpa harmillista kuulla! Iloitsen kyllä suunnattomasti, että meillä täällä on niin lämmin, positiivinen ja uusia ihmisiä vastaanottavainen yhteisö. 

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat