Tasan tarkalleen tänään lapsi on ollut koulussa 12 päivää. Juhlallisin elein aloitettu saksalainen koulutaival alkoi 30.8. Kaksi viikkoa ovat kuluneet tosi nopeasti ja päiväkotiajat tuntuvat kaukaisilta. Kiitollisia kuitenkin ollaan, että viimeinen päiväkotivuosi oli menestyksekäs ja valmisti lasta koulun aloitukseen.

Päiväkodissahan osa vanhemmista aloitti jo koulureppu- hössötyksen maaliskuussa ja kyselivät meiltäkin aina välillä, että jokos se reppu on hankittu?! No ei ollut ja heräsimme asiaan vasta siinä vaiheessa, kun päiväkodissa ilmoitettiin olevan koulureppujen esittelykierros. Lapsen päiväkotikavereille oli lähes kaikille hankittu kölniläisen Ergobag- firman 250 euroa maksavat reppusetit. Kyseisen yrityksen reput ovatkin ihan ok ulkonäöltään (oon aina jaksanut kauhistellut laatikkomaisia hökötyksiä) ja ilmeisesti siltä ergonomialtaan.

Periaatteestakaan en halunnut lapselle sitä kalleinta vaihtoehtoa vaan sanoin, että se on valittava sitten jostain halvemmasta hintaluokasta- Noh, onhan se 200 euroakin repusta hirveä summa, mutta värit yms. on ainakin tosi kivat omaankin silmään, jos nyt jotain lohdustusta haluaa asiasta löytää. Repun lisäksi mukaan pakettiin tuli urheilukassi ja muutama penaali.

Täytyy tähän väliin huomauttaa, että kaikki vanhemmat eivät todellakaan hanki lapselleen sitä kalleinta mallia, vaan edullisemmastakin hintaluokasta löytyy hyvin. Meidän tapauksessa syytän asuinaluetta- osa lapsistahan tuodaan Porscheilla kouluun ja suorastaan rahan kahinan voi korvissa kuulla, jos näin kärkevästi uskallan kuvailla.

Repun lisäksi toinen tärkeä koulun aloitukseen liittyvä on koulutuutti eli Schultüte. Perinteisesti vanhemmat (äidit) askartelevat lapselle tötterön, jonne sisään sitten laitetaan erilaisia lahjoja. Me laitettiin enimmäkseen koulutarvikkeita, joita opettajan antamaan listaan oli kirjattu. Ja ei, meillä kullannuppu ei saanut lisäksi sitä isoa lahjaa vaan ystäväni kankaasta tekemä tuutti muotoutui sitten tyynyksi ja mielestäni tämä 50 euroa maksanut tötterö/tyyny oli oikein riittävä ja ihana lahja. Koulun aloitukseen sai rahaa kulumaan kaikkinensa kyllä yllättävän paljon, vaikka ainakin ensimmäiset kirjat näyttäisivät tulevan koulusta suoraan.

Ensimmäinen koulupäivänä lapset ottivat nämä tavaraa täynnä olevat tuutit mukaan, vaikka ne avattiin sitten kotona vasta koulupäivän jälkeen. Aamu alkoi lähikirkossa siunauksella ja sen jälkeen koulussa oli juhla, josta lapset lähtivät yhdessä kummioppilaansa kanssa luokkaan. Lapset ja opettaja olivat keskenään luokassa tunnin ajan. Tällä aikaa me vanhemmat juttelimme koulun pihalla keskenämme ja tutustuimme iltapäiväkerhoon, joka on muuten osoittautunut ihan huippuihanaksi paikaksi. Saksalaisille koulunaloitus on suuri juhla ja sitä vietetään yleensä kera sukulaisten, muutamat vanhemmat ilmoittivatkin varanneensa lounaspöydän ensimmäiselle koulupäivälle jo helmikuussa.

Koulu alkaa joka aamu klo 8.10 ja tässä on ollut uudenlainen rytmin opettelu meille lapsen kanssa, mutta onneksi aamut ovat vielä valoisia, eikä puoli seitsemän herätykset tunnu niin pahalta. Opettajat ovat tosi kivoja ja toisiin vanhempiin on ollut hauska tutustua, suomalaisuus tuntuu kiinnostavan ja osa heistä on ystävällisesti ilmoittanut puhuvansa miellellään englantia sen jälkeen kun kuulivat, että juttelin erään, entuudestaan tutun vanhemman kanssa englanniksi.

Vanhempainillassa muutama päivä sitten opettaja sanoi, että tässä vaiheessa lapsen läksyihin ei saa puuttua, sillä ne tehdään iltapäiväkerhossa ja lapselle ei tule luoda lisäpaineita kotona. Tehtäviä ei siis saa alkaa tekemään lapsen kanssa keskenään. Plussan puolella ollaan edelleen tässä kouluasiassa näin kahden viikon jälkeen, tulevaisuus näyttää tuoko lapsen kaksikielisyys opiskeluun haasteita.

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram