Lapsen huoneen ikkunalaudalla kehyksissä komeilee kaksi uintimerkkiä, pingviini ja merihevonen. Hänellä on neljävuotiaana taskusssaan uimataito ja hurja määrä positiivisia onnistumiskokemuksia uimatunneilta. Hän on saanut myös uimakoulunsa "nuorin uimari koskaan"- tittelin lunastaessaan ensimmäisen merkkinsä kolmevuotta juuri täytettyään. Nämä on asioita, joista vanhempana voi olla ylpeä ja onnellinen. 

Itse harrastin lapsena paljon, lähes kaikkea mitä pieni synnyinkuntani keksi harrastuspuolella tarjotakaan. Kokeilin ja harrastin laidasta laitaan, mutta en oikein koskaan ollut missään erityisen hyvä. Koska minä ja moni kanssani 80- luvulla syntynyt on ehkä myös harrastanut jotain vanhempiensa toiveesta (itselleni pianon soitosta tuli hyvin äkkiä "pakkopiano"), olen aina ollut sitä mieltä, että oma lapsi saa harrastaa mitä itse toivoo ja mikä häntä oikeasti kiinnostaa. Olin myös päättänyt, ettei kiirettä lapsen harrastuksien löytymiselle ole. 

Kaksi vuotta sitten muutimme sattumalta taloon Kölnissä, joka sijaitsee aivan pienen uimakoulun vieressä. Uimakoulu on niin lähellä, että sinne voi hyvällä säällä hipsiä kylpytakki päällä. Lapsi oli ennen muuttoamme kesällä jo osoittanut lomamatkallaan innostuksensa uintiin (ensi vetonsa hän on siis ottanut kaksivuotiaana). Ilmoitimme hänet ensin taaperouintiin, jossa kävin hänen kanssaan altaassa ensimmäiset kuukaudet yhdessä. Tämän jälkeen hän sai taitojensa ansiosta luvan siirtyä isompien ryhmään. 

Koska ensimmäisen vuoden muuton jälkeen olimme kotona kaksistaan päivät, eikä lapsi ollut hoidossa, tuntui tarpeelliselta myöskin kartoittaa millaisia muita harrastuksia tai kerhoja lähellämme olisi. Ennen muuttoa meillä oli tiedossa, että Kölnissä kokoontuu seurakunnan tiloissa suomalainen kielikoulu eli suomikoulu, jonka lapsi pystyi aloittamaan kolme vuotta täytettyään. Kerran viikossa kokoontuva ryhmä on tärkeä, niin sosiaalisten suhteiden kuin suomen kielen säilymisenkin kannalta. 

Kolmas lapsen harrastus tällä erää on tanssi. Kerran viikossa kokoontuva tanssiryhmä on kiva lisä uinnin ja suomikoulun lisäksi. Olen tosin sitä mieltä, että kun lapsi ensi syksynä aloittaa koulun, silloin myös harrastusten määrää voi/täytyy hieman karsia. Tällä hetkellä meillä on harrastupäivät niin, että näinä päivinä lapsi ei ole päiväkodissa. 

Alle kouluikäisten lapsien harrastukset vaikuttaisivat täällä olevan pääosin iltapäivällä. Tanssitunti alkaa meillä klo jo 14.30 ja uimakoulu on aiemmin alkanut klo 15.30. Suomikoulu kokoontuu klo 16.15. Tällaiset pienempien lasten harrastusajat puoltavat mielestäni aika hyvin Saksassa vallitsevaa kotiäiti- kulttuuria.

Kuinka paljon harrastukset maksavat: 

Tanssikoulu 15 e kuukaudessa / 45 min. viikossa

Uimakoulu 168 e euroa lukukaudessa/ 30 min. kerta / 14 kertaa lukukaudessa

Suomikoulun lukuvuosimaksu on 100 e. 

Näkisin, että nämä harrastukset ovat aikalailla kohtuuhintaisia. On myös kiva, että näissä on mahdollista käydä arkena, näin ollen viikonloput ovat vapaata kaikelle muulle. Mikäli asuisimme Suomessa, arki täyttyisi eri tavalla, eikä välttämättä näin moneen lapsen harrastukseen olisi mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä iloitsen valtavasti siitä, että lapsi on löytänyt oman paikkansa harrastusryhmissä ja saa harrastusten avulla kasvattaa omaa henkistä pääomaansa, josta on varmasti tulevaisuudessa hyötyä. 

Kommentit (2)

Jonna
1/2 | 

Tuo tanssiharrastus on aika edullinen! Me olemme täällä asuessa kokeilleet aika monia harrastuksia, esimerkiksi alussa kävimme seurakunnan leikkipiirissä (ilmainen) ja kaksi isointa taidekoulussa (32€/kk, 2 oppituntia viikossa)). Lisäksi olemme olleet temppujumpassa (edullinen, paikallisen voimisteluseuran pitämä) ja isoin pelaa sulkapalloa kilpailuryhmässä (treenit kahdesti viikossa ja kisat lauantaisin 8 x vuosi). Nyt isoin on lisäksi koulun jälkeen kuorossa (ilmainen) kerran viikossa. Keskimmäinen taas puolestaan käy iltapäiväkerhon yhteydessä kokkaus- ja leipomiskerhossa sekä tyttöjen kerhossa. Viime vuonna hän oli savityökurssilla iltapäiväkerhossa. Ja toki olemme myös suomikoulussa mukana. Kolmen lapsen kanssa vastaan tulee vielä enemmän aikataulujutut, miten löytää aikaa kaikkien kolmen harrastuksille ja kavereitakin pitäisi kaikkien kolmen ehtiä tahoillaan tavata. Tällä hetkellä kaksi nuorempaa eivät käy missään ohjatussa liikunnassa, kun aiemmin tykkäämämme jumppa loppui. Joku uusi liikuntajuttu olisi siis etsinnän alla, mutta toisaalta olemme nyt kyllä nauttineet useammasta vapaasta iltapäivästäkin. Helpompi sopia niitä leikkitreffejäkin kavereitten kanssa. Ja kyllähän sitä omatoimisestikin tulee uimassa ja luistelemassa käytyä. On kätevää, kun asumme vain 1 km päässä jäähallista!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015
2/2 | 

Kovasti teilläkin riittää menoja arjessa :-)

Ehkä tärkeintä lapselle kuitenkin on se tekemisen mielekkyys, eikä niinkään harrastusten määrä, tätä olen joutunut useaankin otteeseen pohtimaan miettiessäni, onko kolme harrastusta liikaa noin pienelle ihmiselle.. 

Tanssikoulumme oli muuten aiemmin puolet kalliimpi, mutta sitten "säästökettuna" löysin tämän edullisemman paikan :-D

Johanna, Eau De Cologne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram