Vappu ei ole koskaan ollut oma kalenterivuoden suosikkini juhlapäivistä. Ylioppilaslakkikin on pysynyt laatikossaan äitini varastossa ylioppilaspäivän jälkeen. Enkä muutenkaan oikein innostu näistä suomalaisista ns. pakollisista juhlista. Parhaat bailut ovat mielestäni muulloin kuin vappuna tai juhannuksena.

Yllättäen, vappu onkin saanut uudenlaisen merkityksen Saksaan muuton jälkeen. Ensimmäisen saksalaisen vapun lähestyessä hykertelin onnesta, ettei tarvitsisi välittää vapusta, vaan saisi olla vaan. Kuitenkin aika pian huomasin olevani puuhamassa vappujuhlia suomalaiselle seurakunnallemme ja tänä vuonna vietimme kolmatta kertaa yhdistettyä jumalanpalvelus- ja vappubrunssia. 

Tapahtuma on tavoittanut mukavasti suomalaisia ja muutamia saksalaisiakin. Tänäänkin ilmassa oli paljon naurua, hyvää mieltä ja ennen kaikkea suomenkieltä! Brunssipöytä on yleensä täyttynyt erilaisista vappuherkuista ja tänään, heti herätessäni haaveilin saavani munkkeja. Onneksi pari ihanaa seurakuntalaista olikin niitä leiponut! Meillä Kölnissä on tosi ihana suomalaisjoukko, ettei voi kuin olla kiitollinen kaikkien panoksesta onnistuneeseen juhlaan. 

Ensimmäinen toukokuuta on Saksassakin vapaapäivä ja jotkut tykkäävät vappuaattona "tanssia itsensä toukokuulle", mutta nämä päivät eivät pidä sisällään samankaltaista hypetystä kuin Suomessa. Jostain syystä meille on tänne kotiin Kölniinkin nyt kolmen vuoden ajalta syntynyt sellainen perinne, että vappuaattona syömme nakkeja ja perunasalaattia ja koti täyttyy ilmapalloista ja serpentiineistä. Kolmen hengen vappubileemme ovat jo tärkeitä lapsellekin. 

Toivotin muuten eilen ruotsalaisille työkavereilleni "Glada vappenit", mutta he eivät tätä ymmärtäneet. Sanoivat, etteivät koskaan olekaan kuulleetkaan kyseisestä vappenista. Eli tämä kielikukkanen lienee sitten kuitenkin suomalaista alkuperää tai suomenruotsalaisesta puhekielestä tullutta? 

Kuva @Laura Lipponen
Kuva @Laura Lipponen

Kuva @Laura Lipponen
Kuva @Laura Lipponen

 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Perinteiden pitää elää ja muuttua. Hauska lukea, että  teille  ovat vuosikymmenten aikana  vakiintuneet omat suomalaiset vappuperinteenne. Etelämmässä Reinin yläjuoksulla  meitä on pieni joukko, ja meidän suomalainen perinteinen vappumme   Saksalais-Suomalaisen yhdistyksen Kurpfalzin paikallisosastossa (Mannheimin ja Heidelbergin ympäristössä) on  vappuralli. Tarkoittaa sitä, että tietyn reitin varrelta pitää löytää määrätyt paikat ja löytää vastaukset tehtäväpaperin kysymyksiin. Päätepaikassa syödään yhdessä ravintolassa kunnes voittaja selviää. Voittaja saa pienen palkinnon ja kunnian valmistella seuraavan vuoden rallireitin. Kukaan ei tuo näytille ylioppilaslakkiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram