Välittömästi pilkka osui omaan nilkkaan ja äitien sählyryhmän treenit jäivät väliin. Syynä ei ollut yhdenkään lapsosen sairastuminen, vaan oma selän jumitus. Jumittanut on ennenkin. Ensimmäisen kerran lähes tarkalleen 23 vuotta sitten. Silloin urheilulääkäri kuvasi koko selkärangan ja sieltä löytyi viidennen nikaman kohdalta mutka, joka painoi hermoon ja aiheutti kipua alaselässä ja pakarassa. Samalla selvisi, että jalat ovat 0,8 senttimetriä eri pituisia. Tästä alkoi koko kevään ja kesän kestävä kuntoutusjakso, jonka aikana tein tuhansia vatsa-ja selkälihasliikkeitä. Kesällä kilpailin toki, mutta korkeushyppy jäi ja pituutta hyppäsin tukivyön kanssa.

Tästä syystä en ole yhteenkään synnytykseen uskaltanut epiduraali-puudutusta ottaa. Olen jostain (mistä lie netin syövereistä?) lukenut, että puudutuksesta voi halvaantua, enkä missään nimessä halunnut ottaa sitä riskiä. Herra Vadelma syntyi käynnistyksellä, kohdunkaulan puudutuksella ja ilokaasukokeilulla. Herra Vintiö ja neiti Kesäheinä syntyivät hammasta purren ja Isännän kättä puristaen.

Lähes vuosi sitten muutimme mummulaan ja silloinkin selkä jumitti. Jouduin hakemaan sairauslomaa töistä, koska en päässyt itse sängystä ylös saati vessaan. Olin raskauden puolessa välissä, koti täynnä laatikoita, pakata, siivota ja järjestellä olisi pitänyt. Mutta makoilin sohvalla ja katsoin digiboksin muistista kaikki sinne talletetut sarjat ja elokuvat. Diagnoosi oli lumbago eli noidannuoli ja voin kertoa, että yksi ikävimmistä vaivoista. ? Viikon söin särkylääkkeitä ja Isäntä hieroi salvaa selkään, niin sitten alkoi helpottaa.

Tässä välillä selkä on jumittanut välillä päivän, välillä pari. Yleensä jumi on alkanut, kun en ole tehnyt mitään eli jumpannut, venyttelyt tai lenkkeillyt ja juurikin näillä jumin on saanut pois. Nyt kuitenkin jumi oli hieman erilainen. Ensin se alkoi samalla tavalla, vasemman pakaran päällisen jomotuksella. Sitten se siirtyikin oikealle puolella, pakaran keskelle ja pohkeeseen asti. Viisi päivää sinnittelin, kokeilin särkylääkkeet, käsikauppasalvat, kylmän, kuuman, hieronnan, venyttelyn. Sitten tilasin lääkärin.

Lääkäri pisti piikin alaselkään, näytti muutaman jumppaliikkeen ja nyt alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Eilen ja tänään olen jumpannut vatsa-, selkä- ja pakaralihaksia neljä puolen tunnin pätkää ja saman verran venytellyt. Auttaa. Eli jatkossa ei muuta kuin treeniä lisää. Eikä se huono asia ole. Tuli nimittäin ostettua viime viikolla uudet lenkkaritkin. ?

Kommentit (1)

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015

Kuulostaa tutulta. Olen potenut samoja inhotuksia vuosikymmenet. 30+ -ikäisenä ei varsinaisesti lohduttanut lääkärin kommentti, että kipuilu loppuu, kun selkä iän myötä jäykistyy. Sitä vanhuuden jäykkyyttä yhä odotellen. Aih. Eihän tämä nyt varmaan lohduttanut sinuakaan. Voih. Sorry. Tsemppiä. Treeniä ja aurinkoista mieltä silti. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Toiset tykkää puurosta hillolla, toiset sokerilla ja maidolla. Yhdet pitää pikapuurosta, toiset marjoilla ja raejuustolla maustettuna,  kolmannet eivät voi sietää, koska ovat syöneet sitä liikaa.  Kaikkia makuja mahtuu jo meidänkin perheeseen. Ja muutakin kuin puuroa.. Koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu.