Millä tavalla saksalainen päiväkoti eroaa suomalaisesta? Tai onko eroja ylipäätään olemassa? Oman kokemukseni perusteella vastaan molempiin kysymyksiin “kyllä”. 

Ehdimme tutustumaan Suomen tai oikeastaan Helsingin kaupungin päiväkotisysteemiin puolentoista vuoden ajan. Tytär ehti tässä ajassa olla kahdessa eri kodin läheisessä päiväkodissa. Erinomaisissa sellaisissa. 

Aloitimme tyttärellemme päiväkotipaikan hakemisen Kölnisssä tämän vuoden helmikuussa. Tähtäimessä meillä oli, että hän saisi paikan elo-syyskuussa. Laitoin Kölnin kaupungille hakemuksen, johon sai merkata yhden päiväkodin. Tämän lisäksi soittelin ja lähettelin sähköposteja kotimme lähellä oleviin lähipäiväkoteihin. Meidän kaupunginosassa ei ole kaupungin päiväkoteja, vaan nämä ovat joko yksityisiä, kaupungin tukemia järjestöjen tai kirkkojen päiväkoteja.

Olin kuullut, että päiväkotipaikkoihin pitää ikään kuin markkinoida perhe sisään ja jos kemiat kohtaavat, voi päiväkotipaikka löytyä helpostikin. Näinpä mainostin perhettämme ja elämäntilannettamme. Tulostelin pitkiä hakukaavakkeita ja toiveikkaana odotin työn tuottavan tulosta. Vastaukseksi sain  “ei oota, teidän olisi pitänyt aloittaa hakeminen raskaana ollessanne.” Kölnin kaupungilta ei kuulunut mitään. Tosin jälkeenpäin olen kuullut, että minun olisi kannattanut tehdä tämä sama markkinointi myös haluamaamme kaupungin päiväkotiin. 

Maaliskuussa sain sähköpostiini viestin nykyisestä päiväkodistamme: “Meillä olisi elokuun alusta paikka tyttärellenne”. Olin onnellinen, mutta kurkkua kuristi. Viesti tuli yksityiseltä päiväkodilta, jonka kuukausimaksut tiesin jo etukäteen olevan suhteellisen korkeat. Sovimme kuitenkin tutustumiskäynnin. Kävimme, ihastuimme ja otimme osa-aikaisen päivähoitopaikan vastaan. 

Päiväkoti, jossa tarjoillaan vain kasvisruokia. Sisällä ollaan ulkokengät jalassa. Lapset saavat leikkiä ja remuta suhteellisen vapaasti. Tarjolla on hoitopäivän aikana erilaisia aktiviteetteja, joihin jokainen lapsi saa osallistua mikäli haluaa. Tarkkoja rutiineja ei ole, muuta kuin ruokailuajat. Käsiä ei lapseni kertoman mukaan pestä hoitopäivän aikana, muuten kuin vessakäynnin yhteydessä. Ruokailun yhteydessä ei juoda, vettä on tarjolla erikseen. Suolatikkuja syödään klo 17 jälkeen. Hoitajat ovat hyväntuulisia, nauravaisia ja iloisia. Lapset ovat tyytyväisiä.  

(Päiväkodin ohjelmatarjonta: Englannin tunteja, puistoilua, musiikkia, maalausta ja tanssia.)

Myönnän, olin aluksi vähän kauhuissani. Minä, joka Suomessa narisin hoitajille päiväkodissa muun muassa siitä, miksi tytöllemme oli unohdettu laittaa kurahousut toppahaalarin päälle. Tällainen vapaus päiväkodissa oli itselleni ennen näkemätöntä, kiehtovaa ja vähän pelottavaakin. 

Tyttömme on alusta saakka ollut kiintynyt hoitajiin ja tykästyi heihin heti. Uusi kieli on tuottanut sopeutumisvaikeuksia ja päiväkotikavereihin oli aluksi kielimuurin vuoksi vaikea tutustua. Kuukausi päiväkodin aloittamisen jälkeen, saimme kirjeen Kölnin kaupungilta. Olisimme saaneet paikan juuri siitä kaupungin päiväkodista, johon haimme. Vaikean alun vuoksi emme kuitenkaan halunneet vaihtaa päiväkotia.

Päiväkoti, jota uskallan varovaisesti nimittää hieman “hippimäiseksi”, on tuonut elämäämme suunnattomasti iloa ja omalla toimellaan suhteessa lapseen helpottanut maahan sopeutumista. Hoitajat halaavat minua lasta haettaessa ja ovat kiinnostuneita perheen kuulumisista. Lapsi on saanut kavereita ja on onnellinen. Ja tämä kaikki on saanut minussakin aikaan muutoksen: Enää en narise kurahousuista. 
 

Kommentit (3)

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Kyllä ;-) Välipala on klo 15 ja tämän jälkeen myöhempään oleville lapsille on tarjolla pientä snackiä :-) 

Johanna, Eau De Cologne

-A-
2/3 | 

Hah :D Suolatikkuja! Niitä täällä kyllä tunnutaan rakastavan. Täytyy sanoa, että ei päiväkodin puolesta taidettu täällä meillä tarjoilla, mutta kaikissa päiväkodin juhlissa tai vastaavissa niitä kyllä rouskutettiin. Lasten jumpassa huomaan joidenkin lasten niitä popsivan pienten hengäsdystaukojen lomassa. :)

-A-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram