Maaliskuu, kevät, aurinko, taimikasvatus, hyötyviljely! Tarvitseeko muuta edes sanoakkaan! Innostuin "vähän" tilailemaan hyötykasviyhdistyksen verkkokaupasta siemeniä. Olen tunnetusti tosi laiska postilaatikolla kävijä ja nämä pikkumuruseni joutuivat viettämään vuorokauden hyytävässä parinkymmenen asteen pakkasessa metallisessa postilootassa. Eihän ne vaan kärsineet, eihän vaan? 

Jokaisessa paketissa on yksityiskohtainen selostus sisällöstä, kylvöstä ja käytöstä. Valitsin kukkivat kasvit sillä perusteella, että kukat houkuttelisivat mahdollisimman paljon pörriäisiä ja kasveille ei olisi niin nökönuukaa millaiseen maahan ne istuttaa. Siskolan pihatien pientareella on joutomaata yllin kyllin ja sinne olisi tarkoitus laittaa aitohunajakukkaa ja perhospuutarhan suosikkeja eli mäkimeiramia, helminukkajäkkärää (ihan mahtava nimi), kaunopunahattua, iisoppia ja sinipiikkiputkea.

Viimeisimmällä Viron reissulla ihastuin totaalisesti kamomillaan ja siitä saakka olen haaveillut omasta pihasta saatavista kamomillateeaineksista. Harmi vain ettei kamomillasaunio aina idä ensimmäisenä vuonna ja omia tykötarpeita joutuu odottamaan melkoisen pitkään.

Pinterestissä olen ihastellut iisopilla reunustettuja kukkapenkkejä. Iisoppia tilasinkin kolme pussillista: valkokukkaisen, vaaleanpunakukkaisen ja sinikukkaisen. En vaan yksinkertaisesti osannut päättää väreistä mieleistä, joten kokeillaan kaikkia vaikka niiden itäessä siitä saattaa tulla melkoinen värien sekamelska.

Kaikista odotetuimmat pussukat oli ikisuosikkini härkäpavut ja uusi tuttavuus iltahelokki. Iltahelokin kukat kuvauksen mukaan avautuvat illalla ja sen väri on suorastaan fosforoiva, hohtavan keltainen. Kuulostaa tosi jännittävältä! Muistatteko sen muumien jakson, jossa Hemulilla on pimeässä hohtava kukka? Pakkohan tälläistä maagista muumikukkaa on kokeilla. Kaikista eniten toivon, että näistä siemenistä saisi onnistumaan edes yhden kukan.

Härkäpapulajikkeita oli myös hankala valita, liikaa kiinnostavia vaihtoehtoja. Joka vuosi härkäpapu on ollut sadoltaan varma. Tänä vuonna teeman on härkäpavuissa vaaleanpunaisuus. "Crimson flowered" on kuvauksen mukaan koristeellinen, jossa on upeat kukat. "Karmazynessä" siemenet ovat vaaleanpunaiset ja pussin kylki lupaa, että lajike on erityisen herkullinen. Nam!

Pussin kylkiä opiskellessa meni tovi jos toinenkin. Kuljetin pussukat yläkerran huoneeseen, jota ei juurikaan näin talvisin käytetä. Huone on viileähkö, mutta valoisa niinpä ajattelin sen olevan sopiva ostamalleni sitruunapuulle. Sitruunapuu ei kauheasti viihtynyt Siskolan keittiössä vaan se alko olla hiukan surullisen näköinen. Luin, että kyseessä on niin kutsuttu "lämmin pää, kylmät varpaat"- syndrooma eli ympäristö on liian lämmin lehdille, mutta juuret ovatt mullassa viileät. Ylä- ja alaosan välinen lämpötilaero on liian suuri. Katsotaan, kuinka puu kotiutuu yläkerran sitruunan keltaiseen huoneeseen. Sen verran oli sitruuna kärsinyt, että se tiputti muuttomatkalle muutaman sitruunan raakileen ja yhden kypsähkön sitruunan. Muutama muuttotappio kärsitty. Päätettiin tyttöjen kanssa maistaa pudonnutta pientä sitruuna. Tosi kirpsakkaa! Tyttöjen mielestä parempaa kuin kaupan sitruuna. Muutama siemen istutettiin multaan odottamaan uutta kasvua.

Seuraavaksi Siskolassa alkaa esikasvatuspuuhat vaikka viime vuonna vannoin ostavani taimet valmiina. Mutta niin kovasti multasormea jo kutkuttaa!

Kommentit (2)

Vierailija

Hienoa ruukkukasvien kannalta, että on tuollainen talviviileä huone. Muistan aina mamman salin ihanat ruukkukasvit, kotka talvisin oleskelivat viileässä.

Siskolan Hilla
Liittynyt10.9.2016

Tulisikin vain tuota huonetta enemmän käytettyä siihen tarkoitukseen. Jospa ensi talvena tulisi vaikka pelargoniat talvetettua...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Pullan tuoksua, yhdessä puuhastelua,vienoja hymyjä, pieniä seikkailuja, arjen helmiä. Siskolassa ollaan kotona, keittiössä ja puutarhassa.

Blogiarkisto

2018
2017