Työssäni kuulen vähän väliä asiakkaiden tuskailuja silmälasien likaantumisesta. Usein mietitään, miten on mahdollista, että lasit ovat aina likaiset. Kerronpa teille miksi. Siksi, että ne ovat kasvoillasi koko päivän. Kasvoillasi on meikkiä. Suihkit ne päässä hiuskiinnettä. Laitat ne päässä ruokaa. Käyt ne päässä lenkillä ja jumpalla. Halit märkiä pusuja antavaa koiraa ne päässä. Pidät sylissäsi silmälasejasi rakastavaa taaperoa. Itket ne päässä ja naurat vedet silmissä ne päässä. Teet silmälasit päässä remonttia ja tongit puutarhassa multaista kukkapenkkiä... toisin sanoen elät ne päässä elämää normaalissa ympäristössä, josta ei ilman tahroja selviä. Siksi onkin hyvä osata silmälasien kunnollinen puhdistaminen. Oikein puhdistetuilla silmälaseilla näkee kirkkaasti ja oikea puhdistus myös edesauttaa ettei lika tartu niihin niin tiukkaan kiinni. Arvosta silmälasejasi, arvosta näköäsi! Tässäpä muutama vinkki:

1. Ota silmälasien kunnollinen puhdistus päivittäiseksi rutiiniksi.

2. Puhdista silmälasit kokonaan, ei pelkästään linssit vaan koko kehys aisanpäitä myöten.

3. Pese lasit juoksevan veden alla. Voit käyttää mietoa saippuaa tai hyvin hyvin mietona astianpesuainetta. Vaahdota ennen linsseille laittoa. Liian vahvana suoraan linsseille truutattu astianpesuaine jättää linssin pinnan harmaaksi ja kerää vaan enemmän likaa. Vähemmän on siis tässä tapauksessa enemmän.

4. Kuivaa lasit pehmeällä paperilla. Älä käytä karkeita uusiopapereita, se naarmuttaa linssit!

5. Käytä mikrokuituliina pesun viimeistelyyn tai yksittäisten sormenjälkien pyyhkimiseen. Mikrokuituliina ei siis ole pesun jälkeistä kuivaamista varten tai tarkoitettu pääasialliseksi ja ainoaksi silmälasien puhdistusmenetelmäksi. Jatkuva kuivalla hankaaminen naarmuttaa linssit ja pyörittää  likaa. Tuloksena on ainoastaan rasvantäyteiset, harmaat naarmuttuneet linssit.

6. Mikrokuituliinankin voi pestä. Hienopesu koneessa ilman huuhteluainetta. Kätevää on myös vaihtaa kokonaan uuteen mikrokuituliinaan säännöllisin väliajoin. Se ei ole kallis investointi. 

7. Vältä silmälasit päässä kuumaa. Linssin pinnat eivät kestä uunin kuumia höyryjä, pesukoneen kuumia höyryjä, saunomista, grillin kuumaa ym... Liika lämpö pilaa linssin pinnan, eikä sille ole enää mitään muuta tehtävissä kuin vaihtaa kokonaan uudet linssit.

8. Huollata lasit optikollasi säännöllisesti. Optikkoliikkeissä voidaa laseillesi tehdä perusteellinen puhdistus. Tarvittaessa linssit voidaan irrottaa ja kehyksen ja linssin väliin jäävät urat puhdistaa. Lasit voidaan myös laittaa liikkessä ultraäänipesuriin, joka irrottaa pinttynyttä likaa. Jos kehyksissä nenätyynyt alkavat vihertää, on siinä vaiheessa viimeistään syytä vaihtaa ne pikimmiten uusiin nenätyynyihin (mieluiten jo aikaisemmin).

9. Säilytä silmälasit oikein! Silmälasien paikka ei ole povitaskussa ilman koteloa eikä sohvalla tai lattialla. Onpa yhdet lasini silmälaseja himoitseva koirani  napannut pöydältä ja jyrsinyt palasiksi. Paras paikka on siis laittaa ne koteloon käytön jälkeen.

Näillä vinkeillä kirkkain silmin ja terävin näöin kohti alkavaa arkea!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Pullan tuoksua, yhdessä puuhastelua,vienoja hymyjä, pieniä seikkailuja, arjen helmiä. Siskolassa ollaan kotona, keittiössä ja puutarhassa.

Blogiarkisto

2017