Kirjoitukset avainsanalla Gluteeniton elämä

Viikko sitten elämäni hieman mullistui. Olin tapaamassa lääkäriäni aktivoituneen perussairauteni, Chronin taudin vuoksi. Tosin oma lääkärini oli kesälomailemassa ja pääsin tehokkaalta vaikuttavan sijaisen juttusille. Siinä selaillessaan allekirjoittaneesta tehtyjä muistiinpanoja, kysyi hän kuin ohimennen: "Kai noudatette edelleen gluteenitonta dieettiä, täällä lukee, että vuonna 2016 verikokeista on löydetty viitteitä sille, että elimistösi ei kestä viljaa?". 

Tämä edellä mainittu uutinen, oli sitten kaikessa muussa hässäkässä jätetty itselleni selvittämättä ja istuin jähmettyneenä paikallani kuunnellessani lääkärin paasausta, siitä kuinka tärkeää olisi ollut pysyä ruokavaliossa.Toki on hyvä, että näin asia nyt sitten tuli itsellenikin ilmi ja löytyi tekijä, joka entisestäänkin on vaikeuttanut omia suoliasioita. Mutta olisihan se ollut kiva tietää aiemmin ja ehkä oma olokin olisi ollut parempi viimeisen kahden vuoden aikana. Noh, ainakin kirjaimellisesti siltä istumalta viljatuotteiden nauttiminen loppui sitten siihen. Vaikea pala tällaiselle viljatuotteiden suurkuluttajalle. 

Asia on itselleni toki vielä uusi, mutta jotain havaintoja olen sen suhteen jo tehnytkin muutamissa ruokakaupoissa.

- Lähellämme sijaitsevassa halpakauppa Netossa on tarjolla vain yksi gluteeniton näkkäripaketti sekä Dr. Oetkerin gluteeniton salamipizza pakastealtaassa. 

- Terveystuotteita myyvässä Reformhausessa oli hienosti yksi seinä omistettu kaikenlaisille gluteenittomille tuotteille, kuten puuroille, mysleille, jauhoille, leiville, kekseille yms. 

- Kalliin puoleinen ruokakauppa Edeka sen sijaan tarjoaa myös kivasti tuotteita, mutta hinnat kun muutenkin ovat kalliimpia, nämä gluteenittomat tuotteetkin keventävät kukkaroakin kivasti. 

- Biokauppa Dennsin surkea valikoima yllätti 

- Ravintoloissa ei pääsääntöisesti ole tarjolla gluteenitonta vaihtoehtoa, joten oma valikoima jää valitettavan pieneksi. 

Ja voi, tämä ravintola-asia itseäni surettaa kaikista eniten. Minä kun niin olen rakastanut kölniläistä ravintolakulttuuria ja sitä, että ravintoloita on niin moneen makuun (paitsi nyt sitten tähän). Pari viikkoa sitten olimme keliaakikko- kaverin kanssa viettämässä päivää Aachenissa ja siellä löysimme sattumalta viehättävän, gluteenittoman ja vegaanin konditorian. Jatkossa pitää ottaa Aachen sitten useammin kohteeksi. Kansikuvan ihana leivos on muuten tästä konditoriasta. 

Minkäs teet, elämä ei aina mene niinkuin itse suunnittelisi tai toivoisi ja note to myself, asiat voisivat olla niin paljon pahemminkin. Joten nyt sitten otan tästä gluteenittomasta elämästä kaiken sen irti minkä voin ja pidän sormet ristissä, että vatsaoireet pysyvät nyt kurissa. 

Ja ihan kohta pääsen muuten tutustumaan Suomen valikoimiin, en jaksa odottaa, sillä niitä karjalanpiirakoita on ainakin kokeiltava!

Kaikki vinkit niin Suomen kuin Saksankin osalta tämän aihealueen alle liittyen ovat tervetulleita! 

Chrohnin taudista olen kirjoittanut tässä ja tässä 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (12)

Terveiset Keski-Euroopasta
1/12 | 

Amazon voisi pelastaa tässäkin asiassa. Ja Schär on laaja ja hyvä merkki. Gluteenittomat puurohiutaleet saa hyvin Suomesta.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hei, kiitos- tuota Amazonia en ajatellutkaan, täytyy tsekata. Schärin tuotteita olenkin jo testannut ja iloinen yllätys oli löytää myös leipää jyvillä, ei vain sitä vaaleaa höttöä. 

Tämä kaikki on vielä niin uutta, mutta kiinnostuneena opettelen :-) 

Johanna, Eau De Cologne

MatkaMartta
2/12 | 

Tsemppiä! Itse olen myös jossain määrin vatsaongelmainen, keliakia on poissuljettu, mutta vehnän välttelyä lääkäri suositteli ja se kyllä auttaa, mutta olen ollut ihan liian laiska siinä... Täällä gluteenittomia jauhoja saa paremmin kuin valmiita tuotteita ja suomesta olen tuonut tattarijauhoja, niillä saa vähän lisää kuituja ja myös psylliumin olen tuonut Suomesta. Täällä kun gluteenittomat jauhot ovat melkein pelkästään ihan vaaleita. 

Alankomaalainen
3/12 | 

Kokeile tattaria ja leivo itse leipäsi. Myös mantelijauhe sopii leivonnaisiin, ehkä myös perunajauho.
On olemassa helppoja pataleipäreseptejä, joihin luultavasti voi käyttää gluteenittomia aineksia.

Ansku79
4/12 | 

Suomessa Lidlissä on hyvä valikoima vehnättömiä tuotteita. Sieltä olen löytänyt esimerkiksi ihanan suklaakakun ainekset ja oikein hyviä riisipiirakoita pakastetuotteena.

Nuttu nurin onni oikein
Liittynyt30.8.2015
5/12 | 

Liity ihan ekaksi Facebookin ”gluteenittomiin” ryhmiin, helpottaa kivasti hakemista. Suosittelen ainakin ryhmiä Gluteenittomat tuotteet ja ruokapaikat ( enimmäkseen kylläkin suomalaisia juttuja, osin muutakin), Gluteeniton matkailu ja Gluteeniton maailma. Sieltä saa hyviä vinkkejä! Itse olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota jo 8 vuotta (ex- pulla- ja leipähiiri...) enkä oikeastaan koe sitä enää miksikään ongelmaksi. Suomessa asia on hyvin tiedostettu, ja aika monessa muussakin maassa. Toki joskus pitää hiukan kävellä/ajella enemmän, jos himoitsee jotakin tiettyä ihanaa. Ja joskus se, ettei saa sitä, voikin olla aika hyvä juttu. 😉 Tsemppiä ja hyviä löytöjä! Niin, ja itse leipomalla onnistuu useimmiten vain vaihtamalla ohjeen jauhot gluteenittomiin (paitsi pullan teossa.....).

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hei, kiitos! Ihanan kattava infopaketti, näitä tutkimaan siis :-) En oikein malta odottaakaan mitä kaikkea sieltä Suomesta sitten löytää! 

Johanna, Eau De Cologne

Nuttu nurin onni oikein
Liittynyt30.8.2015
6/12 | 

Ja vielä yksi juttu, takuuvarma tuhdin siemenleivän resepti:

100 g auringonkukansiemeniä
100 g kurpitsansiemeniä
100 g seesaminsiemeniä
100 g pellavansiemeniä
100 g mantelijauhoa
100 g pähkinäjauhoa
5 kananmunaa
1 dl öljyä
1-2 tl suolaa
Kaikki aineet sekaisin, kaada pitkulaiseen leipävuokaan ja paista 175 asteessa n. tunti. Aina onnistuu!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Oi, nämä! Pähkinäisiä leipiä kun tykkäsin jo aiemminkin syödä! Varmasti hyvää- kiitos sinulle kaikista vinkeistä :-)

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
8/12 | 

Tämä helpottaa Suomessa paljon elämää, tutki koko valikoima läpi, kuivatuotteet kuten lettujauho tai kuivakakkuseoksen voi ostaa mukaan Suomessa käydessä, tai joku voi postittaa jouluksi valikoiman, kunnes saksalaiset vastaavat löytyvät. https://www.vuohelanherkku.fi/ Leipomo on kasvanut vuosi vuodelta valtavasti ja koko leipomorakennus on täysin gluteeniton, niin ei varmasti tule ongelmia: ässiä, suklaakeksejä, mustikkarahkapullaa, pikkupizzoja, ihan kaikenlaista löytyy valmiina. Helpottaa muutosta alkuun. Sitten kun aihe on arkisempi, huomaa että pärjää ilman viljoja ihan helposti, ja ravintolassa pyytää vain pihvin/kalan ja juurekset/salaatin, niin vaikka listalla ei ole gluteenitonta, niin osaavat kyllä usein tehdä kun itse osaa pyytää helpolla tavalla. Ei sitä gluteenitonta viljaa tarvii joka paikkaan saada, moni ruoka toimii helposti viljattomana. Ja suomalainen lääkäri Antti Heikkilä asuu vaimoineen nyt Hampurissa, ja tuntee Saksan gluteenittoman tarjonnan, koska hän markkinoi viljatonta tai gluteenitonta ruokavaliota työnsä puolesta. Seuraa hänen facebookiaan, tai kysy häneltä vinkkiä. https://www.anttiheikkila.com/terveysklubi/ https://www.facebook.com/eimedikalisaatiolle/ Ja jos gluteeniton ei täysin sinua paranna, tutustu amerikkalaisen kirurgin kirjaan Steven Gundry: The Plant Paradox ja erityisesti hänen uusi keittokirjansa on mahtava. Nimenomaan saamallesi diagnoosille. Hyvää vointia toivottaen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat