Saksalainen kylpyläkulttuuri on saanut minut hämmentyneeksi. Ennen Kölniin muuttoa se ei ollut minulle millään tavalla tuttua. Hiljalleen minulle on kuitenkin valjennut mistä oikein on kysymys. 

Selvinnyt on, että ihmiset saunovat alasti miesten ja naisten kesken. Saunoissa ei heitellä itse löylyä, vaan hommaan on erillinen löylyttäjä, joka tulee tasaisin väliajoin tekemään työnsä. Joissain kylpylöissä uidaan täysin alasti myöskin miesten ja naisten kesken.

Olimme juuri muuttaneet ja olin lapsen kanssa leikkipuistossa, jossa juttelin tuntemattoman isän kanssa. Hän kyseli muutostamme ja siitä, miten elämä on Kölnissä on lähtenyt sujumaan. Erotessamme hän kehoitti minua myös kokeilemaan erästä kylpylää, jossa olisi hyvä ja rento tunnelma. Kun kotona etsin tietoa kyseisestä paikasta ja minulle selvisi, että kyseessä on naku- kylpylä, järkytyin. Miten perverssiä olikaan ehdotella tuntemattomalle naiselle käyntiä naku-uimalaan, oli ensimmäinen ajatukseni. 

Eilen päätimme perheen kanssa lähteä kokeilemaan saksalaista kylpylää ensimmäistä kertaa. Claudius therme Kölnissä on paikka, jossa ollaan altailla uimapuvut päällä ja jossa saunaosasto ja naku-uintiosasto ovat erikseen. Lapset ovat paikkaan tervetulleita, mutta maksavat saman hinnan kuin aikuisetkin (17,50 e / 2 h). 

Matkasimme Kölnin jakavan Rein- joen toiselle puolelle kaapelihissillä. Kylpylä sijaitsee aivan toisen puolen hissiaseman vieressä. Tarkistelimme vastaanotosta kylpylän sääntöjä ja oli yllätys, että lapsetkin olisivat tervetulleita sauna-alueelle. Todettiin tosin mieheni kanssa, ettemme haluaisi lasta sauna-alueelle viedä, vaan mahdolliset saunomiset tehtäisiin sitten erikseen. 

Hetken uituani ja asiaa pohdittuani päätin, että nyt jos ei koskaan olisi tilaisuus käydä kokemassa saunakulttuuri, josta niin kovasti olen kuuleman perusteella järkyttynyt. Menin sauna-alueelle, jätin uikkarit naulakkoon ja käärin pyyhkeen visusti ympärilleni. Ihmiset makoilivat lepotuoleilla alasti ja keskellä olevaan uima-altaaseen hypittiin alasti, ilman estoja. En oikein tiennyt minne minun olisi pitänyt katsella. 

Ensimmäisenä testasin suomalaisen saunan, jossa olikin aika paljon saunojia. Heitin pyyhkeen lauteelle ja istuuduin ilkosillani alas. Miehet ja naiset makoilivat täälläkin alasti. Heille tämä oli normaalia, minulle outoa. Saunassa oli hiljaista ja mietin, voiko tässä nyt täysin rentoutua? Katselin hetken aikaa kiukaan porokaakeleita ja lähdin pois. Kävin vielä kokeilemassa toista saunaa, jossa paloi takka, mutta muuten sisällä oli tosi pimeää. Ahdistavaa, ajattelin. Jos pitää alasti sekasaunoa, haluan edes nähdä mihin istahdan. Lasta en olisi tosiaankaan halunnut tänne sauna-alueelle tuoda, mietin.

Kaksi saunaa riitti ja palasin alastomuuden keskeltä perheen luokse altaille. Allasalue oli kyllä todella mukava, tunnelma rauhaisaa, vesi lämmintä ja allasvaihtoehtoja riittävästi. Ravintolaankin sai mennä kylpytakit päällä ja tosi monet näyttivätkin ruokailevan näin. 

En oikein vieläkään tiedä mitä ajatella tästä alastomuudesta. Tai eihän alastomuudessa mitään pahaa ole, mutta tämä sekasaunominen - ja uiminen on outoa. Olen kuullut kommentteja puolesta ja vastaan. Toisille tämä sopii ja toisille ei. Valehtelisin, jos väittäisin ettei eilinen kokemus minua ahdistanut. En voinut nauttia saunomisesta, niinkuin olisi tarkoitus. Mietin, miltä näytän alastomana ja tuijottaako joku tuntematon minua. En ehkä heti lähde kokeilemaan uudestaan. 

Onneksi, meillä Kölnissä on tarjolla sauna suomalaisella seurakunnalla saunakuumeen yllättäessä!

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 | 

Sori - ahdistuksensa kullakin - mutta ehkä sinä teet tästä asiasta liian suuren numeron. Sekasaunomisessa ei ole mitään seksuaalista ja ei siellä tarvitse "varoa" mihin katsoo, kunhan on normaalisti. On se kumma että suomalaisetkin on nykyään niin häveliäitä.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kiitos kommentistasi! Olen tosiaan kuullut asiasta paljon puolesta ja vastaan. Saksalainen kylpyläkulttuuri on ollut itselleni tuntematonta. Alastomuudessa ei ole mitään pahaa, maailman luonnollisin asia. Mutta valehtelisin, jos väittäisin, että saunominen eilen tuntui mukavalta tuntemattomien miesten keskellä. Se ei ollut rentouttavaa, minulle.  Ehkä toisille tämä on paras tapa rentoutua. 

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
2/15 | 

Olen asunut Saksassa 12 vuotta, enkä ole itsekään tottunut tuohon kylpyläkulttuuriin. Sekasaunan voisi vielä kestää mutta suihkussa käyminen miesten ja naisten kesken ei vaan kiinnosta, vaikka siinä ei mitään seksuaalista olekaan. Lepotuoleilla makoilu ja uiminen alasti edes saman sukupuolen kanssa ei myöskään innosta, joten ymmärrän ahdistuksen täysin. Ne, ketä ei ahdista voivat kylpeä keskenään ihan rauhassa. Ketä ahdistaa, jättää sitten saunomatta.

Oili / Ajatuksia Saksasta
3/15 | 

Mä olen ollut täällä nyt vuodesta 2009 enkä ole vieläkään käynyt sekasaunassa. Ajatus ei vaan kertakaikkiaan innosta, joten olen todennut että lienee sitten parasta jättää kokemus väliin. Kuntosalilla on naisten puolella oma sauna, jossa saa jopa heittää löylyä - jos tulee tarve saunoa niin käyn siellä. En käynyt opiskeluaikanakaan sekasaunoissa, vaikka tilaisuus olisi toki joka teekkaribileissä ollutkin. Kukin pysytelköön mukavuusalueellaan niin halutessaan!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Wau! Aika hienoa, että on omalta kuntosalilta löytyy naisille oma sauna kera löylykauhan :-) Minäkin haluan sellaiselle salille!

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
4/15 | 

Ymmärrän varsin hyvin, että tuo julkinen alastomuus tuntuu suomalaisista oudolta. Se on parasta nähdä historiallisessa kontektissa.

Saksassa alastomuudella (Freikörperkultur = FKK)  on perinteet jo vuodesta 1900 alkaen ja se se nähdään  eräänä luonnollisen  terveydenhoidon osana (Naturismus). Tuolloin mm. keuhkotuberkuoosiin ei ollut muita hoitoja. Kesällä uitiin ja ulkoiltiin rannoilla tietyillä alueilla vaatteitta ulkona, eikä  silloin ollut uimahalleja. Nykyään voi terveyttään hoitaa sillä tavalla myös talvella sisätiloissa. Kolmannen valtakunnan aikana alastomuus oli kielletty ja ahdasmielisen ns. Adeanauerin-aikakauden aikana siihen suhtauduttiin nuivasti. Edes perheenjäsenet eivät saaneet nähdä toisiaan kotona  alasti (ei sängyssäkään) ja joidenkin lasten piti jopa kylpeä paljussa aluspaita päällä. Kylpyhuoneita ja kylpyammeita asunnoissa ei ollut, puhumattakaan saunoista. Kaupungeissa voi käydä myös suihku- ja kylpyammehuoneella vielä 1970-luvullakin peseytymässä. 754Kylpylän voi käsittää terveydenhoitolaitoksena, yleisnimike on silloin Kneipp-Kur ja hoitolaitoksia on varsinkin Schwarzwaldissa, tunnetuin kai Baden-Baden. Tässä tuli lyhyt historialline katsaus.

FKK-uimarantoja on Saksassa 419 ja FKK-Campingalueita pitkin Eurooppaa.  Suomessahan voi mökillä vipeltää  vaatteet päällä tai alsti , miten huvittaa - jos hyttyset eivät kiusaa.

Kaikkien ei Saksassakaan  ole pakko uida ja saunoa alasti. Yleensä joka uimahallin  saunassa on tarjolla naisten ja miesten saunat erikseen tai ainakin tietyt naisille ja lapsille varatut päivät, ja tavallisesti uidaan uimahalleissa uimapuvut päällä. Näin ainakin on täällä "provinssissa" . Isosta Kölnistäkin löytyy varmasti sinulle ja perheellesi sopivammat uinti- ja saunomispaikat. Iloista kevättä sinulle ja perheellesi!

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Hei, kiitos kommentistasi ja kattavasta tietopaketista! Erittäin mielenkiintoista tietoutta :-)Olemmekin jo löytäneet kivoja uimapaikkoja ja eiliseenkin kylpylään voi mennä hyvin ilman saunomista :-) Hyvää kevättä myöskin! 

Johanna, Eau De Cologne

Jenni / www.globecalledhome.fi
5/15 | 

Tämä on musta näitä asioita, joissa jokainen tehköön niin kuin tykkää ja miten itse on sinut asian kanssa. Itse Luxemburgissa asuessa kävin saksalaistyylisessä kylpylässä, joka kuulostaa ihan samalta, kuin tuo kuvailemasi, ja tykkäsin, vaikka menoon pitikin aluksi vähän tottua. Olen toisaalta opiskeluaikoina tottunut sekasaunomiseen, ja käyn Helsingissä käydessä aina välillä uimassa Yrjönkadun uimahallissa.

Paljon on musta merkitystä sillä, miten muut käyttäytyvät. Yksi mies tuijotti epämiellyttävästi meidän tyttöporukkaamme, joten vaihdoimme pikaisesti poreallasta, mutta muuten kun kukaan muukaan ei tee alastomuudesta numeroa, niin en itsekään koe asiaa ihmeellisenä.

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Voi olla, että isommalla ystäväjoukolla saunoessa, en olisi kokenut oloani niin vaivautuneeksi. Tosin, saunoissa kun vaaditaan hiljaisuutta niin en tiedä olisko joukon tuesta ollut apua :-) Mutta katsotaan, josko joskus rohkenen kokeilla uudestaan kera ystävien. Ja uskon kyllä, ettei tämä ole tottuneille saunojille kummoinen juttu. Summasummaarum, tämä vain tuntui niin oudolta. 

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija
6/15 | 

Pari vuotta sitten olimme lomalla Berliinissä. En tilatessa hotellia huomannu että hotellissa sekasauna ja liian myöhästä perua hotelli. Mutta meidän saunomista ei mikään estä silti vaikka sekasauna ei pahemmin kiinnosta. Lähdimme tyttären kanssa saunomaan uikkarit tiukasti päällä. Mikä omni oli kun saunatila täynnä turisteja uikkarit päällä !

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kiitos kokemuksesi jakamisesta :-) Rohkeasti olette turistijoukolla saunoneet: Luulenpa, että Saksassa ollaan aika tiukkoja siitä, ettei uikkarit päällä saisi saunoa. Huomauttaminen täällä voi tapahtua toisinaan aika äkäisestikin, jos asioissa ei toimita niinkuin ohjeissa sanotaan.

Johanna, Eau De Cologne

Ulrika50v.blogspot.se

Kiitos vastauksesta :)
Joo, ymmärrän , säännöt on säännöt eikä niistä poiketa. Mutta ilmeisesti kansainvälisten hotelleiden saunomis-säännöt valuu sormien läpi :)

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

:-) Olisihan se aika julmaa turisteilta hotellissa vaatia täyttä nudismia... Tai en tiedä oliko siellä henkilökuntaa asiaa "vahtimassa".. 

Johanna, Eau De Cologne

Ulrika50v.blogspot.se

:))) ei ollu ketään vahtimassa , ....ja oli tosi hieno hotelli ! Paras hotelliaamiainen mitä ikinä olen syöny . Onneksi en nähnyt että hotellissa nudistisauna ennen tilausta, oisin muuten tilannu toisen hotellin . ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram