Kirjoitukset avainsanalla talvi ulkoilu

Lapset ilman lapasia, pipoja ja kaulahuiveja. Pienimmät vaunuissa myös kovin köykäisissä varustuksissa: Tämä on yleinen talvimaisema meillä Kölnissä. Maisema, joka saa itseni nykimään tyttäreni pipoa entistä syvemmälle päähän ja miettimään, miksi monesti vanhemmat näyttävät pukeutuneen lapsiaan lämpimämmin. 

Talvi on täällä toki Suomea leudompi, mutta kylmä täällä silti on, ainakin omasta mielestäni. Kosteus ja viileä tuuli tuntuvat luissa ja ytimissä. Viime viikolla mittari näytti nollaa kahtena päivänä ja kaivoin kaappien uumenista tyttärelle päiväkotiin toppahousut mukaan. Ihan vain kaiken varalta ja matkan lämmikkeeksi. Meidän päiväkodissa ei juurikaan ulkoilla talvella muuten kuin isolla, osittain sisällä sijaitsevalla terasilla eikä siellä ole tapana vaihtaa erikseen muutenkaan ulkoiluvaatteita.

Menin hakemaan tytärtäni päiväkodista iltapäivällä ja ryhmän opettaja kertoi yllätyksekseni lasten olevan läheisessä puistossa. Lapsi puistossa ja toppahousut naulakossa! Tiedustelin opettajalta, että miksiköhän housut roikkuvat näin kylmällä säällä naulakossa. Tähän en saanut vastausta ja lähdin toppahousut kainalossa kiukkuisena kohti puistoa. 

Näin jo kauempaa, että lapseni istuu legginsit jalassaa rautakeinun päällä ja takki on auki, lapaset roikkuvat takin taskussa. Kiukkuni kasvaa entisestään ja mietin, että kamelin selkä alkaa katkeamaan päiväkodin kanssa. Toppahousut lassoavat kädessäni ja kysyn ensin lapseltani miksei hänellä ole toppahousuja jalassa? Tähän ei lapsikaan osaa vastata. 

Sitten paikalla saapuu hoitaja "Was ist los?"- Mikä on hätänä?. Tässä tilanteessa olisi tehnyt mieli paiskata housut maahan ja ruveta huutamaan täyttä kurkkua samaiselle "kioski- hoitajalle", että nyt nämä kaikenlaiset touhut riittävät! Sain kuitenkin hillittyä kiukkuani hieman ja hampaat irvessä toppahousut edelleen lassona ilmassa, kysyn häneltäkin miksi ei housuja ole puettu päälle. Hoitaja katsoo minua kummeksuen ja selitän, että tyttö on ollut edellisellä viikolla korkeassa kuumessa ja olisi tärkeää, että hänellä olisi lämpimästi päällään. Havahdun siihen, ettei agendaani ymmärretä ja minua todennäköisesti pidetään hulluna. 

Toppahousut seurasivat lasta päiväkotiin myös seuraavana päivänä. Päivän jälkeen tyttäreni oli surullinen ja kertoi, että muut lapset ovat päiväkodissa nauraneet hänen toppahousuilleen eikä hän suostuisi niitä enää koskaan ottamaan mukaan. Tämä tuntuu suomalaiselle täysin käsittämättömältä, että näinkin tärkeä asia, kuin lämpimästi pukeutuminen on täkäläisille täysin vierasta. En halua tyttäreni joutuvan pilkan kohteeksi, joten toppahousut saavat nyt jatkossa jäädä kodin naulakkoon roikkumaan.

Toppahousujen sijasta jalkaan sujahtavat kylmillä säillä sitten farkut sukkahousujen päälle, vaikka eihän se toki sama asia ole. 

 

Kommentit (16)

Jonna
1/16 | 

Olen kuullut tämän sisähousuissa ulkoilun olevan tavallista monissa päiväkodeissa. Tästä syystä olen vielä tyytyväisempi meidän päiväkotivalintaan, vaikka joissain asioissa waldorf-pedagogiikka saakin minut vähän ihmettelemään. Meidän (saksalaisessa) päiväkodissa siis ulkoillaan säässä kuin säässä ja kunnolla pukeutuen. Kaikilla lapsilla on lämpimät, sään mukaiset varusteet ja talvella siis toppahousuja tai pienillä jopa toppahaalarit.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Teillä on käynyt hyvä tuuri! Ulkoilu säällä kuin säällä olisi tärkeää ja se, että varusteet joita vanhempi päiväkotiin tuo, menisivät myös päälle :-I Olen hieman toivoni heittänyt tässä suhteessa jo aiemminkin, mutta se että kylmällä pueta lämmintä päälle, en vaan voi käsittää! Suututtaa kun asiaa mietinkin! Mutta mitä muutakaan voi tehdä kuin mukautua päiväkodin (ja lasten tapoihin), jotta lapseni ei ole kummajainen.. 

Johanna, Eau De Cologne

Terhipe

Maassa maan tavalla. Ymmärrän kyllä, että toipilaalle haluaa pukea enemmän, mutta se mikä on kylmää, on aika kulttuurisidonnaista. Yhdyn kyllä Jonnaan, mullakin on meinaa Saksasta enemmänkin sellaisia kokemuksia, että puetaan ja vähän liikaakin. Meidän hoitotäti ja anoppi pukivat vielä kesäkuussakin sukkiksia farkkujen alle, mutta hanskoja Saksassa ei paljon näe. Näpit ei palele, kun ei koskaan tottunut hanskoja pitämään, ja eihän niitä tarvi oppia pitämään, kun alle nollan menee niin harvoin. Siinä missä Saksassa kylmä karaistaa osan kehosta, Englannissa karaistuu koko korppa. Siellä voi mennä hameessa ja pikku kengissä koko vuoden ympäri, eikä kukaan katsele oudosti.  Loppuun voisin lainata pitkään Unkarissa asunutta suomalaista ystävääni: "Onko mikään ihme, jos suomalaisille tulee hiki jo 23 asteessa, jos shortsit kaivetaan esille jo ennen kuin 20 menee rikki." Unkarissa ei paljon shortseja näe ennen kuin asteet alkaa kolmosella - on jotain mahdollisuutta pärjätä kun ne alkaa nelosella. Tsemppiä kulttuuriviidakkoon!

AG
2/16 | 

Kaikella kunnioituksella, mutta eikös tämä ole nyt vähän samaa kuin syötetään lasta, joka ei ole nälkäinen. Kysyitkö lapselta onko hänellä kylmä? Jos ei ole ollut vilu niin ei hän niitä toppahousuja tarvitse oli ollut kuumetta tai ei. Teet vaan oman elämäsi vaikeaksi. Mietityttää mikä äidin mieltä vaivaa, jos housuista tulee tuollainen äläkkä. Pitääkö kaikkien totella käskyjen järjettömyydestä huolimatta? Varmasti suututtaa kun tästä on tullut nyt ihan tarpeeton valtataistelu, josta kukaan ei voi perääntyä kasvojaan menettämättä. Suomalainen kulttuuri on pitkälti käske-tottele -tyylistä, informaationiukkaa, kun oikeasti pitäisi edetä kysymällä-keskustelemalla-neuvottelemalla-perustelemalla. Syyllistyn itse ainakin tähän, eikä se koskaan toimi :)

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Yksinkertaiseti kylmällä säällä lämpimästi päälle! Pohjois- Suomen kasvattina ei päähäni mahdu se, ettei lapsia voida pukea lämpimästi. Varusteet sitä varten naulakkoon jätetty. Toki se, mikä itselleni on itsestään selvyys, ei ole kaikille, sen ymmärrän. Mistään valtataistelusta tai sen mutkikkaamasta tässä ei ole kysymys :-) 

Ja kyllä, lapsella oli kylmä! Sanoi jälkikäteen, ettei viitsinyt siitä hoitajalle sanoa, nenä punaisena lähdettiin kotiin. 

Kulttuurieroja.. eikä niille voi mitään. Siksipä toppahousut jäävätkin kotinaulakkoon. 

Johanna, Eau De Cologne

Päivi / Puolivälissä
3/16 | 

Jep, monesti tosiaan tuntuu, että vanhemmat huolehtivat itselleen paremmin säänmukaiset vaatteet kuin lapsilleen. Edellisessä, alle 3-vuotiaiden päiväkodissa, lapsilla ei ollut koskaan rukkasia kädessä pihalla, vaikka uskollisesti ne päiväkotiin kiikutin. Ja tosiaan monesti takki puoliksi auki. Nykyisessä päiväkodissa panosteetaan ulkoiluun (tänäänkin on metsäpäivä) ja onneksi he sentään pukevat lapsille ne vaatteet, mitä vanhemmat ovat tuoneet. Haalareita on muillakin, mutta Reimateceissään lapseni taitaa olla lämpimimmin puettu.

Jos toppahousut on siellä ihan out, niin ei taida auttaa muu kuin pukea lapselle lämpimämpiä sisävaatteita, joilla tarkenee paremmin ulkona. Olen nähnyt useammassakin kaupassa thermo-sukkiksia tai -legginssejä. Sellaiset tavallisten housujen alle. Näin minäkin teen sellaisina päivinä kun on vähän "lämpimämpää" ja minua epäilyttää että pukevatkohan he tänään lapselle haalarin.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hyvä meininki teidän nykyisessä päiväkodissa! Olen kyllä kuullut, että Saksassa on paljonkin ulkoiluun panostavia päiväkoteja, mikä omien kokemusten valossa kyllä tuntuu hieman epäilyttävältä ;-) 

Tulikin mieleen, kun mainitsit leggarit, että meillä kaapin kätköissä on Ruskovillan kerrasto tytölle. Otanpa sen esiin kylmiä ilmoja varten :-)

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
4/16 | 

Itsellä samanlaisia kokemuksia. Aluksi lapsella oli toppahousujen alla vain sisähousut, mutta kun tarpeeksi monta kertaa lapselle ei puettu toppahousuja ulos, on sillä nykyään thermojeansit jalassa ja niiden alla pitkät kalsarit sekä ulkona että sisällä. Jos on miinusasteita ja lisäksi vielä kylmä tuuli, niin toppahousut ovat todellakin jalassa ja pyydän p.kodin tätejä kiinnittämään huomiota, että ne myöskin puetaan päälle. Lapselle ei ole naurettu, vaikka onkin ollut välillä ainoa lämpimästi puettu lapsi. Nykyään itse huolehtii, että pukee joko kurahousut tai toppahousut jalkaan, vaikka muut eivät niin tekisikään, sillä ei halua olla kylmissään. Lapseni päiväkodissa vaaditaan, että päiväkotiin tuodaan kumisaappaat ja kurahousut mutta niitä puetaan harvoin päälle, vaikka olisi kuinka märkää ulkona. Siinä ei ole kyse mistään kulttuurieroista vaan laiskuudesta/huolimattomuudesta. Olen itse sanonut niin monta kertaa, että haluan noutaa lapseni samoissa vaatteissa, joissa olen hänet p.kotiin tuonut, että välillä hänellä on kesälläkin takki päällä, kun muut ovat T-paidoissa (aamuisin on saattanut olla kylmä ja iltapäivällä huomattamasti lämpimämpää:)

Terveisiä maalta

Ihan samaa meinasin alkaa kirjoittamaan että ei ole kyseessä kultturiero vaan laiskuus. Myös meidän pojan päiväkoti velvoittaa tuomaan kuravaatteet ja talvi-/kesäkumpparit päiväkotiin (maa Saksa), mutta niitä puetaan harvoin päälle. Onneksi poika on sen verran äitiinsä tullut, että jääräpäänä istuu ja sanoo että sitten en lähde ulos jos en saa pukea säänmukaisia vaatteita päälleni ☺️
Ei ole kiva pyykätä kaksia kuraisia farkkuja per päivä (tulee lounaalle kotiin ja menee sitten uudestaan päiväkotiin) jos päiväkodin täti ihan vaan laiskuuttaan ei ole antanut lasten pukea säänmukaisia vaatteita päälleen.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

En olekaan näistä Thermojeansseista kuullut! Täytyy etsiä sellaiset :-) 

Ihailtavan sinnikäs olet pukeutumisasian suhteen ollut! Täytyy kokeilla itselläkin keskustella uudemmalla kertaa ja pidemmällä hermopiuhalla.. :-D

Johanna, Eau De Cologne

Sofia / Rue de Sofia
5/16 | 

Minuakin alkoi ihan "myötä-ärsyttää" asia lukiessani tekstiäsi. Ihan älytöntä, että lapsille ei laiteta tarpeeksi päälle. Minusta Keski-Euroopan talvi tuntuu vielä kylmemmältä kuin Suomessa, sillä ulkomailla on niin kosteaa. Hrrr! Pariisin nollakeli oli niin kylmä, että samoissa vaatteissa tarkenisin Suomen pakkasessa. Enkä usko tuohon karaistumiseenkaan; kylmä on kun on kylmä, ei auta totuttelu kuin ehkä himpun verran. Ja kylmääkin ihmiset tuntevat eri tavalla, mutta en jotenkin jaksa uskoa, että kaikki muut lapset olisivat lämpimissään sisähousuissa. Tsemppiä sinne!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Olen samaa mieltä kanssasi: Kylmä tuntuu täällä pahemmalta toisinaan kuin Suomessa. Ja nuo karaistumis- hommat ovat ihan hölynpölyä ja tuntuu kovin vanhanaikaselta ajattelulta.. 

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
7/16 | 

Monenlaisia kokemuksia, saattaapi olla isommissa kaupungeissa vähän erilaista kuin täällä periferiassa... Asun Etelä-Saksassa lähellä vuoristoseutuja ja täällä kyllä pidettiin päiväkodissa ja koulun ensi luokillakin sekä kurahousuja/saappaita että talvella toppapukuja tai -housuja. Lakit, kaulahuivit ja käsineet myös kuuluvat jokaisen lapsen perusvarustukseen. Nyt jo vähän isommat koululaiset eivät enää toppahousuissa kulje, mutta pipot ja käsineet kyllä ovat pakkaskelillä mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram