Aloitimme karnevaalijuhlinnan omalta osaltamme eilen iltapäivällä lapsen päiväkodin juhlista. Näitä bileitä oli odotettu jo kauan ja lapsen toimesta naamiaisasuakin ehdittiin vaihtaa useampaan otteeseen ennen h-hetkeä. Meidän puolen vuoden saksalaisen päiväkotihistorian aikana eiliset juhlat olivat jo neljännet.

Saksassa päiväkodeissa tykätään juhlia ja useimmissa päiväkodeissa vanhemmat osallistuvat järjestelyihin. Meidän päiväkodissa järjestelyistä vastaa aina henkilökunta ja itse saa istahtaa valmiseen pöytään. Tunnelma oli niin sanotusti katossa, kun kiiruhdimme paikalle puoli tuntia alkamisajankohdasta myöhässä. Ensimmäisenä minulta kysyttiin "otatko kölschiä (kölniläinen olut) vai kuohuviiniä?". Musiikki raikasi, vanhemmat ja lapset tanssi. Aivan kuin olisimme saapuneet maailman parhaisiin kotibileisiin. "Wau, mitkä bileet!", ajattelin. Kunnes muistin, että olimme päiväkodissa ja suomalainen moraalini alkoi kolkuttamaan päässäni. 

Saksassa on kuulemani mukaan tavallista, että päiväkodin ja koulun juhlissa tarjoillaan vanhemmille alkoholia. Mielestäni meidän päiväkodissa ei St. Martin juhlien glühweineja lukuunottamatta ole ollut tarjolla muuten alkoholia. Tai ainakaan ei ole koskaan ollut tunnelma niin railakas kuin eilen. Päiväkodin johtajakin taisi olla pienessä sievässä

Tarjolla oli toki alkoholin lisäksi syötävää ja erittäin hyvää juhlatunnelmaa ja upeat koristelut. Suomalainen minäni kiinnitti kuitenkin ensimmäiseksi huomioita alkoholitarjoiluun. Päiväkodin johtajan lisäksi huomasin tarkkailevani, kuka hoitajista joi kuohuviiniä ja kuka vettä.

Mitä tästä nyt sitten pitäisi ajatella? Kun on syntynyt ja kasvanut yhteiskunnassa, jossa alkoholikulttuuri on hieman tabu ja ei missään nimessä ainakaan keskieurooppalainen, niin väistämättä ensimmäinen ajatukseni oli "eihän tällainen voi olla sopivaa päiväkodissa". Mutta kun itsekin liityin (olutpullo kädessä) lapseni kanssa tanssijoukkoon, rentouduin ja minua alkoi vähän naurattamaankin(tähän mainittakoon, että en ollut vielä ehtinyt maistelemaan olutta, vaan positiivinen ja hyvä tunnelma sai omankin mielen rentoutumaan). Olihan tämä suomalaisesta ihan hullua, mutta lapset ja aikuiset nauttivat juhlista täysin sydämin. Tällaisissa päiväkodin juhlissa ei ollut kölniläisille vanhemmille mitään outoa. Tämä oli heille normaali tapa juhlia lastenjuhlia. He tuskin asiaa pohtivat sen enempää tai kirjoittavat aiheesta blogitekstejä. 

Tänään aamulla minua hymyilyttää, olipahan meillä juhlat! 

Kommentit (7)

AnneH.
1/7 | 

Itse paheksuisin tuota, suomalainen kun olen ja suomalaiseen kulttuuriin tottunut. Suomen lainkin mukaan lasta tulisi suojella alkoholin haitoilta, joten siksi tuntuu hullulta että lasta hoitavat ammattilaiset olisivat pienessä sievässä. Toisaalta, ovatko lasten vanhemmat siksi innolla mukana suunnittelemassa juhlia, kun on mahdollisuus ottaa pienet näkäräiset? Itse olen monenlaisia päiväkodin tapahtumia ollut organisoimassa vanhempainkerhon toiminnan kautta, ja ikävä totuus on että vapaaehtoisia auttajia lasten vanhemien joukosta on hankala saada. Tulisikohan Suomessakin oikea vapaaehtoisten vyöry, jos esimerkiksi päiväkodin pihaseikkailun yhteydessä voisi vähän kippistää  kuoharilla? Onhan kuohuviinille aikansa ja paikkansa, mutta päiväkoti-ikäisten lasten nähden en sitä itse kovin harrasta. 

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Luulen, että Suomessa onkin ongelma tämä ns. salailukulttuuri alkoholin suhteen ja siksi hommat menevät överiksi. Valehtelematta täällä en ole törmännyt kertaakaan tilanteeseen, jossa vanhemmat olisivat humalassa lasten edessä vaikka olisivatkin kädessään lasi kuohuviiniä tai pullo olutta.

Ja luulen, ettei täällä alkoholi ole "houkututin" tai syy osallistua talkoisiin. Meillä olisi varmasti ollut kivat juhlat ilman alkoholiakin! Alkoholi "elää" saksalaisessa kulttuurissa ja on osa kulttuuria, sen isompaa numeroa siitä tekemättä. Suomesta eroava erilainen ja vapaampikin suhtautuminen alkoholiin ei ole mielestäni huono asia. Ihmiset eivät juo välttämättä humaltuakseen.. Mutta en toki väitä, etteikö Saksassakin esiintyisi alkoholiongelmaa. Sanotaanko näin, että arkikäyttö on erilaista.

Johanna, Eau De Cologne

Teijaa

En ehkä itsekään liputa kovin alkoholin puolesta päiväkotiympäristössä, mutta kokemuksesta voin kertoa, että Saksassa ei kyllä ole drinksujen vuoksi tarpeen lähteä mukaan vanhempainyhdistyksiin. Osallistumisen valmius kertakaikkiaan on vain ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Samoin kuin on hymyn heittäminen ja tervehdykset vieraille. Kännipäisyyttä ei juurikaan, hilpeää iloisuutta kylläkin! Tiukkapipoisuus hävisi omasta pipostani Saksassa vietettyjen vuosien jälkeen! ?

jujukas/Lempipaikkojani blogista

Niin, täällä Saksassa alkoholiin suhtaudutaan hyvin erilailla kuin suomessa. Sitä on tarjolla usein ja myös lasten seurassa, mutta se ei ole minun mielestäni ongelma. Kyllä täällä valtaosa suhtautuu alkoholiin kuin mihin tahansa juomaan ja sitä osataan nauttia hyvin kohtuudella. En ole vielä kertaakaan yli kolmen vuoden aikana törmännyt humalaiseen örveltäjään, en edes pienessä sievässä olevaan aikuiseen, lasten juhlissa. Eikä suinkaan jokaisessa päiväkodin juhlassa alkoholia tarjota, ei ainakaan meidän päiväkodissa :) Mutta kyllä kieltämättä minullakin teki vähän tiukkaa, kun ekan kerran täällä törmäsin rahankeruuseen lasten koulun hyväksi olutmyynnin avulla. Se ei vain tuntunut sopivalta suomalaisesta näkökulmasta. Huomaan lepsuuntuneeni huomattavasti, ei minustakaan suomessa asuessa alkoholi sopinut lasten juhliin. Nyt olen ennemminkin sitä mieltä, että lasten on hyvä nähdä joskus kohtuullista alkoholin käyttöä. Että voi tosiaan juoda lasillisen ja siinä se.

Aino
2/7 | 

Onhan se outoa, että päiväkodissa tarjoillaan alkoholia. En tykkäisi, jos minun lapseni hoitopaikassa tehtäisiin jotain tällaista. Suomessa on ehkä alkoholin piiloittelussa homma on niin lähtenyt käsistä. Tämä on muutenkin niin moraalinen maa. Mutta, että Saksassa näin! Käsittämätöntä.

Riitta
3/7 | 

Saksassa on erilainen kulttuuri alkoholin suhteen kuin Suomessa. Tuskin siellä päiväkodissa lärvejä vedetään. Alkoholiin suhtaudutaan niinkuin muihin juomiin, sitä juodaan, mutta pääasia ei ole humaltuminen. Suomessa humalahakuinen alkoholin käyttö on yleistä. Jos lapset näkevät jo pienestä, että alkoholia nautitaan kohtuudella, todennäköisesti he itsekin aikuisina tekevät niin. Mutta kieltämättä tuntui hieman yllättävältä lukea, että päiväkodin juhlissa tarjotaan alkoholia.

Ulkosuomalainen jo 25 vuotta
4/7 | 

Olut kuuluu olennaisena osana saksalaiseen kulttuuriin ja se on luokitelu elintarvikkeeksi, ei alkoholiksi. Ei siellä kukaan juo itseään änkyräkänniin niin kuin Suomessa on tapana.

Kyllä se pipo siitä löystyy, kun olet pitempään ulkomailla. :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.

Tervetuloa mukaan blogimatkalle!

Podcast: https://soundcloud.com/user-945742987

Instagram: johannacologne

Facebook: Klikkaa tästä

Sähköposti: eaudecologne.blogi@gmail.com

Twitter: @EauDeColBlogi

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram