"Ai niin, ollaan Suomessa. Täällä ei voikaan puhua mitä huvittaa, kun kaikki ymmärtää", totesi mieheni lomamme ensimmäisenä päivänä. Saman päivän iltana olin kengät jalassa lähdössä hakemaan viinipulloa anoppilani lähikaupasta, kunnes muistin "nyt ollaan Suomessa". Viinipullon sijaan tyydyin hakemaan lähikaupasta juttuja, joista olin Saksassa pitkään haaveillut. Juttuja, jotka eivät olleet Suomessa asuessani mielestäni mitenkään erikoisia tai omia suosikkeja. Nyt niitä oli saatava.

Onnesta soikeana olen näinä ensimmäisinä lomapäivinä leiponut torttuja ja pipareita, syönyt ensimmäisen jouluaterian, juonut piimää, lonkeroa ja olutta, lukenut seiska- lehteä, potkukelkkaillut, lorvinut Marimekon liikkeessä muutamia tunteja ja aloittanut lukemaan Jari Tervon kirjaa. Tämä kaikki on tuntunut paremmalta, houkuttelevammalta ja eksoottisemmalta kuin koskaan aiemmin.

Olen turistina omassa kotimaassa. Vaikka olen asunut Suomesta poissa vasta puolitoista vuotta ja olen tässä ajassa vieraillut täällä useampaan otteeseen, tuntuu tämä synnyinmaani lipuvan poissa minusta koko ajan enemmän. Olen käynyt läpi puolessatoista vuodessa transformaation: Suomalaisesta on muuntautunut ulkosuomalainen. Epäilen, että jos en olisi sisimmässäni raivannut tilaa ja ollut utelias saksalaisille tavoille ja asioille, en olisi kotiutunut niin hyvin. Tietyistä asioista oli päästettävä irti, jotta oli tilaa uudelle.

Lunta ja talvi. Miten ihanaa! Olen lumoutunut ja onnellinen. Suomessa asuessani vierastin kylmyyttä ja lunta. Halusin talvisin kaivautaua sohvan pohjalle ja nousta yhtä aikaa kevätauringon kanssa. Tänään aamulla herätessäni mietin, kuinka ihanaa olisi mennä hiihtämään 20 - vuoden tauon jälkeen ja toivoin, että ulkona olisi kova pakkanen.

Ulkosuomalaisuus on herättänyt minussa monenlaisia tunteita Suomea ja suomalaisuutta kohtaan. Olen kriittisempi, mutta myöskin rakastavampi suhteessa synnyinmaahani. On ihanaa viettää tämä joulu Suomessa, tuntea olevansa turisti ja ahmia suomalaisuutta varostoon juuri sellaisia hetkiä varten, jolloin elämä Saksassa tuntuu vähemmän kivalta. 

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat