Eilen tiistaina oli varmasti yksi kevään jännittävimmistä päivistä, sillä lapsella oli tulevien ekaluokkaisten terveystarkastus uudella koululla. Lapsihan oli tarkastuksessa jo viime vuonna ja tästä viimekertaisesta jäi lapselle ikävä muisto. Lääkäri puhutteli lasta ilkeästi ja tilanne päättyi siihen, että lääkäri katsoi lapsen olevan epäkypsä aloittamaan koulun. Näin jälkikäteen olemme olleet kauhukokemuksesta huolimatta kiitollisia, ettei lasta sitten kouluun laitettu, sillä vuodessa on tapahtunut huimaa kehitystä. 

Aamulla, klo 8.30 koululla oli vastassa kaksi lääkäriä. Ensimmäisen lääkärin kanssa juttelimme lapsen syntymästä, kielitaidosta ja siitä miksi olemme vuonna 2014 muuttaneet Kölniin. Hän mittasi pituuden ja punnitsi, tarkasti näön ja kuulon sekä testasi lapsen hienomotorisia taitoja piirrustus- ja kirjoitustehtävien avulla.

Lääkäri oli myös kovin kiinnostunut, miksi suomalaisena perheenä emme lähde koulun alkaessa takaisin Suomeen, "sillä Suomessahan on maailman paras koulujärjestelmä". Jotenkin nämä kyselyt aina Suomeen lähdöstä hämmästyttää, sillä en oikein tiedä mitä vastata. Lääkärille tyydyin toteamaan, että ainakin toistaiseksi olemme onnellisia täällä Kölnissä.  

Toisen lääkärin luona käytiin myös kielitaitoa läpi ja lapsi toisteli jännittyneenä lauseita lääkärin perässä. Lapsen piti myös laskea kahteenkymmeneen saakka ja luetella missä jokin tavara tai eläin oli, oliko se kenties pöydän alla, vieressä vai päällä. Lisäksi lääkäri testasi karkeamotorisia taitoja, jolloin lapsi sai hypellä kahden lattialle piirretyn ruudun välillä. Lopuksi lääkäri vilkaisi papereita ja kysyi, että "Miksi oikein halusitte lapsen kouluun jo viime syksynä?" ja lisäsi perään vielä vastausta odottamatta "onneksi, ette laittaneet lasta kouluun viime syksynä, sillä vasta nyt on hänen aikansa ja hän on nyt siihen täysin valmis". 

Parasta tässä kaikessa oli se, että tällä kertaa lasta kehuttiin vuolaasti lääkäreiden toimesta, mikä toivottavasti lievitti hänelle viime vuodesta jäänyttä huonoa fiilistä. Ainakin tyttö oli itsestään selvästi ylpeä ja äiti toki myös! Seuraava testi onkin sitten maaliskuussa, jolloin lapsi menee oikeaan koululuokkaan opettajien kanssa niin sanottuun koululeikkiin. Kaikkinensa tämä koulun aloitusprosessi on täällä kovin mielenkiintoinen. Se olisi hiljalleen myös sen kalliin, omakotitalon näköisen koulurepun hankinnan aika.. 

Kommentit (2)

äiti ja opettaja
1/2 | 

Ei ole aina helppo päättää koulun alkaminen, jos lapsi on syntynyt loppuvuodesta eikä ole vielä koulunkäyntvelvollinen. Lääkärintarkastuksessa tarkastetaan lapsen terveydentila, motoriikka ja puheen kehitys, että lapselle voidaan ajoissa neuvoa mahdollisesti  ergo- tai puheterapia, jonka sairausvakuutukset maksavat. On tarkoitus, että kaikki lapset pärjäävät koulussa samassa tahdissa  seuraavat vuodet 18 vuotiaaksi asti, jolloin koulunkäyntivelvollisuus loppuu. Lainsäätäjänä valtio velvoittaa itsensä  huolehtimaan siitä, että kukaan ei jää matkalle syrjäytetyksi. Pidän hyvänä sitä, että ammattikoulun käyminenkin  kuuluu koulunkäyntivelvollisuuteen.   Joissakin tapauksissa on tarpeellista ohjata lapsi  alusta asti erityisopetukseen.Erityislapsella on erityinen opintie,tukiopetus ja ammatinvalinta.  Sanaa "koulukypsyys" ei enää käytetä. Koulun aloitus yritetään tehdä mahdollisimman "pehmeäksi". Ensimmäisten luokkien opettajat tutustuvat tuleviin oppilaisiinsa kevään mittaan monella tavalla ja lapset opettajaansa ja kouluunsa. Koulun aloituspäivä onkin sitten iloinen tervetuliaisjuhla ei vain koulualalokkaalle vaan koko perheelle, nuoremmille sisaruksille, vanhemmille, kummeille, mummeille ja vaareille. (Äidiltä vain tahtoo pirahtaa ilon- ja eronkyynel silmään, vaikka kuinka on karaissut mieltänsä!) Periaatteessa kaikissa osavaltioissa on samantapaiset käytännöt, vaikka on paikallisia erojakin. Koulunkäynti on hauskaa!

Terhipe
2/2 | 

Ei varmasti ollut kiva kokemus vuosi sitten, mutta ihana kuulla, että vuodessa on kiritty muut kiinni! Mut on laitettu syntymäpäivän (marraskuussa) eikä lasketun ajan (helmikuussa) mukaan (Suomessa) kouluun. Ensimmäinen lukukausi oli sellaista pyöritystä, siis hirveä, koska en lapsena tajunnut, mistä vaikeudet johtui. Vuodessa kirin toiset kiinni, mutta jos joutuisin vanhemapana saman eteen, tiedän varmaksi, mitä tekisin 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram