Kirjoitukset avainsanalla joulun vietto

"Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta." 

Näin jo juhlitun joulun jälkeen voin vain todeta, että joulu oli ihana täällä Kölnissäkin. Oikeastaan aivan ihana! Marraskuussa vielä haikailin Suomessa vietettävän joulun perään ja olin varma, ettei täällä pimeyden ja lämpöasteiden keskellä joulu tuntuisi läheskään niin jouluiselta kuin kotimaassa. 

Joulun vietto meillä alkoi lauantaina 17.12, kun Kölnin suomalaisella seurakunnalla laulettiin Kauneimpia joululauluja. Hienoa, että meillä ulkosuomalaisillakin on mahdollisuus saada nauttia tästä joka jouluisesta suomalaisesta traditosta. Meille Kölnin suomalaisille on tarjolla täällä myös suomenkielinen joulukirkko ja se on perinteisesti aina tapaninpäivänä.  

Aatonaattona tein pitkän työpäivän kaupalla asiakkaille viimeisiä lahjoja paketoiden ja jutellen joulusta ja siitä, miksi emme matkustaneet tänä jouluna Suomeen. Saksalaiset ovat tottuneet itse viettämään joulua perheen kesken ja traditiot tuntuvat olevan heille tärkeitä. Kun kerroin äitini viettävän joulun kanssamme, sain hyväksynnän kölniläiselle joulullemme. 

Aattoaamuna ensimmäiseksi menin hakemaan lihakauppiaalta varaamani jauhetun maksan maksalaatikkoa varten (mieheni jouluherkku) ja hain herkkupuodista saksalaiseen joulutyyliin sopivaa perunasalaattia. Lisäksi tein vielä paniikissa viimeiset ruokahankinnat. Kaupat olivat nimittäin kiinni sekä joulu - että tapaninpäivän.  

Olimme sopineet suomalaisen ystäväpariskuntamme kanssa, että he tulisivat meille perheineen aattona jouluglögille ja me vuorostaan menisimme heille joulupäivänä ruokailemaan. Ennen jouluglögejä laitoin joulukinkun uuniin ja aloin jännittämään! Maksalaatikon lisäksi en ollut koskaan paistanut kinkkua itse ja pelkäsin, että paistan kinkkuparan piloille. Hyvä siitä kuitenkin tuli, kuten myös maksalaatikosta, jes! 

Lapsi odotti joulupukkia kylään, mutta koska suomen taitoisen pukin löytäminen voi näin joulun aikaan täällä olla hankalaa ja suomenkielinen joulupukki on lapselle se oikea pukki (hänen toinen mummolansa on aivan Napapiirin kyljessä), päätimme, että pukki tai tontut vierailevat meillä sitten salaa. Lahjat olivatkin löytäneet tiensä kuusen lapsen ollessa ulkoilemassa iltapäivällä. 

Joulupöydässä meillä oli kinkun ja maksalaatikon lisäksi suomalaista kylmäsavulohta, bataattilaatikkoa, lanttulaatikkoa, suomalaista limppua, Turunmaa- juustoa ja suomalaista sinappia sekä saksalaista perunasalaattia. Jälkiruuaksi oli tarjolla suomalaista suklaata. 

WhatsApp kuvat ja videot lensivät päivän aikana meidän ja suomalaisten sukulaisten- ja ystävien kanssa. Välimatkasta huolimatta he olivat lämpimästi läsnä joulussamme. 

Aaton ruokajännittämiset ja kokkailut väsyttivät ja meninkin aikaisin nukkumaan. Haaveet miehen kanssa valvotusta aattoyöstä saivat jäädä seuraavaan jouluun. 

Joulupäivän illallisella fiilistelimme yhdessä ystävien kanssa onnistuneita suomalaisia joulujamme Kölnissä. Mietin kiitollisena ruokapöydässä, että miten kyseisestä perheestä onkin vuoden aikana tullut niin läheinen ja tärkeä. 

Illan hämärtäessä aloimme siirtää ajatuksemme seuraavaan suureen juhlaan: Helmikuisiin Kölnin karnevaaleihin ja naamiaisasuihin. 

Eilen tapaninpäivänä saattelin äidin vielä kotimatkalle ja halasin lujaa. Illalla söimme perheen kanssa pizzaa, sillä jouluruuat eivät jostain syystä enää houkutelleet.  

Kiitos kaikille osallisille, joulumme oli upea!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram