Kirjoitukset avainsanalla lapsen hoito

Kävin eilen mielenkiintoisen keskustelun lapsen päiväkotikaverin äidin kanssa. Kaverin molemmat vanhemmat ovat kotoisin Kölnin lähistöltä ja heidän yksilapsisen perheen avuksi rientää viikoittain jompi kumpi mummoista. Äiti oli sitä mieltä, ettei pärjäisi ilman isovanhempien apua, ei sitten mitenkään. Kerroin hänelle, että tätä mieltä olin itse aiemminkin, olin Suomessa suorastaan riippuvainen lähellä asuvan äitini avusta arjen erinnäisissä käänteissä. Kerroin myös, että tällä hetkellä mieskin on suuremman osan arkipäivistä toisessa maassa. Kaverin äiti oli hämmästynyt ja kysyi, miten oikein pärjään arkisin?

Olisi ollut helppoa voivotella ja kauhistella hänen kanssaan näitä "ensimmäisen maailman" elämän hankaluuksia ja ongelmia, mutta tyydyin toteamaan, että yhden lapsen kanssa tämä toisinaan poukkoileva arki menee vaikka päällä seisoen. Vakuuttelin hallitsevani komean kombinaation, joka koostuu omasta työstä, lapsen päiväkotiin vienneistä ja hauista, ruokakaupassa käymisestä, lapsen harrastuksiin viemisestä, ruuanlaitto rumbasta, kodin hoidosta ynnä muusta. 

Tänään heilautin kuumemittarin kainaloon ja kiroilin itsekseni koko talven sahanutta flunssaa. Flunssa näytti tekevän komean paluun allekirjoittaneeseen. Posket punaisena ja huonovointisena lähdin hakemaan lasta päiväkodista. Otti päähän ja ärsytti, että en taaskaan voinut soittaa perheen toiselle vanhemmalle, että josko hän voisi mennä sijastani päiväkotiin. Tai ainahan voisin soittaa, mutta ketä se ulkomaille menevä puhelu sillä hetkellä auttaisi.

Miten sitä sitten oikeasti pärjää, kun ei ole läheisten apua tarjolla? Monellahan lapsiperheellä on tällainen tilanne jo kotimaassa asuessaankin, ettei niitä läheisiä ole apuna käytettävissä, ei vain yksinkertaisesti ole ketään kenen apuun voisi luottaa. Muistan lukeeni tutkimuksesta, jossa todettiin, että yllättävän moni suomalainen lapsiperhe elää täysin ilman minkäänlaisia turvaverkkoja. 

Mielestäni ulkomailla asuminen ei välttämättä tee tilanteesta erityistä, mutta kieltämättä pienen lisämausteen se asiaan tuo. Toki onhan se niin, että hätätilanteessa esimerkiksi Rovaniemeltä hyppää Helsinkiin menevään junaan helpommin kuin Saksaan vievään lentokoneeseen. Marraskuussa, 40 -asteen kuumeessa sängyn pohjalla makoillessa opetin kuusivuotiaalle, kuinka soitetaan hätänumeroon. Ihan vain kaiken varalta, jos vaikka äitimuorille joskus jotain sattuisi kahdestaan ollessamme. 

Jos haluaisi, aika yksinäiseksi täällä "maailmalla" voisi itsensä helposti tuntea. Eikä sitä yksinäisyyden ja avuttomuuden tunnetta välttämättä poisteta Suomeen menevien whatsapp- viestien tai skypepuheluiden avulla. Eikä sitä yksinäisyyttä poista välttämättä sekään, että uusista ihmissuhteista on nopeasti tullut läheisiä ja toisten suomalaisten kanssa ollaan kuin yhtä perhettä. Apua varmasti löytyisi, mutta olen itse ainakin luonteeltani enemmän sellainen, että tässä kyllä pärjätään, minä mitään apuja tarvitse. Itsepä olemme elämäntilanteemme valinneet, eikä tässä auta itku markkinoilla. 

Olen kuitenkin hiljalleen myöntynyt siihen, ettei tämän naisen tarvitse olla supernainen. Ei tarvitse aina jaksaa olla niin pirun vahva, vaan sitä apua voi pyytää, ihan jo vaikka vähemmän tutuilta ihmisiltä. Elämässä on tilanteita ja hetkiä, jolloin apua voi olla syytä hankkia, ennen kuin tuskastuu täysin arjen mahdottomuuteen. Oli se sitten meille jokaiselle henkilökohtaisesti millaista apua hyvänsä. Vuoden 2018 kunniaksi olenkin päättänyt luopua periaatteesta "meille ei tule siivoojaa" ja miten ihanaa onkaan tällä hetkellä ajatella, että meille todellakin tulee siivooja.

 

 

 

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram