Kello on nyt kymmenen aamulla Saksan aikaa. Tunti sitten saattelin tyttäreni päiväkotiin ja istutin hänet hoitajan auton kyytiin. Tänään on nimittäin päiväkodin retkipäivä Leverkuseniin. Retkikohteeseen on matkaa Kölnistä noin 40 km. 

Retket meidän päiväkodista toteutetaan niin, että muutamat vanhemmat lähtevät autoilla mukaan ja lisäksi hoitajat ottavat lapsia kyytiin. Toisinaan he menevät sitten kävellen elokuviin tai teatteriin hoitopäivän aikana. Retket kieltämättä tuovat positiivisen lisän päiväkotielämään, mutta olen ollut ehkä hieman kauhuissani siitä, että jotkut retkikohteet ovat aika kaukanakin Kölnistä.

Pidemmille retkille pakkaamme kotona lounaseväät mukaan, mutta muuten kaikki kustannukset, kuten pääsyliput ja naposteltavat kuuluvat kuukausittaiseen päiväkotimaksuun.

Päiväkodin kevät huipentuu muutaman viikon päästä toteutuvaan yön yli kestävään reissuun 100 kilometrin päähän kotoamme, Hollanin rajan tuntumaan. Mukaan lähtevät lähes kaikki 4-6- vuotiaat lapset. Matka alkaa eräänä torstaina, aamulla klo 9 ja paluu tapahtuu sitten perjantaina bussin kurvatessa takaisin päiväkodille klo 18.

Voitte vain arvata, että tästä reissusta on puhuttu koko kevään ajan, niin kotona kuin päiväkodissa. Hoitajilla tuntuu olevan erilaisia näkökantoja siitä, kannattaako hieman arkailevan tyttäremme liittyä mukaan. Yksi on sitä mieltä, että tottakai ja toinen vähän empii siksi, ettei perheellämme ole autoa ja emme pääse nopeasti paikan päälle hätätilanteen sattuessa. Asiasta keskusteltaessa on tehnyt mieli sanoa, että "eihän oletuksena voi olla se, että kaikilla perheillä on auto ja miksi hiivatissa pitää lähteä sitten noinkin kauas yöpymään?". Olemme nyt kuitenkin siinä oletuksessa, että lapsi voi lähteä mukaan jos haluaa ja katsotaan asiaa sitten lähempänä lähtöpäivää.

Alla olevassa kuvassa lista siitä, mitä matkaan pitäisi pakata mukaan: 

Vaikka saksalaisille tämän kaltaiset lasten yön yli -retket tuntuvat olevan normaalia hommaa, itseäni arveluttaa ja eniten tosiaan tämä pitkä matka. Helpompaahan se olisi, jos lapset yöpyisivät päiväkodissa tai Kölnin tuntumassa, jonne vanhemmat pääsisivät nopeasti paikalle ylitsepääsemättömän ikävän yllättäessä.  

En oikein tiedä mitä ajatella: Toisaalta olen sitä mieltä, että matka tulee olemaan varmasti hieno kokemus. Olen koittanut rohkaista lasta, että hyvin menee ja varmasti siellä tulee kivaa olemaan. Mutta toisaalta en tiedä, tarvitseeko vielä viisivuotiaan olla niin reipas, että pitäisi pärjätä vieraammassa seurassa kaksi pitkää päivää?

 

 

Kommentit (5)

"Entisten arkojen lasten äiti"
3/5 | 

Kyllä niitä kokemuksia ehtii vielä kertyä! Lapsesi ei jää mistään paitsi, vaikka tältä reissulta vielä pois. Anna lapsesi olla rauhassa oma arka itsensä, hän kyllä rohkeintuu omassa tahdissaan. Tee päätös lapsen puolesta, ettei hänen tarvitse yrittää esittää reipasta, eikä reissusta tule huonoa kokemusts.

Vierailija
4/5 | 

Itse en jättäisi näin isoa päätöstä lapsen päätettäväksi. Kun tunnet lapsesi, niin osaat arvioida, kummasta ratkaisusta on lapsellesi vähemmän haittaa. Onko lapsesi harjoitellut yökyläilyjä lähellänne ja kuinka ne ovat menneet? Pystyykö lapsesi olemaan turvallisin mielin noin pitkän ajan ilman vanhempia / muita omia ihmisiä? Lapset oppivat asioita eri tahtiin ja jokaisen lapsen omaa tahtia on kunnioitettava. Pahimmillaan aran lapsen kohdalla näin pitkä retki on traumaattinen kokemus. Tsemppiä päätökseen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram